Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Шеховић и Плугчиева: Споразум у области образовања биће оквир за чвршћу сарадњу Црне Горе и Бугарске

Шеховић и Плугчиева: Споразум у области образовања биће оквир за чвршћу сарадњу Црне Горе и Бугарске
Датум објаве: 12.04.2019 16:03 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


Министар просвјете др Дамир Шеховић састао се данас са новоименованом амбасадорком Републике Бугарске у Црној Гори Њ.Е. Мегленом Плугчиевом са којом је разговарао о унапређењу сарадње у области образовања, а акценат је стављен на потписивање споразума о сарадњи из ове области као и на мобилност студената.

Министар Шеховић је упознао амбасадорку са реформом образовања у Црној Гори, чији је циљ био унапређење квалитета образовања и приближавање европским стандардима у овој области, истакавши да ће искуства Бугарске бити од великог значаја с обзиром на то да је ова земља већ прошла кроз све изазове на путу придруживања Европској унији.

Шеховић је нагласио да се у циљу конкретизације сарадње са Бугарском интензивно ради на припреми Споразума о сарадњи, какав Црна Гора већ има са неколико земаља, а који ће представљати основ за још тјешњу сарадњу у конкретним областима образовања.

Амбасадорка Плугчиева рекла је да је сложен пут усаглашавања критеријума и препорука Европске уније у области образовања са специфичностима образовних система, те да на овом путу Бугарска има богато искуство које може да понуди Црној Гори.

Она је истакла да би размјена студената у оквиру програма мобилности, а нарочито у оквиру Ерасмус + програма, у којем је Бугарска веома активна, била од изузетног значаја за успостављање дугорочније и дубље сарадње двију држава. Она је, такође, поменула да је Бугарска учинила много када је у питању развој дуалног модела образовања, те предложила размјену искустава.

Саговорници су се сагласили да је потребно подстицати сарадњу образовних установа, а у циљу успостављања конкретније сарадње, Министарство просвјете ће у наредном периоду угостити Савјет ректора институција високог образовања Републике Бугарске.

ПР служба Министарства просвјете