Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Канцеларија за УНЕСЦО: Позив за учешће на Регионалном курсу о интерпретативном планирању у подручјима свјетске баштине у Европи - WХ-Интерп

Датум објаве: 18.01.2021 10:14 | Аутор: МКУ

Испис Штампај страницу


Курс WХ-Интерп претпоставља да је тумачење насљеђа, замишљено као структурирани приступ неформалном учењу, специјализован за преношење значајних идеја о мјесту и људима, као и да може значајно допринијети Агенди одрживог развоја до 2030. године. Увођење перспективе одрживог развоја у праксу интерпретације у свим областима (нпр. планирање, садржај и примјена) омогуц́иц́е боље резултате и за насљеђе и за друштво. Пилот курс је осмишљен уз техничку подршку Интерпрет Еуропе и других стручњака на пољу свјетске баштине, како би се истражила и тестирала методологија о овој све релевантнијој теми, промовишуц́и на тај начин усвајање интерпретативних приступа у подручјима Свјетске баштине, што заузврат може служити као модел за друга мјеста баштине и мјеста која је УНЕСЦО препознао. 

Пилот курс има за циљ да учесницима пружи могућност за развој компетенција у ефикаснијем планирању тумачења баштине у одговарајуц́им подручјима свјетске баштине.

Конкретно, циљ курса је: 

• пружити опште разумијевање дисциплине интерпретације насљеђа, његових принципа и праксе;
• промовисати интерпретативно планирање као средство које може помоц́и у представљању изузетних универзалних вриједности (ИУВ) добара свјетске баштине, истовремено откривајуц́и како се оно може повезати са ширим вриједностима које подржавају мисију УНЕСЦО, као што су промоција изградња мира и његовање одрживог развоја; 
• демонстрирати како интерпретација насљеђа може имати улогу у односу на добра свјетске баштине и њиховим цјелокупним системима / плановима управљања;
• подстицај и олакшавање интерпретативног планирања у добрима свјетске баштине ангажовањем у односу на са њима повезане заједнице, како би се успоставили бољи модели посјете и учешц́а; 
• служиц́е као форум за учеснике да размијене своја искуства, уче једни од других и ојачају умрежавање и сарадњу на регионалном нивоу.

Позив је отворен за: 

- запослене у органима управљања локалитетима Свјетске баштине 
- приватни сектор - појединце или компаније активне у презентацији / тумачењу насљеђа, као што су туристички водичи, издавачка индустрија, власници некретнина итд.) 
- представнике организација цивилног друштва (представници заједница, локалних удружења, НВО, итд.)
Подносиоци захтјева морају да покажу активно учешц́е у управљању добрима Свјетске баштине у Европи и / или у њиховом представљању и тумачењу, радни ниво енглеског језика, добро познавање контекста Свјетске баштине, вјештине планирања и релевантно професионално искуство. Биц́е изабрано највише 25 кандидата за учешц́е, на основу комбинације критеријума, укључујуц́и комплетност, квалитет и релевантност апликација, родну равнотежу и географску дистрибуцију. Приоритет ц́е имати кандидати из земаља под географским дјеловањем УНЕСЦО Регионалног бироа за науку и културу у Европи, и то: Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Хрватска, Кипар, Грчка, Малта, Црна Гора, Сјеверна Македонија, Република Молдавија, Румунија, Србија, Словенија, Турска, као и Италија, земља домац́ин Бироа. Радни језик курса је енглески.

Методологија курса 
Читав курс ц́е се изводити кроз 3 фазе комбиновањем различитих модалитета (презентације, вјежбе на стварним случајевима, групни и индивидуални рад, дискусије итд): 

Фаза 1: Уводни вебинари о оквиру знања о свјетској баштини и тумачењу насљеђа (3 сесије активности учења на даљину распоређене током 3 недјеље прије радионице) 

Фаза 2: Радионица лицем у лице о интерпретативном планирању (једнонедјељна радионица на лицу мјеста која укључује предавања, посјете локацији и групни рад на стварним случајевима) 

Фаза 3: Задаци након радионице о интерпретативном планирању сопственог случаја (појединачни задаци уз подршку на даљину распоређени током 3 недјеље након радионице).

Методологија курса подразумијева три фазе, од којих друга подразумијева теренски рад у Природном и културно-историјском подручју Котора. Планирано је да се друга фаза одржи 24-28. маја 2021. године, што ће зависити од мјера за сузбијање пандемије ЦОВИД-19. Одабрани кандидати ц́е имати покривене трошкове смјештаја и исхране за вријеме трајања радионице у Котору. Подносиоци захтјева могу затражити подршку за своја путовања, која ц́е бити обезбијеђена у облику плаћених карата, зависно од доступности финансијских средстава. 

Сви заинтересовани кандидати/кандидаткиње могу се пријавити путем сљедећег линка.

Рок за пријаву је 31. јануар.