Manja slova Veća slova RSS

>

Prezentacija iskustava učesnika IV Međunarodne konferencije UNESCO mreže škola i Međunarodnog omladinskog ekološkog foruma u Hantij Mansijsku, Sibir

Prezentacija iskustava učesnika IV Međunarodne konferencije UNESCO mreže škola i Međunarodnog omladinskog ekološkog foruma u Hantij Mansijsku, Sibir
Datum objave: 05.02.2014 15:17 | Autor: Ivona Međedović

Ispis Štampaj stranicu


U Ministarstvu prosvjete, 5. februara sa početkom u 12 sati, održana je prezentacija povodom učešća delagata iz Crne Gore na VI Međunarodnoj konferenciji UNESCO mreže pridruženih škola „Ob-Irtiš riječni basen: mladi proučavaju i čuvaju prirodno i kulturno nasljeđe u regionima Velikih rijeka u Hantij Mansijsku“ i Međunarodnom omladinskom ekološkom forumu Jedna planeta - jedna budućnost, održanih 21-25. maja u 2013. godini u sibirskom gradiću Hantij Mansijsku.

 

Konferencija u Hantij Mansijsku se održava u okviru UN Dekade Obrazovanja za održivi razvoj. Tema konferencije je „Svjetsko prirodno i kulturno nasljeđe“. Konferencija i Forum se održavaju pod pokroviteljstvom Nacionalne komisije za UNESCO Ruske federacije i Vlade Autonomnog okruga – Ugra u saradnji sa Nacionalnim savjetom Pridružene mreže škola.  

 

Učesnici Konferencije, gospođa Jadranka Jestrović, profesorica ruskog jezika i književnosti i Božo Knežević, učenik IV razreda Gimnazije „Tanasije Pejatović“ u Pljevljima, održali su ovom prilikom prezentacije i podijelili svoja iskustva i znanja stečena na Konferenciji i Forumu, kao i utiske s boravka u Hantij Mansijsku. 

Prezentaciji su prisustvovali predstavnici četiri srednje škole, UNESCO mreže pridruženih škola (UNESCO ASPnet): JU Gimnazija „Tanasije Pejatović“, Pljevlja, JU Gimnazija „Slobodan Škerović“, Podgorica, JU Gimnazija Kotor i JU SMŠ „17. septembar“, Žabljak, predstavnica Zavoda za školstvo Nevena Čabrilo i predstavnici Ministarstva prosvjete.

Prisutne je uvodnom riječju pozdravila pomoćnica ministra Vesna Vučurović, koja je ovom prilikom istakla značaj učešća na ovakvim međunarodnim skupovima i naglasila važnost prezentovanja primjera pozivne prakse i razmjene iskustava sa drugim školama.

 

Cilj prezentacije bio je predstavljanje stečenog znanja i iskustva, informisanje o aktivnostima, rezultatima i ciljevima Konferencije i Foruma i osvrt na primjere pozitivnih iskustava drugih zemalja učesnica, valorizovanje učešća mladih i odraslih u UNESCO programima očuvanja svjetske baštine i promovisanja kulturnih raznolikosti.

Prezentacije kojim su se naši predstavnici predstavili na Konferenciji su bile informativnog i edukativnog karaktera sa informacijama o Crnoj Gori kao turističkoj destinaciji, koja je na Konferenciji prepoznata kao “mala zemlja, ali izuzetno bogata prirodnim i kulturnim bogatstvima”; informacijama o Pljevljima kao gradiću bogate prirodne i kulturne baštine; o realizovanim aktivnostima pljevaljske Gimnazije na planu zaštite životne sredine, sa akcentom na istraživačkim radovima učenika.

Sadržaj prezentacije odnosio se na Konferenciju i Forumi, uz pregled raznovrsnog umjetničkog, sportskog i edukativnog programa namijenjenog mladima.  Prikazan je i dokumentarni film učesnika sa trodnevnog Foruma, fotografije i zanimljivosti Sibira i Hantij Mansijska.

Naši delegati učestvovali su u programima Međunarodne konferencije udruženih škola UNESKO-a, Okružnom konkursu omladinskih društveno-značajnih ekoloških projekata, u radu forum-timova, imitaciono-plesnoj igri „Globalno pitanje“, interaktivnom, stvaralačkom i sportskom programu.  

Na završnoj večeri, održana je ceremonija proglašenja pobjednika Konkursa društveno značajnih ekoloških projekata u Centru za talentovanu djecu. Istakavši se izvrsnim znanjem ruskog jezika i aktivnim učešćem, Božo Knežević odabran je za voditelja završne večeri. Tom prilikom, njemu i profesorici Jestrović su uručene i zlatne medalje i diplome pobjednika.   

Konferencija i Forum rezultirali su zaključcima i preporukama za poboljšanje instrumenata zaštite životne sredine i instrumenata jačanja saradnje na ovom polju.  

   Prezentacija održana u Ministarstvu prosvjete značajna je kao vid razmjene iskustava škola UNESCO mreže za razvoj buduće saradnje škola na lokalnom i međunarodnom nivou.