Manja slova Veća slova RSS

>

Sprovedeno savjetovanje i promocija izrade specijalizovane didaktike, prepoznavanje razvojnih smetnji, prilagođavanje i predstavljanje ponude programa rane intervencije

Sprovedeno savjetovanje i promocija izrade specijalizovane didaktike, prepoznavanje razvojnih smetnji, prilagođavanje i predstavljanje ponude programa rane intervencije
Datum objave: 19.12.2018 13:15 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


U Resursnom centru u Kotoru u saradnji sa resursnim centrima  “1. jun”, “Podgorica” i "Dr Peruta Ivanović", 17. i 18. decembra sprovedeno je savjetovanje i promocija izrade specijalizovane didaktike, prepoznavanje razvojnih smetnji, prilagođavanje i predstavljanje ponude programa rane intervencije za predstavnike svih javnih predškolskih ustanova.  

Cilj je bio upoznavanje javnih predškolskih ustanova sa ponudom resursnih centara, prepoznavanje smetnji u razvoju u ranom uzrastu, prilagođavanje prostora, rada, metoda prema smetnji u razvoju, izrada specijalizovane didaktike i radnog materijala i kako da ih u praksi koriste.

Svaki resursni centar je dao opis djelatnosti, kojim kadrom raspolaže i kakve pristupe u radu s djecom primjenjuje.

PR služba Ministarstva prosvjete

U drugom dijelu pojedinačnih prezentacija resursnih centara, stručni saradnici su dali opis smetnji sa kojima radi resursni centar, a koji se odnosi na opis i karakteristike smetnje, potrebe djeteta. Predstavnici resusrsnih centara su zatim opisali program rane intervencije koja se nudi u resursnom centru, koje su to metode i tehnike, najefikasniji načini rada, kako i kako se vrši prilagođavanje uslova rada. Nakon toga su vaspiitači iz vrtića imali priliku da od svakog resursnog centra dobiju ideje, preporuke i instrukcije u vezi sa izradom prilagođene, specijalizovane didaktike i radnog materijala u odnosu na konkretnu smetnju (vid, sluh, tjelesna smetnja, intelektualna smetnja, autizam).

Svaki resursni centar je imao i prezentaciju asistivnih usluga: što se sve urađuje prema konkretnoj smetnji; kada i kako kontaktiraju resursni centar za specijalizovani didaktiku i materijal.

Uslijedile su izložbe proizvoda resursnih centara.