Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Министартво просвјете и науке позива заинтересоване актере да су укључе у

КОНСУЛТАЦИЈЕ око приједлога броја нивоа и поднивоа унутар националног оквира квалификација, као и дефинисање описа сваког од њих у виду исхода у погледу знања, вјештина и компетенеција које појединац мора посједовати на сваком од нивоа

Датум објаве: 20.05.2010 14:21 | Аутор: Ивона Међедовић

Испис Штампај страницу


Влада Црне Горе је децембра 2008. године усвојила документ „Стратегија успостављања Црногорског квалификационог оквира“, који за циљ има дефинисање активности које је потребно реализовати како би Црна Гора на најефикаснији начин уредила система квалификација, омогућивши што бољу транспарентност и мобилност, али и лакше поређење са системима квалификација у ЕУ и другим земљама.

 

Препознавши значај овог питања ЕУ је дио средстава из Инструмента претприступне помоћи (ИПА 07) опредијелила за реализацију пројекта „Национални оквир квалификација и унапријеђење квалитета образовања“, који пружа подршку у реализацији активности дефинисаних Стратегијом.

 

Једно од најзначајнијих питања оквира квалификације јесте питање дефинисања броја нивоа и поднивоа унутар оквира, као и дефинисање описа сваког од њих у виду исхода у погледу знања, вјештина и компетенеција које појединац мора посједовати на сваком од нивоа.

 

Како ће описи ових нивоа бити од изузетног значаја у успостављању укупног Црногорског квалификационог оквира, али и каснијег дефинисања описа нивоа и поднивоа за сваки појединачан сектор, Министарство просвјете и науке се обраћа заинтересованим актерима да се укључе у консултације око приједлога броја нивоа и поднивоа и њихових описа, који је припремила Радна група у чијем саставу су представници: Министарства просвјете и науке, Министарства рада и социјалног старања, Завода за запошљавање Црне Горе, Привредне коморе Црне Горе, Уније послодаваца Црне Горе, Универзитета Црне Горе, Црногорског удружења приватних факултета, Завода за школство, Центра за стручно образовање, Испитног центра Црне Горе, ЦИПС-а, Синдиката просвјете, ЦРНВО и средњих стручних школа, и да своје писане коментаре доставе путем маила (мпин@гов.ме), најкасније до 11. јуна 2010. године.

Материјал за консултације можете преузети овдје... материјал за консултације око нивоа и дескриптора.доц