Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Реализован први дио међународног Пројекта размјене посјета ученика - Зелених дипломата

Реализован први дио међународног Пројекта размјене посјета ученика - Зелених дипломата
Датум објаве: 14.06.2019 13:43 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Ученице шестог разреда ОШ "Његош" са Цетиња, Каја Крстићевић и Маша Касом, одабране да буду Зелене дипломате, заједно са својом наставницом биологије Јованом Чавић дочекале су и угостиле Медисон и Кристину Кели, ученицу из основне школе из Бирмингема - Велика Британија и њену мајку.

Три дана дружења, заједничких радионица на тему очувања животне средине, обилазак природних љепота Црне Горе и упоређивање природе и стања животне средине у Црној Гори и Великој Британији, показала су сву љепоту овог пројекта који је подржан од стране Министарства просвјете и који би требало да буде покретачки, инспиративан и да у годинама које су пред нама заживи и да се прошири учешћем, укључивањем већег броја ученика и школа.

Школа је, по идеји и на иницијативу Стивена Вајтхеда, успоставила сарадњу са школом из Бирмингема, а све у циљу размјене посјета ученика.

Непрофитна организација Стивена Вајтхеда, визионара и креативног режисера, бави се умјетношћу, васпитањем и екологијом. Његов рад се базира на спајању умјетности и екологије како би се створили јединствени и инспиративни пројекти. Друштвено ангажована умјетност је културни промотер који ће омогућити промјену понашања. Колективна креативна пракса доводи до веће емпатије за рјешавање проблема који су произвели одвајање човјека од природе.

У суботу, 8. јуна, потписана је и Повеља о сарадњи између Основне школе "Његош'', НВО "Круг" (Веселин Јовићевић) и организацијама са сједиштем у Великој Британији, Цоунтерсхаде ц.и.ц.- Стхепан Wхитехеад И Греен Цултуре Wорлд Фундатион (Весна Соколовска). Предвиђена је сарадња на умјетничком, образовно-васпитном и културном пољу рада.

Након што се заврше формалности око путовања, ученице и наставница школа, требало би да бораве, у узвратној посјети, у Великој Британији од 3. до 7. јула 2019.године.

Након што је у Министарству културе отворен "Греен Цултуре 8", од 3. до 11. јуна 2019.године, 13 мултимедијалних умјетника из Велике Британије, Холандије, Америке и Србије држали су радионице са ученицима из Бара и ученицима из ОШ "Његош"са Цетиња, на тему Зелене културе. Цетиње је било домаћин цијеле манифестације, а ОШ "Његош" је дочекала умјетнике, и координаторе пројекта и ученика из Бара, као и уступила простор за одржавање радионица.

Зелена култура је платформа за размјену иновативних, образовних искустава и мреже сарадника из културних сектора западног Балкана. Платформа окупља регионалне лидере и индустријске експерте из свих области који прихватају глобалну агенду одрживости у своју филозофију и преносе своје знање широј јавности како би подстакли акцију.

ОШ „Његош“
Цетиње