Manja slova Veća slova RSS

>

Saopštenje: Otvorena manifestacija XV Dani obrazovanja i učenja odraslih

Saopštenje: Otvorena manifestacija XV Dani obrazovanja i učenja odraslih
Datum objave: 01.11.2016 17:09 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Manifestacija XV Dani obrazovanja i učenja odraslih u organizaciji Ministarstva prosvjete i Centra za stručno obrazovanje otvorena je danas, 1. novembra u hotelu „Centre Ville“ u Podgorici obraćanjem direktora Direktorata za opšte srednje, stručno i obrazovanje odraslih u Ministarstvu prosvjete Veljka Tomića.

Na svečanosti je govorio i direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković, kao i predstavnica Centra za stručno obrazovanje Vjera Mitrović-Radošević.

Direktor Direktorata za opšte srednje, stručno i obrazovanje odraslih u Ministarstvu prosvjete Veljko Tomić rekao je da obrazovanje odraslih postaje jedan od najznačajnijih sistema ukupne obrazovne politike, koji se najbrže od svih podsistema prilagođava zahtjevima savremenog društva naglasivši da se u razvijenim zemljama cjeloživotno učenje, uključujući obrazovanje i učenje odraslih, smatra najboljim odgovorom na ekonomske, društvene, kulturne, ekološke i druge izazove. On je rekao da obrazovanje odraslih u Crnoj Gori počiva na Strategiji obrazovanja odraslih 2015-2020 koja ima za cilj stvaranje ambijenta za uključivanje građana u proces cjeloživotnog učenja radi razvoja konkurentne tržišne privrede, smanjenja nezaposlenosti i socijalne isključenosti.

PR služba Ministarstva prosvjete

“U Crnoj Gori raznovrsna obrazovna ponuda zadovoljava obrazovne potrebe različitih ciljnih grupa. Uspostavljen sistem licenciranja ustanova u kojima odrasli mogu steći određena znanja i vještine predstavlja primjer dobre prakse u regionu, i daje institucionalnu podršku obrazovanju odraslih, koje se posmatra u kontekstu cjeloživotnog učenja i obuhvata sve forme, tipove i najrazličitije sadržaje učenja, uključujući sva starosna doba”, zaključio je Tomić.

Direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković rekao je da ova manifestacija ima dugu tradiciju i naglasio da je prethodnih godina učinjeno mnogo kako bi se u Crnoj Gori uspostavio harmoničan sistem u kojem su formalno obrazovanje i obrazovanje odraslih usmjereni ka cilju zadovoljenja potrebe tržišta rada. On je naglasio važnost socijalnog partnerstva u dosadašnjem uspjehu Crne Gore u ovoj oblasti obrazovanja i dodao da je u Crnoj Gori trenutno aktuelno oko 100 programa obrazovanja odraslih i oko 100 provajdera ovog nivoa obrazovanja.

Rajković je rekao da su aktuelna dva projekta u oblasti obrazovanja odraslih: Nacionalni koordinator za implementaciju evropske agende za učenje odraslih i Projekat EPALE – Elektronska platforma za učenje odraslih u Evropi – Nacionalni servis podrške za Crnu Goru.

Predstavnica Centra za stručno obrazovanje Vjera Mitrović-Radošević predstavila je publikaciju Obrazovanje odraslih u Crnoj Gori i međunarodnim okvirima na kojoj su radili predstavnici različitih institucija i NVO sektora. Ona je istakla da publikacija ima za cilj da podstakne, prije svega, stručnu javnost na kontinuirano isticanje važnosti obrazovanja odraslih i posvećivanje pune pažnje razvoju ovog sistema sveukupne obrazovne politike u Crnoj Gori.
Manifestacija XV Dani obrazovanja i učenja odraslih trajaće do 15. novembra, a odvijaće se na različitim lokacijama širom zemlje.

PR služba Ministarstva prosvjete