Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Саопштење: Министар Бошковић отворио манифестацију XИВ Дани образовања и учења одраслих

Саопштење: Министар Бошковић отворио манифестацију XИВ Дани образовања и учења одраслих
Датум објаве: 29.09.2015 12:43 | Аутор: ПР Служба

Испис Штампај страницу


Министар просвјете мр Предраг Бошковић отворио је данас, 29. септембра 2015. године у хотелу „Подгорица“ манифестацију XИВ Дани образовања и учења одраслих, на којој су поред њега говорили и директор Центра за стручно образовање Душко Рајковић и помоћница директора Завода за запошљавање Сања Ребреновић.

Министар Бошковић је рекао да трансформација привреде из индустријске ка све више услужној има за посљедицу потребу за другачије профилисаним кадровима и да су Министарство просвјете и Центар за стручно образовање препознали стручно образовање као једно од кључних чинилаца у процесу превазилажења недостатака на тржиту рада.

Министар је нагласио да XИВ Дани образовања и учења одраслих, као и многе активности које је Министарство започело, имају за циљ да помогну усклађивање понуде и тражње, што је веома захтјеван процес који се не може реализовати само кроз редовно образовање, већ и кроз образовање одраслих. Он је додао да очекује да ће се размјеном искустава са земаљама из региона доћи до рјешења како мобилисати одрасле на стицање нових знања и занимања која ће бити у складу са изазовима данашњице.

Директор Центра за стручно образовање Душко Рајковић рекао је да Центар за стручно образовање реализује ову манифестацију са циљем подизања свијести да једном стечена знања нијесу довољна да са њима дочекамо старост. Он је нагласио да је Центар за стручно образовање успио да лиценцира 87 провајдера образовања одраслих и да заједно са сарадницима ради на изради и реализацији програма за стицање квалификација и којих за сада има 100 у Црној Гори. Рајковић је напоменуо да се и поред тога Црна Гора суочава са недовољно квалификованим кадром што нарочито долази до изражаја у љетњој сезони када се велики број радника из региона запошљава у нашој земљи.

Помоћница директорице Завода за запошљавање Сања Ребреновић нагласила је да су одлике црногорског тржишта рада структурна незапосленост, неусаглашеност понуде и тражње, неравномјеран регионални развој, као и изражено присуство страних радника на нашем тржишту. Она је додала да Завод за запошљавање већ дужи низ година реализује програме неформалног образовања одраслих, чији је циљ стицање знања која су тражена на тржишту рада. Такође је подсјетила да је посљедњих 10 година Завод за запошљавање реализовао програме оспособљавања и усавршавања за око 30.000 незапослених и да ће наставити да дјелује у том смјеру.

Манифестацију XИВ Дани образовања, који ће трајати до 9. октобра 2015. године, организују Министарство просвјете и ЈУ Центар за стручно образовање, а у оквиру ње су предвиђене различите активности попут стручне размјене, округлих столова, презентација, промоција и др.

Учесници манифестације су представници шест земаља: Хрватске, Србије, Босне и Херцеговине, Македоније, Косова и Црне Горе.

ВИДЕО

ФОТО

 

ПР служба Министарства просвјете