Manja slova Veća slova RSS

>

Ministartvo prosvjete i nauke poziva zainteresovane aktere da su uključe u

KONSULTACIJE oko prijedloga broja nivoa i podnivoa unutar nacionalnog okvira kvalifikacija, kao i definisanje opisa svakog od njih u vidu ishoda u pogledu znanja, vještina i kompetenecija koje pojedinac mora posjedovati na svakom od nivoa

Datum objave: 20.05.2010 14:21 | Autor: Ivona Međedović

Ispis Štampaj stranicu


Vlada Crne Gore je decembra 2008. godine usvojila dokument „Strategija uspostavljanja Crnogorskog kvalifikacionog okvira“, koji za cilj ima definisanje aktivnosti koje je potrebno realizovati kako bi Crna Gora na najefikasniji način uredila sistema kvalifikacija, omogućivši što bolju transparentnost i mobilnost, ali i lakše poređenje sa sistemima kvalifikacija u EU i drugim zemljama.

 

Prepoznavši značaj ovog pitanja EU je dio sredstava iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA 07) opredijelila za realizaciju projekta „Nacionalni okvir kvalifikacija i unaprijeđenje kvaliteta obrazovanja“, koji pruža podršku u realizaciji aktivnosti definisanih Strategijom.

 

Jedno od najznačajnijih pitanja okvira kvalifikacije jeste pitanje definisanja broja nivoa i podnivoa unutar okvira, kao i definisanje opisa svakog od njih u vidu ishoda u pogledu znanja, vještina i kompetenecija koje pojedinac mora posjedovati na svakom od nivoa.

 

Kako će opisi ovih nivoa biti od izuzetnog značaja u uspostavljanju ukupnog Crnogorskog kvalifikacionog okvira, ali i kasnijeg definisanja opisa nivoa i podnivoa za svaki pojedinačan sektor, Ministarstvo prosvjete i nauke se obraća zainteresovanim akterima da se uključe u konsultacije oko prijedloga broja nivoa i podnivoa i njihovih opisa, koji je pripremila Radna grupa u čijem sastavu su predstavnici: Ministarstva prosvjete i nauke, Ministarstva rada i socijalnog staranja, Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, Privredne komore Crne Gore, Unije poslodavaca Crne Gore, Univerziteta Crne Gore, Crnogorskog udruženja privatnih fakulteta, Zavoda za školstvo, Centra za stručno obrazovanje, Ispitnog centra Crne Gore, CIPS-a, Sindikata prosvjete, CRNVO i srednjih stručnih škola, i da svoje pisane komentare dostave putem maila (mpin@gov.me), najkasnije do 11. juna 2010. godine.

Materijal za konsultacije možete preuzeti ovdje... materijal za konsultacije oko nivoa i deskriptora.doc