Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Волонтери из САД-а биће подршка настави енглеског језика у црногорским школама

Волонтери из САД-а биће подршка настави енглеског језика у црногорским школама
Датум објаве: 19.06.2019 15:35 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Министар просвјете др Дамир Шеховић и директорица програма Пеаце Цорпс за Албанију и Црну Гору, Кејт М. Бекер потписали су данас Меморандум о разумијевању између Министарства просвјете и Пеаце Цорпс-а којим ће од јануара 2020. године волонтери овог програма, подржаног стране од Владе САД-а, пружати подршку у реализацији наставе енглеског језика у црногорским школама.

Првих 12 волонтера ће допутовати у Црну Гору 2020. године и битираспоређени у три одабране области у земљи, на период од двије године. Друга група од 12 волонтера требало би да стигне у Црну Гору 2021. године.

Овом приликом министар Шеховић је рекао да се овај пројекат у потпуности ослања на политику Министарства када је у питању изучавање страних језика, те подсјетио да је кроз реформу образовања енглески језик уведен у вртиће, као и да се од школске 2017/2018. године отпочело са пројектом извођења дијела наставе на енглеском језику у одређеним основним школама, а намјера је да се тај број повећа.

Истакавши да сарадња са Пеаце Цорпс-ом представља дио напора да се изучавање енглеског језика у школама подигне на већи ниво, министар је захвалио представницима овог програма због интересовања за дјеловање у Црној Гори.

ПР служба Министарства просвјете

Госпођа Бекер је захвалила због отворености Министарства просвјете за сарадњу и исказану спремност за инвестирање у будуће лидере. Она је објаснила да ће у учионици, заједно са наставницима, волонтери учествовати у креирању часова као и иновативних приступа учењу. Изван учионице, како је истакла, они ће водити летње кампове, спортске турнире и сличне активности чији је циљ оснаживање омладине.

Бекерова је рекла да је обишла 11 школа у 6 општина у Црној Гори и увјерила се у ентузијазам наставног особља и ученика за овакав вид учења страног језика. Она је закључила да поред подршке учењу енглеског језика, овај пројекат представља и мост између народа САД-а и Црне Горе.

Шеф Одјељења за медије и културу Амбасаде САД у Црној Гори Џеф Адлер рекао је да САД већ неколико година активно подржава програме учења енглеског језика у Црној Гори. Он је подсјетио да је Амбасада путем Аццесс програма до сада обезбиједила ваннаставне активности учења енглеског језика и културне размјене у Никшићу, Подгорици и Рожајама. Око 100 ученика из тих општина је учествовало или учествује у овом програму. Господин Адлер је рекао да се нада да ће Аццесс програм, који спроводи Удружење наставника енглеског језика Црне Горе ЕЛТАМ, бити покренут у још једној општини ове године.

Адлер је оцијенио да програм Пеаце Цорпс-а допуњује већ започете активности на начин што ће дјеца бити у прилици да уче енглески језик управо уз Американце који ће као волонтери доћи у Црну Гору.

Потписивању овог меморандума претходило је потписивање Споразума између Владе Црне Горе и Владе САД-а у вези са програмом Пеаце Цорпс у Црној Гори, у мају ове године, а Меморандум који је данас потписан представља још једну потврду растуће динамике радних контаката, чији је циљ унапређење сарадње у области образовања и оснаживање свеукупних односа Црне Горе и САД-а.

Пеаце Цорпс је неполитичка агенција америчке Владе која је основана 1961. од стране тадашњег предсједника Џона Ф. Кенедија у циљу промовисања мира и пријатељства у свијету. У Црној Гори, волонтери ће бити фокусирани на допринос настави енглеског језика и рад са омладином.

ПР сужба Министарства просвјете