>

Potpisan ugovor o ulaganju 18 miliona u gradnju, rekonstrukciju i opremanje škola i vrtića širom CG

Potpisan ugovor o ulaganju 18 miliona u gradnju, rekonstrukciju i opremanje škola i vrtića širom CG
Datum objave: 06.11.2019 12:11 | Autor: Ministarstvo finansija

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo finansija

Ministar finansija Darko Radunović danas je, u prisustvu ministra prosvjete Damira Šehovića, potpisao ugovor sa Evropskom investicionom bankom (EIB) kojom se obezbjeđuje 18 miliona eura za „Program unapređenja crnogorskog obrazovanja“. Ukupna vrijednost projekta je 40 miliona eura, a ostatak se obezbjeđuje iz sopstvenih sredstava. Ugovor je ispred EIB-a potpisao šef odjeljenja EIB-a za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan Mateo Rivelini, a pristutnima se obratio i šef sektora za saradnju Delegacije EU u Crnoj Gori Herman Špic

Ovim potpisivanjem Vlada Crne Gore i zvanično je ušla u jedan od najvećih investicionih ciklusa u prosvjeti, u okviru koga je planirano 11 projekata izgradnje, rekonstrukcije i opremanja škola, nakon koga će biti otvoreno oko 3 500 novih mjesta za djecu u obrazovnim ustanovama Crne Gore. Planirano je da pomenutih 40 miliona bude utrošeno odnosno stavljeno u funkciju do kraja 2023. godine, do kada je predviđeno trajanje Projekta.  

Ministar Radunović ovim povodom izjavio je: „Namjena ovog kredita je unapređenje crnogorskog obrazovanja. Projekat za koji smo danas potpisali ugovor u iznosu od 18 miliona eura zove se „Program unapređenja crnogorskog obrazovanja“. Moram se zahvaliti Evropskoj investicionoj banci i Evropskoj uniji za podršku svim našim projektima, a ovaj je od posebne važnosti upravo zato što se odnosi na prosvjetu. Vjerujem da ćemo upješnu saradnju nastaviti i u budućnosti“.

Ministar Šehović rekao je: „Ovo je na neki način istorijski momenat za obrazovanje u Crnoj Gori. Ovih 11 projekata podrazumijevaju izgradnju 4 nove škole, rekonstrukciju i nadogradnju 3 vrtića, zatim projekat adaptacije 10-ak srednjih škola širom Crne Gore, ali i projekat opremanja škola informatičkom opremom, projekat opremanja kabineta stručnih škola, te projekat opremanja većine škola mobilijarom. Završetkom svih ovih projekata kapaciteti u obrazovnim ustanovama će biti povećani za preko 3500 mjesta. Cijenim da je ovo mudar i odgovoran potez, koji dovoljno govori o opredijeljenosti ove Vlade da obrazovanje bude prioritet za ulaganja. Ali je i u ekonomskom smislu opravdan budući da smo svjesni da je ulaganje u znanje najznačajnija i najprofitabilnija investicija u svakoj zemlji, pa i u našoj.

Gospodin Mateo Rivelini naglasio je: „Evropska investiciona banka daje finansijsku podršku zahvaljujući garanciji Evropske unije. Projektom povodom koga smo danas ovdje obezbjeđuju se povoljniji uslovi u obrazovanju. Ovaj sporazum je još jedan dokaz da je Vlada Crne Gore spremna da ulaže u obrazovanje i ekonomski razvoj, te da stvori uslove za obrazovanje svih. Takođe, ovo je prvi put da mi na ovaj način ulažemo u obrazovni sektor u Crnoj Gori.

Gospodin Herman Špic osvrnuo se takođe na važnost činjenice da se Ugovor odnosi na prosvjetu, rekavši: „Vjerujem da će naši zajednički napori i udružena sredstva doprinijeti kvalitetu obrazovanja Crne Gore. Edukacija pomaže obezbjeđuje unapređenje znanja i vještina pojedinca, a time i države, a što dovodi do boljih radnih mjesta i kvalitetnijeg života, te prosperiteta i socijalne inkluzije. Obrazovanje je dio lanca koji ne može biti prekinut, i tu mislim na: diplomce, tržište rada, inovacije i preduzetništvo. Današnji zajam odlično nadopunjava podršku koju je EU već obezbijedila u okviru zajedničkog programa Unije i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu“.

Između ostalog, projektom sa EIB-om planirana je izgradnja nove Gimnazije u Podgorici vrijedne preko 6 miliona eura. Drugi, nista manje važan projekat, svakako je izgradnja nove osnovne škole na Zabjelu vrijedne oko 5,5 miliona eura. I najavljivana izgradnja novog objekta osnovne škole u naselju City kvart je nešto na šta se čeka već neko vrijeme, a projektovana vrijednost investicije je preko 5 miliona eura. Takođe, nova škola u naselju Karabuško polje je dio pomenutog projekta. Pored izgradnje pomenutih škola, kroz ovaj projekat planirana je rekonstrukcija i nadogradnja 3 vrtića i to dva u Glavnom gradu i jednog u Kotoru. Dodatno, planiran je projekat rekonstrukcija srednjih škola, ali i brojna opremanja informatičkom opremom, te opremom potrebnom srednjim stručnim školama za prakičnu nastavu, ali i opremanje svih škola mobilijarom. 

Kako je broj javnih ustanova u obrazovanju preko 250, a u okviru tih ustanova funkcioniše preko 500 objekata, te uzevši u obzir činjenicu da je trenutno u sistemu prosvjete preko 100 000 djece, projekat izgradnje i opremanja škola je utoliko značajniji. Ročnost danas potpisanog ugovora je 25 godina, a grejs period 5 godina.

   
MINISTARSTVO FINANSIJA
MINISTARSTVO PROSVJETE