Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Потписан споразум Црне Горе и Словачке у области образовања и науке: узајамне стипендије као подстицај образовању

Потписан споразум Црне Горе и Словачке у области образовања и науке: узајамне стипендије као подстицај образовању
Датум објаве: 21.06.2017 14:43 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


Министар просвјете др Дамир Шеховић и министарска науке др Сања Дамјановић потписали су данас у Вили Горица са министром образовања, науке, истраживања и спорта Републике Словачке Петером Плавчаном споразуме о сарадњи којима ће се, између осталог, обезбиједити узајамне годишње стипендије, непосредна сарадња установа основног, средњег и високог образовања, размјена наставног кадра, ученика и студената, као и садржајнија научна и технолошка сарадња.

Након потписивања споразума министар просвјете др Дамир Шеховћ изразио је задовољство због постављања темеља за дубљу сарадњу са Републиком Словачком чије ће искуство у многим сегментима образовања бити драгоцјено за Црну Гору. Он је подсјетио да је Црна Гора у фази заокруживања образовних реформи, те ће искораци које је Република Словачка направила бити значајни за црногорски образовни систем.

ПР служба Министарства просвјете

Шеховић је нагласио да ће се сарадња интензивирати у области мобилности ученика, студената и наставника, инклузивног образовања и средњег стручног образовња.

Он је закључио да ће постојећи добри односи двију земаља након потписивања ових споразума бити обогаћени повезивањем на пољима образовања, науке и културе.

Министарка Дамјановић је истакла да је споразум важан оквир који ће оснажити сарадњу Црне Горе и Републике Словачке, омогућити нове заједничке научно-истраживачке пројекте и повећати мобилност истраживача. Она је додала да је Министарству науке један од приоритета реализација Стратегије паметне специјализације, те да ће се тим Министарства науке фокусирати на квалитетнију сарадњу на овом пољу.

Министар образовања, науке, истраживања и спорта Републике Словачке Петер Плавчан саопштио је да су односи Црне Горе и Републике Словачке искрени и срдачни, што је потврдио данашњи сусрет и додао да ће потписани споразуми продубити добре односе.

Плавчан је објаснио да се у области образовања споразум односи на високо, средње и инклузивно образовање, док ће у области науке споразум допринијети покретању заједничких пројеката, при чему ће тим Словачке подијелити своје добре праксе са колегама из Црне Горе.

ПР служба Министарства просвјете

Делегација Републике Словачке предвођена министром Плавчаном и амбасадором Републике Словачке Њ.Е. Романом Хлобеном учествовала је и у билатералном састанку са министром просвјете др Дамиром Шеховићем и сарадницима, који је одржан раније јутрос у просторијама Министарства просвјете. На састанку је било ријечи о детаљима сарадње предвиђене споразумима.

ВИДЕО:

Билатерални састанак - Министар просвјете Дамир Шеховиц - Министар образовања, науке, истраживања и спорта Републике Словачке Петар Плавчан – КАДРОВИ

Потписивање Програма о сарадњи у образовању измедју Црне Горе и Републике Словачке – КАДРОВИ

Министар просвјете др Дамир Шеховић – ОБРАЋАЊЕ - Потписивање споразума Црне Горе и Словачке у области образовања и науке

Министар образовања, науке, истраживања и спорта Републике Словачке Петер Плавчан - ОБРАЋАЊЕ - Потписивање споразума Црне Горе и Словачке у области образовања и науке

Министарка науке др Сања Дамјановић - ОБРАЋАЊЕ - Потписивање споразума Црне Горе и Словачке у области образовања и науке

ПР Служба Министарства просвјете