Manja slova Veća slova RSSACES

16.01.2015.

Poziv za učešće na ACES nadmetanju projekata za 2015. godinu

Poziv za učešće na ACES nadmetanju projekata za 2015. godinu ACES│Akademija za škole iz centralne Evrope, kao jedna od najvećih školskih mreža u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi, objavila je Poziv za učešće na ACES nadmetanju projekata, koji nudi učenicima i nastavnicima mogućnost da upoznaju svoje kolege iz drugih zemalja, razmijene iskustva, upoznaju se sa inovativnim nastavnim metodama, ostvare nove kontakte i prijateljstva. Crnogorske škole su pozvane da učestvuju u međunarodnom nadmetanju projekata zajedno sa jednom ili dvije partnerske škole iz Centralne Evrope sa kojima treba da podnesu zajednički prijedlog projekta sa idejama za saradnju.

04.02.2013.

ACES│Akademija za škole iz centralne Evrope – Razlozi i ciljevi

ACES je inicijativa ERSTE fondacije koju realizuje organizacija Interkulturelles Zentrum, u saradnji sa organizacijom Včeli dom. Ova inicijativa je, takođe, podržana i od strane ministarstava zaduženih za obrazovanje, u svim zemljama učesnicama.

01.02.2012.

ACES│Akademija za škole iz centralne Evrope – Razlozi i ciljevi

ACES je inicijativa ERSTE fondacije koju realizuje organizacija Interkulturelles Zentrum, u saradnji sa organizacijom Včeli dom. Ova inicijativa je, takođe, podržana i od strane ministarstava zaduženih za obrazovanje, u svim zemljama učesnicama.

05.04.2011.

Saopštenje: Vršnjački medijatori osvojili priznanje na Akademiji centralno evropskih škola

Saopštenje: Vršnjački medijatori osvojili priznanje na Akademiji centralno evropskih škola

Osnovna škola „Milija Nikčević“ iz Nikšića je u saradnji sa osnovnom školom „Branko Radičević“ iz Bujanovca učestvovala na konkursu ACES-a (Academy of Central European Schools) sa projektom Za dobro svih generacija – živjela medijacija (For the Welfare of All Generations – Long Live the Mediation). Školsku mrežu ACES osnovala je ERSTE Fondacija 2006. godine u saradnji sa neprofitnom organizacijom VČELI DOM iz Slovačke, i Interkulturalnim centrom iz Austrije. ACES ima za cilj da poveže nastavnike i učenike iz srednje i jugoistočne Evrope i tako premosti granice.

02.02.2010.

ACES | Akademija za škole iz centralne Evrope – Razlozi i ciljevi

ACES je inicijativa ERSTE fondacije koju realizuje organizacija Interkulturelles Zentrum od 2006. godine. Ova inicijativa je, takođe, podržana i od strane ministarstava zaduženih za obrazovanje, u svim zemljama učesnicama. Mreža škola je stvorena da promoviše razmjenu i interkulturalni dijalog među mladima i nastavnicima u Centralnoj Evropi.
Inicijatori ovog programa vjeruju da je obrazovanje vrlo važno u procesu evropskih integracija, kao i promociji evropskog državljanstva. Škole, kroz svoje programe međunarodne saradnje igraju važnu ulogu u razvoju preko-granične saradnje i kreiranju zajedničkih aktivnosti na regionalnom i evropskom niovu.

Ovaj program ima za cilj da podrži uspostavljanje centralnoevropske mreže škola, sa idejom stvaranja održivog dijaloga i saradnje među mladim ljudima. U tom svjetlu, međunarodno partnerstvo škola nudi mogućnosti interkulturalne razmjene i saradnje.
Zbog toga, ACES podržava školska partnerstva, kroz takmičenje projekata, i to na godišnjem nivou

02.02.2010.

PRAVILA ZA PRIJAVLJIVANJE ŠKOLA

Kriterijumi za prijavljivanje
- Ko može da učestvuje u projektima?
Poziv je upućen osnovnim i srednjim školama u zemljama učesnicama, a pravo učešća imaju učenici uzrasta 12-17 godina.

Uključeno je 15 zemalja: Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Češka, Kosovo, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Slovačka, Slovenija i Srbija.

Prijedlog projekta podnosi jedna škola koja će biti nosilac projekta, zajedno sa jednom ili više škola među kojima će taj projekat biti razvijan i implementiran.

Škola koja podnese projekat imaće ulogu koordinatora projekta i biće zadužena za koordinaciju među partnerskim školama i za izvještavanje o projektu (kratak narativni i finansijski izvještaj). Zbog toga je vrlo važno da se kontakt osoba iz škole dobro služi engleskim jezikomDownload

02.02.2010.

KAKO SE PRIJAVITI?

- Forma za prijavljivanje
Zajednički prijedlog projekta mora biti napisan na engleskom jeziku, u skladu sa „aces“ formom, a takođe je neophodno da bude potpisana i pečatirana od strane škola učesnica.

- Rok za podnošenje prijava
Rok za podnošenje prijava je 30. april 2010. godine.
- Gdje i kako poslati prijavu?
Prijavu je poželjno izvršiti koristeći on-line prijavu koja će biti dostupna na sledećoj adresi: www.aces.or.at/projectcontest
- Evaluacija i odabir projekata
Internacionalna komisija odabraće 45 projekata.

02.02.2010.

Detaljne informacije se mogu dobiti na sledećim adresama:

Interkulturelles Zentrum (IZ)
Rebecca Zeilinger
Lindengasse 41/10
1070 Vienna, Austria
Tel: +43 1 58644-20
Fax: +43 1 58644-9
rebecca.zeilinger@iz.or.at
www.iz.or.at
www.aces.or.at
www.erstestiftung.org