Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Обавјештење: Позив за Дан садње дрвећа програма “ЕНО - Животна средина онлајн”, 22. маја 2014. године

Датум објаве: 20.02.2014 15:57 | Аутор: Ивона Међедовић

Испис Штампај страницу


Енвиронмент Онлине (ЕНО) - глобална виртуелна школа и мрежа за одрживи развој, у оквиру програма “Животна средина онлајн“ и ове године организује акцију садње дрвећа.

Од 2000. године, када је почела реализација овог ЕНО програма, више од 10.000 школа у 157 држава укључиле су се у програм и учествовале у кампањама за заштиту животне средине као што је садња дрвећа.

Трее Плантинг Даyс - Дани садње дрвећа одржавају се два пута годишње на дане које је као међународне празнике установила Генерална скупштина Уједињених Нација: 22. маја -Дан биодиверзитета и 21. септембра - Међународни дан мира. На Конференцији УН о одрживом развоју Рио+20, одржаној у Рио де Жанеиру, Бразил, у јуну 2012. године, ЕНО се обавезао да ће до 2017. године засадити 100 милиона дрвећа.

Тема Дана садње дрвећа 22. маја 2014. године је „Дрвеће за живот“. Дрвеће има виталну улогу у животу руралне и урбане популације и од кључног је значаја за очување биодиверзитета. Садећи дрвеће помажете своју заједницу, али и свијет у цјелини јер дрвеће обогаћује и чува земљиште, побољшава водоснадбијевање, пружа склониште и хлад, уљепшава и хуманизује  градове и урбана предјела. Позитивни ефекат садње дрвећа је и смањење емисије угљеника. Производи и услуге од дрвета укључују: храну, дрвну грађу, влакна, лијекове и енергију.

У знак обиљежавања десетогодишњице првог Дана садње дрвећа, који је одржан 21. септембра 2004. године, ЕНО организује специјалну „Олимпијаду дрвећа“, такмичење у садњи дрвећа на појединачном, школском и државном нивоу. За Олимпијаду дрвећа узима се у обзир све дрвеће засађено од 20. марта до 24. октобра 2014. године.

Како се укључити у такмичење? Потребно је да вашу школу/групу/омладинску организацију региструјете на веб сајту хттп://www.енотреедаy.нет/.

 

Детаљније информације можете наћи на сајту: инфо@енопрограмме.орг.