Manja slova Veća slova RSS

>

Saopštenje: Ministar Bošković otvorio Nacionalnu EPALE konferenciju

Saopštenje: Ministar Bošković otvorio Nacionalnu EPALE konferenciju
Datum objave: 13.05.2016 16:48 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Ministar prosvjete mr Predrag Bošković otvorio je danas, 13. maja u Hotelu “Podgorica” Nacionalnu konferenciju EPALE - Elektronska platforma za učenje odraslih.

Na Konferenciji su pored ministra Boškovića govorili Veljko Tomić, direktor Direktorata za opšte srednje obrazovanje, srednje stručno i obrazovanje odraslih, Duško Rajković, direktor Centra za stručno obrazovanje i Gordana Bošković, koordinator za EPALE projekat u Crnoj Gori.

Ministar Bošković je rekao da je Vlada Crne Gore stavila akcenat na obrazovanje i da je time pokazala jasan stav prema budućnosti koju želi za Crnu Goru. On je istakao da Ministarstvo prosvjete posebnu pažnju poklanja cjeloživotnom učenju i naglasio da se neusklađenost ponude i tražnje na tržištu rada umnogome ogleda u tome što u društvu ne postoji dovoljno razvijena svijest o potrebi cjeloživotnog učenja i obrazovanja odraslih. Projekti poput EPALE - Elektronska platforma za učenje odraslih veoma su važni u ovom procesu koji vode ka poboljšanju kvaliteta obrazovanja i predstavljaju način da se privuče pažnja donosioca odluka.

Direktor Direktorata za opšte srednje obrazovanje, srednje stručno i obrazovanje odraslih Veljko Tomić rekao je da se obrazovanje odraslih danas posmatra kao globalni razvojni priorit. U okviru svojih strateških opredjeljenja u oblasti obrazovanja odraslih, obrazovni sistem Crne Gore omogućio je svim građanima jednake obrazovne mogućnosti u pogledu sticanja elementarne bazične pismenosti, osnovnog obrazovanja, prve kvalifikacije, stručnog osposobljavanja i daljeg usavršavanja.

Tomić je za naredni period najavio rad na realizaciji niza aktivnosti na planu praktične primjene mehanizama za priznavanje i validaciju neformalno i informalno stečenih znanja i vještina, za osiguranje kvaliteta, veće povezivanje obrazovanja i tržišta rada, stvaranje jedinstvene baze podataka o programima, polaznicima i organizatorima obuka, povezivanje sa NVO sektorom, jačanje saradnje sa lokalnim zajednicima i partnerske saradnje sa drugim institucijama u cilju izgradnje sistema obrazovanja odraslih koji će doprinijeti podizanju bazične, ali i opšteg nivoa funkcionalne pismenosti i socijalnih vještina, stručnih i ključnih kompetencija i time približiti Crnu Goru što je više moguće idealu drštva koje uči.

Direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković objasnio je da je Centar za stručno obrazovanje dobio ulogu nacionalne službe za podršku EPALE projektu, a njegov zadatak je da pruži podršku u kreiranju sadržaja na EPALE platformi, da je promoviše i pruža doprinos promociji obrazovanja odraslih. On je rekao da Centar za stručno obrazovanje realizuje još jedan projekat obrazovanja odraslih “Nacionalni koordinator za implementaciju Evropske agende za učenje odraslih” i da je u okviru oba projekta započet veliki broj aktivnosti koje su usmjerene ka promociji obrazovanja odraslih na nacionalnom i međunarodnom nivou. On je najavio da će Crna Gora biti domaćin Međunarodne konferencija o obrazovanju odraslih 2018. godine.

Gordana Bošković, koordinator za EPALE projekat u Crnoj Gori, rekla je da ova dva projekta pružaju veliku podršku realizaciji strateških pravaca Crne Gore. Ona je predstavila rezultate projekta i rekla da je na EPALE platormi od januara do maja 2016. godine registrovano 110 korisnika. Ona je takođe naglasila da je Crna Gora u sprovođenju EPALE projekata ispred mnogo razvijenijih zemalja, ali da nas očekuje još izazova kada je riječ o samoj realizaciji.

FOTO:

PR služba Ministarstva prosvjete