Manja slova Veća slova RSS

>

Šehović i Ozan: Uspješna saradnja u oblasti obrazovanja

Šehović i Ozan: Uspješna saradnja u oblasti obrazovanja
Datum objave: 08.03.2019 15:36 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Ministar prosvjete dr Damir Šehović sastao se danas sa ambasadorkom Republike Turske u Crnoj Gori Nj. E. Songul Ozan i koordinatorom Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) Enverom Resulogularijem, sa kojima je razgovarao o unapređenju saradnje u oblasti obrazovanja, a akcenat je stavljen na mobilnost studenata i ulaganje u infrastrukturu.

Ministar Šehović upoznao je novoimenovanu ambasadorku Ozan sa dosadašnjim zajedničkim aktivnostima u oblasti obrazovanja, istakavši da veoma dobar odnos dviju država prati odlična saradnja i na ovom polju. On je podsjetio na potpisane memorandume koji predstavljaju formalni osnov za saradnju, kao i da se trenutno radi na usaglašavanju protokola između Ministarstva prosvjete i Direkcije za srodne zajednice i tursku dijasporu kojim će biti definisane prioritetne oblasti stipendiranja studenata, pri čemu će se voditi računa da se stipendiraju oni studijski programi za kojima postoji potreba na našem tržištu rada.

PR služba Ministarstva prosvjete

Ministar je istakao saradnju koju Ministarstvo prosvjete ostvaruje sa Agencijom TIKA, podsjetivši da su zajedničkim snagama u 2018. godini realizovana četiri projekta u oblasti obrazovanja, u koje je uloženo preko 300.000 eura, kao i da će do kraja maja biti poznati projekti na kojima će se raditi ove godine. On je izrazio zahvalnsot za podršku koju Republika Turska pruža našem obrazovnom sistemu.

Ambasadorka Ozan rekla je da je zadovoljstvo obavljati funkciju ambasadora u prijateljskoj zemlji poput Crne Gore i izrazila zadovoljstvo zbog dosadašnje saradnje u oblasti prosvjete.

Ona je naglasila da je mobilnosti studenata najvažnija oblast saradnje, te izrazila uvjerenje da će a vrijeme njenog mandata broj stipendija biti povećan, a naročito onih koje se tiču deficitarnih zanimanja.

Sagovornici su se saglasili da će protokol između Ministarstva prosvjete i Direkcije za srodne zajednice i tursku dijasporu dodatno učvrstiti i proširiti saradnju Crne Gore i Republike Turske kada je riječ o obrazovanju.

PR služba Ministarstva prosvjete