Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Одржан састанак са представницима међународне Асоцијације школске мреже Енвиронмент Онлине (ЕНО Сцхоолнет Ассоциатион)

Одржан састанак са представницима међународне Асоцијације школске мреже Енвиронмент Онлине (ЕНО Сцхоолнет Ассоциатион)
Датум објаве: 11.07.2019 10:18 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


У понедељак, 8. јула, у Министарству просвјете је одржан састанак са представницима међународне Асоцијације школске мреже Енвиронмент Онлине (ЕНО Сцхоолнет Ассоциатион), координатором Миком Ванханеном и Санном Парккинен, чланицом Управног одбора асоцијације. Циљ састанка је био разговор о активностима и координацији програма ЕНО који води ово удружење са сједиштем у Финској.

Гдин Ванханен је на састанку најавио новине које очекују школе у предстојећем периоду, у циљу умрежавања климатски одговорних школа, за остварење циљева новог Климатског споразума за школе (2019-2025), усвојеног на недавном на ученичком самиту у Финској, затим, ради повећања видљивости школа у мрежи, могућности партнерске сарадње између школа и сл. Посебно је истакнут значај ове врсте програма за унапређење активности образовних установа на плану очувања климе.

Овом приликом је уприличена и церемонија додјеле награде ученици Винки Зец из ОШ „Анто Ђедовић“ из Бара, за освојено прво мјесто (у категорији од 6 до 15 година) на умјетничком конкурсу ЕНОАрт за израду хоклице од коришћених домаћих материјала, са мотивима црногорске културне баштине. Менторка ученици је била наставница госпођа Весна Чабаркапа.

Награду у износу од 250 еура је побједници уручио Мика Ванханен, док је Министарство просвјете ученици и менторки поклонило вриједне публикације о црногорским владарима и знаменитим историјским личностима Црне Горе.

Конкурс ЕНОАрт је био намијењен образовним установама програма ЕНО, у оквиру иницијативе словеначке ЕНО мреже. Право на учешће имали су ученици основних и средњих школа (у категоријама 6-15 година и 15-19 година) и наставници.

Циљ конкурса је да се кроз рад представи културна баштина једне земље, кроз материјале (дрво, камен, вуна, тканина) и технике за декорисање (плетење, шивење, украшавање, осликавање...) и употребом традиционалних шема и дезена.

Школе из Црне Горе које су учествовале на конкурсу су ОШ “Салко Аљковић” Пљевља, ОШ “Штампар Макарије” Подгорица, ОШ “Владислав Сл. Рибникар” Бијело Поље и ОШ “Анто Ђедовић” из Бара.

Састанку су присуствовали Марко Вукашиновић, начелник Одјељења за међународну сарадњу и и Милена Рогановић, координатор за ЕНО у Министарству просвјете.