Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Институт за међународне и регионалне студије Универзитета Сегедин (Мадјарска), у сарадњи са Институтом за политичке студије из Лила (Француска) и Универзитетом Лувена (Белгија) додијељује Црној Гори 2 стипендије за 2-годишње мастер студије

Датум објаве: 09.01.2013 15:32 | Аутор: Лидија Ерцеговиц

Испис Штампај страницу


Институт за медјународне и регионалне студије Универзитета Сегедин (Мадјарска), у сарадњи са Институтом за политичке студије из Лила (Француска) и Универзитет Лувена (Белгија) додјељује Црној Гори 2 стипендије за двогодишње мастер студије, почев од септембра 2013.године. За ову стипендију се могу пријавити кандидати са одговарајућим знањем француског језика (ниво Б2) и који су стекли диплому о завршеним основним студијама, или еквивалентну диплома (180 ЕЦТС) из области права, економије или политичких наука.

Како би конкурисали за ову стипендију, заинтересовани кандидати  треба да  формирају досије од сљедећих докумената, на француском језику:

· Писмо о мотивисаности кандидовања за овај програм;

· Детаљан ЦВ;

· Увјерење о црногорском држављанству;

· Попуњен формулар о упису (налазе се на вебсајту www.мастеретудееуропеенне.еу ;

· Преглед оцјена са универзитета. Уколико кандидат не посједује преглед оцјена са посљедње године, треба приложити повјерљиво писмо у којем неко од одговорних особа са његове посљедње године школовања говори о кандидатовим квалитетима И способностима да прати студије на мастер ниову;

· Препоруке 2 професора;

· Диплома о знању фрнацуског језика на нивоу Б2. Уколико је кандидат не посједује, његово знање француског језика биће провјерено током интервјуа (телефонским путем)о чијем одржавању ће кандидате обавијестити представници овог Института.

Наведену документацију кандидати могу  да предају лично, или доставе поштом, најкасније до понедјељка, 15. априла 2013. године,  на сљедећу адресу:

Министарство просвјете Црне Горе, Сектор за високо образовање

Римски     Трг бб (зграда Вектре),  81000 Подгорица

Непотпуне и неблаговремене кандидатуре се неће разматрати након горе наведеног рока.

Након упућивања досијеа, представници овог мадјарског Института обавиће телефонски разговор са предложеним кандидатима (кандидати из Мадјарске долазе на заказани интервју лично), са циљем да  процијене ниво знања француског говорног језика, кроз разговор о њиховој мотивисаности за овај програм, о будућим плановима и сличним темама.

Стипендија покрива трошкове школарине и уписнине, животне трошкове и трошкове смјештаја у чијем налажењу им помаже поменути мадјарски Институт.

Захваљујући учешћу Института за политичке студије из Лила у овом Програму, добитници стипендија могу провести један цијели  семестер у Француској, за који се додјељује мјесечна стипендија у износу од 750 еура, а која покрива школарину и уписнину, животне трошкове и смјештај у чијем налажењу кандидатима помаже овај француски Институт.

Стипендија не покрива путне трошкове.

Од пристиглих кандидатура, Министарство просвјете Црне Горе ће изабрати 2 најквалитетнија кандидата који ће, након 2-годишњих мастер студија стећи двоструку диплому:

- Мастер диплому у области медјународних односа  и европских студија Универзитета у Сегедину, и

- Мастер диплому (специјалиста за централну и источну Европу) Института политичких наука из Лила.

За више информација о садржају самог Програма ових Мастер студија заинтересовани кандидати могу се обратити на  имејл адресу мастерее@ецтк.у-сзегед.ху, контакт особама на овом Институту: Мр. Ласзло Троцсанyи, Профессор; Мр. Петер Крузслицз, Дирецтор оф тхе Програм; Мрс. Лаурелине Цонгнард, Респонсибле фор Ацадемиц Програм), или на интернет адресу: www.мастеретудееуропеенне.еу

Контакт у Министарству просвјете Црне Горе:

Лидија Ерцеговић – лидија.ерцеговиц@мпс.гов.ме

Телефон: (020) 405 304