Manja slova Veća slova RSS

>

Saopštenje: Ministar Bošković otvorio manifestaciju XIV Dani obrazovanja i učenja odraslih

Saopštenje: Ministar Bošković otvorio manifestaciju XIV Dani obrazovanja i učenja odraslih
Datum objave: 29.09.2015 12:43 | Autor: PR Služba

Ispis Štampaj stranicu


Ministar prosvjete mr Predrag Bošković otvorio je danas, 29. septembra 2015. godine u hotelu „Podgorica“ manifestaciju XIV Dani obrazovanja i učenja odraslih, na kojoj su pored njega govorili i direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković i pomoćnica direktora Zavoda za zapošljavanje Sanja Rebrenović.

Ministar Bošković je rekao da transformacija privrede iz industrijske ka sve više uslužnoj ima za posljedicu potrebu za drugačije profilisanim kadrovima i da su Ministarstvo prosvjete i Centar za stručno obrazovanje prepoznali stručno obrazovanje kao jedno od ključnih činilaca u procesu prevazilaženja nedostataka na tržitu rada.

Ministar je naglasio da XIV Dani obrazovanja i učenja odraslih, kao i mnoge aktivnosti koje je Ministarstvo započelo, imaju za cilj da pomognu usklađivanje ponude i tražnje, što je veoma zahtjevan proces koji se ne može realizovati samo kroz redovno obrazovanje, već i kroz obrazovanje odraslih. On je dodao da očekuje da će se razmjenom iskustava sa zemaljama iz regiona doći do rješenja kako mobilisati odrasle na sticanje novih znanja i zanimanja koja će biti u skladu sa izazovima današnjice.

Direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković rekao je da Centar za stručno obrazovanje realizuje ovu manifestaciju sa ciljem podizanja svijesti da jednom stečena znanja nijesu dovoljna da sa njima dočekamo starost. On je naglasio da je Centar za stručno obrazovanje uspio da licencira 87 provajdera obrazovanja odraslih i da zajedno sa saradnicima radi na izradi i realizaciji programa za sticanje kvalifikacija i kojih za sada ima 100 u Crnoj Gori. Rajković je napomenuo da se i pored toga Crna Gora suočava sa nedovoljno kvalifikovanim kadrom što naročito dolazi do izražaja u ljetnjoj sezoni kada se veliki broj radnika iz regiona zapošljava u našoj zemlji.

Pomoćnica direktorice Zavoda za zapošljavanje Sanja Rebrenović naglasila je da su odlike crnogorskog tržišta rada strukturna nezaposlenost, neusaglašenost ponude i tražnje, neravnomjeran regionalni razvoj, kao i izraženo prisustvo stranih radnika na našem tržištu. Ona je dodala da Zavod za zapošljavanje već duži niz godina realizuje programe neformalnog obrazovanja odraslih, čiji je cilj sticanje znanja koja su tražena na tržištu rada. Takođe je podsjetila da je posljednjih 10 godina Zavod za zapošljavanje realizovao programe osposobljavanja i usavršavanja za oko 30.000 nezaposlenih i da će nastaviti da djeluje u tom smjeru.

Manifestaciju XIV Dani obrazovanja, koji će trajati do 9. oktobra 2015. godine, organizuju Ministarstvo prosvjete i JU Centar za stručno obrazovanje, a u okviru nje su predviđene različite aktivnosti poput stručne razmjene, okruglih stolova, prezentacija, promocija i dr.

Učesnici manifestacije su predstavnici šest zemalja: Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova i Crne Gore.

VIDEO

FOTO

 

PR služba Ministarstva prosvjete