Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Саопштење: Министар просвјете, господин Славољуб Стијеповић примио је Њ.Е. госпођу Вериониqуе Брумеауx, француску амбасадорку у Црној Гори

Саопштење: Министар просвјете, господин Славољуб Стијеповић примио је Њ.Е. госпођу Вериониqуе Брумеауx, француску амбасадорку у Црној Гори
Датум објаве: 12.03.2014 17:00 | Аутор: Ивона Међедовић / Марко Вукашиновић

Испис Штампај страницу


Министар просвјете господин Славољуб Стијеповић са сарадницима примио је амбасадорку Републике Француске у Црној Гори Њ.Е. госпођу Вериониqуе Брумеауx.

Саговорници су се сагласили да је сарадња остварена кроз успјешну реализацију Споразума, који је потписан 2011. године на период од 3 године, омогућила да у Француској: 11 професора француског језика прати специјалистичке обуке, 14 црногорских студената буду корисници стипендија за В годину и 5 студената борави мјесец дана у сврху наставка докторских студија. Поред тога, сваке године 50 професора француског језика из црногорских школа се усавршавало на годишњим семинарима Удружења професора француског језика. Све наведене активности финансиране су заједнички од стране влада двију земаља.

Такође је договорено да се обнови Административни споразум о промовисању наставе француског језика у Црној Гори, потписаног након што је наша земља у октобру 2010. године добила статус земље посматрача у Међународној франкофоној организацији (ОИФ). То ће допринијети унапређењу постојеће билатералне сарадње, као и промоцији вишејезичности која представља адут Црне Горе и у складу је са обавезама које је Црна Гора преузела према Европској унији и Организацији франкофоније, како је казала амбасадорка.

Министар Стијеповић је истакао значај обнављања овог Споразума чији је циљ настојање да се подстакне учење француског језика у Црној Гори. Истовремено, предузимање активности у овој области представља сигуран пут ка успјешној интеграцији Црне Горе у Европску унију и Сјеверно-атлантску алијансу.

Амбасадорка Брумеауx и Министар Стијеповић, имајући у виду да су заједничке активности допринијеле подизању квалитета изучавања француског језика у Црној Гори, мишљења су да и убудуће треба радити на континуираном усавршавању наставника француског језика, али и промовисању француског језика и културе.  

ИМ

ИМ

ИМ

ИМ