Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Постигнућа Црне Горе у инклузивном и предшколском образовању примјер за друге државе

Постигнућа Црне Горе у инклузивном и предшколском образовању примјер за друге државе
Датум објаве: 19.04.2019 13:39 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Искуства и постигнућа Црне Горе у инклузивном и предшколском образовању представљају примјер добре праксе за друге државе, поручено је на састанку министра просвјете др Дамира Шеховића и шефа канцеларије УНИЦЕФ-а у Црној Гори, Осаме Когалија. На састанку су најављене су и нове активности у области превенције насиља у школама, рада са родитељима у оквиру пројекта „Позитивно родитељство” и активности у циљу подстицања критичког размишљања код ученика.

Министар је захвалио тиму канцеларије УНИЦЕФ-а у Црној Гори на свесрдној подршци и заједничким корацима који су направљени на путу обезбјеђења бољих услова за малишане широм Црне Горе када је у питању инклузивно образовање, повећање процента уписа дјеце у вртиће са 50% на 70%, као и мноштво иновативних пројеката у области основног образовања и превенције вршњачког насиља.

ПР служба Министарства просвјете

Он је рекао да је образовни систем отворен за унапређење квалитета и модернизацију образовања у свим областима, те исказао спремност за подршку иновативним пројектима. Истакавши да је превенција насиља у школама међу приоритетима Министарства и друштва у цјелини, министар је оцијенио да би даља подршка УНИЦЕФ-а у овој области била више него значајна.

Господин Когали је похвалио постигнућа Црне Горе у области предшколског и инклузивног образовања, истакавши да наша искуства већ служе као модел другим државама.

 ПР служба Министарства просвјете

Он је оцијенио значајним настојања Министарства просвјете у области превенције насиља у школама и спремност да се о овој теми говори, што не значи да насиља има више, већ да је образовни систем спреман да се суочи са овим проблемом. Истакавши да ће УНИЦЕФ настојати да подржи активности Министарства на превенцији и сузбијању насиља у школама, Коагли је споменуо и позитивне ефекте Програма развоја социо-емиоционалних вјештина који је имплементиран у четвртини црногорских основних и средњих школа, као и потребу да се овај пројекат настави.

На састанку је било ријечи о даљем развоју УПСХИФТ пројекта који је први пут спроведен управо у Црној Гори, а има за циљ рад са дјецом на препознавању и рјешавању проблема у њиховој заједници. Након Црне Горе, овај пројекат је имплементиран у још неколико земаља, а оцијењен је као одличан начин да се код ученика подстакне критичко размишљање.

ПР служба Министарства просвјете