Manja slova Veća slova RSS

>

Saopštenje: Ministar prosvjete, gospodin Slavoljub Stijepović primio je Nj.E. gospođu Verionique Brumeaux, francusku ambasadorku u Crnoj Gori

Saopštenje: Ministar prosvjete, gospodin Slavoljub Stijepović primio je Nj.E. gospođu Verionique Brumeaux, francusku ambasadorku u Crnoj Gori
Datum objave: 12.03.2014 17:00 | Autor: Ivona Međedović / Marko Vukašinović

Ispis Štampaj stranicu


Ministar prosvjete gospodin Slavoljub Stijepović sa saradnicima primio je ambasadorku Republike Francuske u Crnoj Gori Nj.E. gospođu Verionique Brumeaux.

Sagovornici su se saglasili da je saradnja ostvarena kroz uspješnu realizaciju Sporazuma, koji je potpisan 2011. godine na period od 3 godine, omogućila da u Francuskoj: 11 profesora francuskog jezika prati specijalističke obuke, 14 crnogorskih studenata budu korisnici stipendija za V godinu i 5 studenata boravi mjesec dana u svrhu nastavka doktorskih studija. Pored toga, svake godine 50 profesora francuskog jezika iz crnogorskih škola se usavršavalo na godišnjim seminarima Udruženja profesora francuskog jezika. Sve navedene aktivnosti finansirane su zajednički od strane vlada dviju zemalja.

Takođe je dogovoreno da se obnovi Administrativni sporazum o promovisanju nastave francuskog jezika u Crnoj Gori, potpisanog nakon što je naša zemlja u oktobru 2010. godine dobila status zemlje posmatrača u Međunarodnoj frankofonoj organizaciji (OIF). To će doprinijeti unapređenju postojeće bilateralne saradnje, kao i promociji višejezičnosti koja predstavlja adut Crne Gore i u skladu je sa obavezama koje je Crna Gora preuzela prema Evropskoj uniji i Organizaciji frankofonije, kako je kazala ambasadorka.

Ministar Stijepović je istakao značaj obnavljanja ovog Sporazuma čiji je cilj nastojanje da se podstakne učenje francuskog jezika u Crnoj Gori. Istovremeno, preduzimanje aktivnosti u ovoj oblasti predstavlja siguran put ka uspješnoj integraciji Crne Gore u Evropsku uniju i Sjeverno-atlantsku alijansu.

Ambasadorka Brumeaux i Ministar Stijepović, imajući u vidu da su zajedničke aktivnosti doprinijele podizanju kvaliteta izučavanja francuskog jezika u Crnoj Gori, mišljenja su da i ubuduće treba raditi na kontinuiranom usavršavanju nastavnika francuskog jezika, ali i promovisanju francuskog jezika i kulture.  

IM

IM

IM

IM