Мања слова Већа слова РССМој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Медјународни програми мобилности студената

02.04.2008.

Ерасмус Мундус (Ацтион ИВ Енханцинг аттрацтивенесс) Промовисање европског простора високог образовања

Обавјештамо Вас да је отворен конкурс за пријављивање пројеката у оквиру Ерасмус Мундус програма (Ацтион ИВ Енханцинг аттрацтивенесс) - Промовисање европског простора високог образовања. Ова акција подржава пројекте европске сарадње која има за циљ да побољша имиџ, видљивост и приступност европском простору високог образовања. Овим пројектима жели се допринијети увођењу међународне димензије у систем квалитета високог образовања, међусобном признавању квалификација између европских и партнерских земљама, развоју курикулума или мобилности.

28.02.2008.

ТЕМПУС ИНФО ДАН У ПОДГОРИЦИ

Обавјештавамо вас да ће се Темпус информативни дан одржати 3. марта 2008. године у Сали Ректората Универзитета Црне Горе, са почетком у 9.30.Доwнлоад

04.02.2008.

Отворен позив за пријављивање пројеката у оквиру нове фазе ТЕМПУС ИВ програма Реформа високог образовања кроз међународну шему мобилности међу универзитетима

Након завршетка треће фазе ТЕМПУС програма тзв. ТЕМПУС ИИИ, отпочиње нова фаза програма - ТЕМПУС ИВ.
ТЕМПУС и даље наставља да подржава реформу високог образовања кроз заједничке европске пројекте (Јоинт Еуропеан Пројецтс) и структурне пројекте (Струцтурал Пројецтс) на националном и регионалном нивоу.

09.01.2008.

ЕРАСМУС МУНДУС-Спољни прозор са сарадњу - Отворен позив за пријављивање пројеката

Рок: 15. фебруар 2008.
Ерасмус Мундус Спољни прозор за сарадњу за земље Западног Балкана (Ерасмус Мундус Еxтернал Цооператион Wиндоw) представља нову шему сарадње и мобилности у области високог образовања, која је комплементарна осталим програмима у овој области, као што су Темпус, Ерасмус Мундус... Циљ Програма јесте јачање сарадње у области високог образовања између ЕУ земаља и трећих земаља, кроз повећање мобилности између високообразовних институција земаља ЕУ и западног балкана.
ЕК ће финансирати партнерства између високообразовних институција ЕУ и трећих земаља. Грант покрива трошкове везане за организацију мобилности за студенте, као и трошкове имплементације мобилности

04.06.2007.

Обавјештење: ИНФОРМАЦИЈЕ О ЦЕЕПУС ПРОГРАМУ

ЦЕЕПУС-Централ Еуропеан Еxцханге Програм фор Университy Студиес
Централно-европски програм за размјену студената и предавача

Црна Гора је учесница Централно-европског програма за размјену студената и предавача од школске 2005/06 године.

У Варшави 12. и 13. марта 2004. године одржан је 10. састанак Здруженог комитета министара просвјете у оквиру Централноевропског програма за размјену студената и предавача. На том састанку презентовано је писмо о намјерама Србије и Црне Горе да приступи Споразуму за унапређење сарадње у области високог образовања. Одлуком донијетом на овом састанку Србија и Црна Гора су примљене у чланство ЦЕЕПУС-а и тиме постале 10. члан овог Програма (у Програм су биле укључене сљедеће државе: Аустрија, Бугарска, Република Словачка, Република Чешка, Словенија, Хрватска, Мађарска, Пољска и Румунија)

04.06.2007.

Обавјештење: ЕРАСМУС МУНДУС МАСТЕР ПРОГРАМ

ЕУ Ерасмус мундус мастер програм је програм сарадње и мобилности у области високог образовања. Има за циљ да побољша квалитет високог образовања у Европи и унаприједи интеркултурално разумијевање кроз сарадњу земаља ЕУ међусобно и ЕУ и "трећих земаља".
Овим програмом се намјерава појачати европска сарадња и интернационалне везе у високом образовању помоћу мастер курсева изузетно високог квалитета.
Стипендије за ерасмус мундус мастер курсеве пружају могућност студентима и професорима из тзв. "трећих земаља" да стекну постдипломско образовање на престижним европским универзитетима...

22.12.2005.

Европска комисија: Позив за предлагање пројеката за индиректне РТД активности (Ресеарцх анд Тецхнологицал Девелопмент Истраживачки и технолошки развој)

Европска комисија је у оквиру свог 6. оквирног програма за истраживање, технолошки развој и огледне активности објавила
Позив за предлагање пројеката за индиректне РТД активности у оквиру специфичног програма за истраживање, технолошки развој и огледне активности: "Интегрисање и јачање Европске истраживачке области".

Тематска област овог позива је

Специфичне мјере за подршку међународној сарадњи земље Западног Балкана а назив Мјере специфичне подршке (ССА) за земље Западног Балкана.
Доwнлоад

09.12.2005.

Конкурс за студенте свих факултета за ЦЕЕПУС стипендије

У оквиру ЦЕЕПУС програма (Централ Еуропеан Еxцханге Програм фор Университy Студиес), отворен је конкурс за студенте свих факултета који желе да се пријаве за ЦЕЕПУС стипендије као тзв. Фреемовери.
У сврху израде дипломског рада, магистарске тезе или дисертације, студенти могу провести од 1 до 3 мјесеца у некој од земаља чланица ЦЕЕПУС програма, док студенти основних студија имају право провести један или два семестра (од 3 до 10 мјесеци)...

16.09.2005.

Централно-европска иницијатива (ЦЕИ): Одржан састанак представника радних група ЦЕИ у Београду

Централно-европска иницијатива (ЦЕИ) је регионална иницијатива која броји 17 земаља чланица (Албанија, Аустрија, Бјелорусија, БиХ, Бугарска, Хрватска, Чешка република, Мађарска, Италија, Македонија, Молдавија, Пољска, Румунија, Србија и Црна Гора, Словачка, Словенија, Украјина) и то је једина регионална иницијатива која располаже својим сопственим средствима.
ЦЕИ ће подржати сарадњу између високо-образовних институција кроз семинаре, радионице и љетње школе. Даљи развој и унапређење Универзитетске мреже ЦЕИ биће примарни циљ ЦЕИ у области образовања...

16.06.2005.

Европски истраживачки простор СЕЕ-ЕРА.НЕТ

СЕЕ-ЕРА.НЕТ је програм умрежавања који има за циљ интеграцију земаља чланица Европске уније и земаља југоисточне Европе у Европски истраживачки простор путем повезивања истраживачких активности у оквиру постојећих националних, билатералних и регионалних истраживачких развојних програма (РТД)...