Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Потписан Споразум са Гете институтом: Веће могућности за наставнике њемачког језика

Потписан Споразум са Гете институтом: Веће могућности за наставнике њемачког језика
Датум објаве: 27.05.2019 15:33 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Министар просвјете др Дамир Шеховић и директор Гете Института Франк Бауман потписли су данас Споразум о сарадњи између Министарства просвјете и Гете института, као и Протокол о сарадњи у оквиру „ПАСЦХ“ иницијативе, а циљ је даље побољшање квалитета наставе њемачког језика у Црној Гори, с акцентом на подизање нивоа стручних квалификација наставника њемачког језика.

Према Споразуму, Гете институт ће подстицати наставу њемачког језика у Црној Гори кроз обезбјеђивање семинара за стручно усавршавање предавача њемачког језика, стипендија за стручно усавршавање у Њемачкој, обезбјеђивање донација за наставна учила за школе, организацију изложби и манифестација за промоцију њемачког језика и Њемачке као дестинације за рад и студирање.

Такође, циљ је да се кроз укључивање у „ПАСЦХ“ иницијативу која повезује око 1800 школа широм свијета у циљу унапређења наставе њемачког језика код младих људи пробуди интересовање за њемачки језик, модерну Њемачку и њено друштво.

Министар Шеховић је изразио задовољство због потписивања Споразума истакавши да Министарство просвјете пружа пуну подршку изучавању страних језика, с обзиром на значај познавања страних језика у савременом свијету.

ПР служба Министарства просвјете

Он је рекао да Споразум има велики значај за Црну Гору која постаје дио шире иницијативе која ће отворити бројне могућности црногорским школама када је у питању изучавање њемачког језика, а нарочито стручна усавршавања наставника, те самим тим и значајно ојачати капацитете.

Министар је истакао да је Споразум само један од корака ка успостављању тјешње сарадње двију држава, а област образовања оцијенио као једну од најважнијих за повезивање два народа.

Директор Гете института Франк Бауман је рекао да је потписивање Споразума само почетак процеса сарадње кроз који ће се обије стране трудити да одредбе не само испуне, већ и да их додатно надограђују.

Потписивању Споразума присуствовао је и амбасадор СР Њемачке у Црној Гори Њ.Е. др Роберт Вебер који је похвалио ефикасност у раду на припремању Споразума, истакавши значај који он има за црногорске ђаке и наставнике.

Гете институт ће, такође, подржавати и национална Удружења наставника њемачког језика, те ће свој допринос дати и кроз свој Центар за наставна учила у оквиру Универзитета у Никшићу.

Широм свијета Гете институт је препознат као активан институт културе Њемачке који ради на унапређењу знања њемачког језика у иностранству, његује међународну културну сарадњу и преноси свеобухватну слику Њемачке кроз обезбјеђивање информација о културном, друштвеном и политичком животу у Њемачкој.

ПР сужба Министарства просвјете