Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Стипендије Владе Мађарске за академску 2014/15 годину – Мастер програм

Датум објаве: 20.12.2013 15:00 | Аутор: Лидија Ерцеговиц

Испис Штампај страницу


Влада Мађарске, у сарадњи са Програмом Уједињених Нација за храну и пољопривреду (ФАО), додјељује ограничен број стипендија за мастер програм у академској 2014/15. години, у области хортикултуре, пољопривредних наука, руралног развоја и агробизниса.

Овај Програм стипендирања, у трајању од 22 мјесеца, финансира Министарство руралног развоја Мађарске, а намијењен је кандидатима из сљедећих земаља:

Албаније, Авганистана, Азербејџана, Јемена, Јерменије, Бјелорусије, Босне и Херцеговине, Буркине Фасо, Црне Горе, Чада, Етиопије, Замбије, Грузије, Казахстана, Кеније, Косова, Киргистана, Лаоса, Македоније, Малија, Мијанмара, Молдавије, Монголије, Намибије, Нигерије, Сјеверне Кореје, Филипина, Србије, Сомалије, Јужног Судана, Таџикистана, Туркменистана, Уганде, Украјине, Узбекистана и Вијетнама.

Ови мастер курсеви биће организовани уколико буде уписан довољан број студената, а стипендије ће покрити:

 • Трошкове пријављивања и школарине
 • Основне књиге и свеске
 • Смјештај у студентском дому
 • Животне трошкове

Осим тога, сви студенти ће имати здравствено осигурање које се нуди и мађарским студентима током овог мастер курса. Стипендија покрива само трошкове студента, а не и чланова његове породице.

Пријављивање и процес селекције:

Реализација стипендија почиње од септембра 2014. године, док се селекција одвија у двије фазе:

Прва фаза: ФАО врши преселекцију кандидата и подноси препоруке Министарству руралног развоја Мађарске које их просљедјује универзитету по избору кандидата. Кандидати морају поднијети комплетан досије, а непотпуни досијеи се неће разматрати.

Друга фаза: Универзитети који учествују у овом програму (Факултет за Хортикултуру Корвинус Универзитета у Будимпешти, Факултет за агрикултуру и науке о заштити животне средине и Факултет за економију и друштвене науке Универзитета Сент Иштван) настављају даљи селекциони процес и обавјештавају све успјешне кандидате. У селекцији студената учествују само наведени универзитети, без икаквог укључивања ФАО. Од одабраних кандидата може се тражити да приступе усменом или писменом полагању теста из енглеског језика, као дио процедуре пријема.

Потребна документација:

 • Правилно попуњен пријавни формулар који се може преузети на интернет адреси хттп://www.фао.орг/цапацитyдевелопмент/сцхоларсхипс/ен/
 • Ажуриран ЦВ
 • Копија дипломе о завршеним студијама и препис оцјена
 • Копија увјерења о знању енглеског језика
 • Копије страница пасоша на којима се види датум издавања и истициња важења пасоша
 • Писмо препоруке
 • Мотивационо писмо
 • Љекарско увјерење издато од доктора медицине
 • Увјерење од МУП-а да кандидат није под истрагом

Сва документа морају бити на енглеском језику, а кандидат је дужан да поднесе судски овјерене преводе докумената (судски тумач за енглески језик). Документа поднијета на било којем другом језику неће бити прихваћена.

Комплетан досије, састављен од горе наведене документације, кандидати треба да пошаљу искључиво еклектронском поштом, на е-маил адресу ФАО организације: Цапацитy-девелопмент@фао.орг, најкасније до 28. фебруара 2014. године.

Више информација о појединачним програмима, као и пријавне формуларе, заинтересовани кандидати могу наћи на сљедећој интернет адреси: хттп://www.фао.орг/цапацитyдевелопмент/сцхоларсхипс/ен/, или овдје…2014_Апплицатион_Форм Мадјарска 2014.пдф

Предност ће имати кандидати млађи од 30 година.