Manja slova Veća slova RSS

>

Saopštenje: Donijeta Odluka o najnižoj cijeni obuka za polaganje vozačkog ispita

Saopštenje: Donijeta Odluka o najnižoj cijeni obuka za polaganje vozačkog ispita
Datum objave: 19.06.2015 14:08 | Autor: PR Sluzba

Ispis Štampaj stranicu


Vlada Crne Gore na prijedlog Ministarstva prosvjete donijela je Odluku o utvrđivanju najnižeg iznosa naknade troškova za obuku kandidata za vozača, izdavanje potvrda o završenoj obuci, svjedočanstva o položenom vozačkom ispitu, kao i visini troškova polaganja vozačkog ispita.

Određivanje najniže visine naknade troškova obuke i polaganja vozačkog ispita omogućiće svim licenciranim auto školama da pokriju realne troškove i da na kvalitetan način realizuju Program obrazovanja za osposobljavanje za upravljanje motornim vozilom. Na ovaj način spriječiće se nerealna konkurencija između auto škola, kojima je onemogućeno da formiraju manju cijenu obuke od propisane ovom Odlukom.

U skladu sa ovom Odlukom najniža cijena jednog časa teorijske nastave iznosi 1€ za sve kategorije vozila za koje je propisana teorijska obuka. Stoga, za kategorije vozila AM, A1, A2, A, B1, B,C1, C i T potrebno je najmanje izdvojiti 40€ za ukupan broj časova teorijske obuke.

Najniža cijena jednog časa praktične obuke za kategorije vozila AM, A1, A2, A, B1 i T iznosi 2€, za B i B+E iznosi 5€, za C1,C1+E,C i C+E iznosi 7€, dok je za kategorije D1, D1+E ,D i D+E cijena jednog časa 10€. Za ukupan broj časova praktične obuke potrebno je najmanje izdvojiti za kategorije vozila AM 10€, za A1 30€, za A2 40€, za A 50€, za B takođe 50€, za B 150€, za B+E 50€, za C1 70€, za C1+E 70€, za C 105€, za C+E 70€, za D1 takođe 70€, D1+E 100€, za D 70€, za D+E 100€ i za T 10€.

Odlukom je definisano i da 1€ bude najniža cijena troškova izdavanja potvrde o završenoj teorijskoj nastavi, odnosno praktičnoj obuci, kao i svjedočanstava o položenom vozačkom ispitu.

Za troškove polaganja teorijskog ispita potrebno je izdvojiti 15€ i ove troškove kandidat plaća auto školi. Za polaganje praktičnog ispita za kategorije AM, A1, A2, A i B1 potrebno je izdvojiti 10€, za kategorije B, B+E, C1, C1+E, C, C+E i T potrebno je izdvojiti 15€, dok je za kategorije vozila D1, D1+E, D i D+E potrebno izdvojiti 20€ i ove troškove kandidat plaća auto školi.

 

Ovdje možete preuzeti Odluku...Odluka_1_Mini- Zak _Vlada.docx


PR služba Ministarstva prosvjete