Manja slova Veća slova RSS

>

Saopštenje: Održana Završna nacionalna konferencija EPALE projekta - Obrazovanje i učenje na radnom mjestu

Saopštenje: Održana Završna nacionalna konferencija EPALE projekta - Obrazovanje i učenje na radnom mjestu
Datum objave: 07.11.2016 16:00 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Ministar prosvjete mr Predrag Bošković govorio je danas, 7. novembra na Završnoj nacionalnoj konferenciji EPALE projekta (Elektronska platforma za učenje odraslih u Evropi – Nacionalni servis podrške za Crnu Goru) na temu Obrazovanje i učenje na radnom mjestu.

Pored ministra Boškovića u uvodnim obraćanjima govorili su i Veljko Tomić, direktor Direktorata za opšte srednje obrazovanje, srednje stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Helen Bari, savjetnica za projekte u okviru programa Erasmus+, Duško Rajković, direktor Centra za stručno obrazovanje i Katarina Popović, generalna sekretarka Međunarodnog savjeta za obrazovanje odraslih – ICAE.

Ministar Bošković je rekao da je ovim projektom učinjeno mnogo kada je riječ o buđenju svijesti o važnosti obrazovanja odraslih. On je naglasio da je od velike važnosti pokretanje intenzivnije kampanje stručnog obrazovanja zbog specifičnosti Crne Gore izazvane velikim brojem inostranih radnika. “Ministarstvo je u proteklih godinu i po dana napravilo korekcije u upisnoj politici kako srednjeg, tako i visokog obrazovanja”, rekao je Bošković i dodao da je cilj da ne odlaze svi učenici nakon završetka srednjeg stručnog obrazovanja na fakultete, već rade ono za što su se stručno usavršili i nastave obrazovanje na radnom mjestu.
PR služba Ministarstva prosvjete

Minister Bošković je naglasio ulogu Centra za stručno obrazovanje koji je nosilac ovih aktivnosti i izrazio nadu u rezultat smanjenja broja ljudi koji iz inostranstva dolaze u Crnu Goru kako bi obavljali određene poslove, kao i nadu da ćemo uskoro sopstvenim kadrovskim kapacitetima moći da odgovorimo na potrebe tržišta rada.

Veljko Tomić, direktor Direktorata za opšte srednje obrazovanje, srednje stručno obrazovanje i obrazovanje odrasli, rekao je da su sve aktivnosti koje sektor obrazovanja sprovodi usmjerene na uspostavljanje sistema stručnog obrazovanja koji stvara stručni kadar, osposobljen za efikasno obavljanje poslova.

Tomić je rekao da podaci pokazuju da je udio realizacije praktičnog obrazovanja kod poslodavca u odnosu na ukupan fond časova različit, u zavisnosti od područja rada. U oblasti saobraćaja se 44,9% časova od ukupnog fonda časova praktičnog obrazovanja realizuje kod poslodavca, u šumarstvu i obradi drveta - 47%, u mašinstvu -11.9%, u elektrotehnici - 24,6%, u turizmu i ugostiteljstvu - 55,7%, uslugama - 67,8%, građevini 27,2%”.

„U planu je nadogradnja informacionog sistema Ministarstva kako bi se unaprijedio sistem sakupljanja informacija o učenicima koji praktično obrazovanje realizuju kod poslodavca, planira se tako da bi u svakom trenutku bilo vidljivo koji je učenik kod kog poslodavca, koliko vremena učenik treba da bude kod poslodavca, da li je njegovo prisustvo redovno i kakva su postignuća učenika. Takođe, planira se uspostavljanje sistema praćenja učenika nakon završetka obrazovanja. Ovako dobijene informacije biće osnov za donošenje odluka o daljem unapređenju stručnog obrazovanja“, najavio je Tomić.
PR služba Ministarstva prosvjete

Duško Rajković, direktor Centra za stručno obrazovanje, rekao je da je ova institucija dobila ulogu nacionalne službe za podršku EPALE projektu, a njegov zadatak je da pruži podršku u kreiranju sadržaja na EPALE platformi, da je promoviše i pruža doprinos promociji obrazovanja odraslih.

On je predstavio dosadašnji razvoj projekta i rekao da je današnja konferencija prilika da se podijele iskustva, sumiraju rezultati zajedno sa predstavnicima Evropske komisije i kolegama iz regiona i daju smjernice za dalji razvoj obrazovanja i učenja na radnom mjestu.

Rajković se osvrnuo na manifestaciju XV dani obrazovanja i učenja odraslih koja je u toku i u okviru koje se promoviše Publikacija o obrazovanju odraslih u Crnoj Gori i međunarodnim okvirima, kao i Andragoški priručnik za nastavnike.

Helen Bari, savjetnica za projekte u okviru programa Erasmus+, govorila je o ulozi Nacionalnog koordinatora za implementaciju Evropske agende za učenje odraslih na kojoj je baziran projekat. Naime, uloga koordinatora je da poveže i uskladi rad svih relevantnih subjekata u procesu učenja odraslih. Takođe, Bari je govorila o postignućima zemalja članica EU u ovoj oblasti.

Katarina Popović, generalna sekretarka Međunarodnog savjeta za obrazovanje odraslih – ICAE, rekla je da je obrazovanje i učenje na radnom mjestu tema koja dominira svjetskom agendom za obrazovanje odraslih. Ona je kazala da će nam rješenja koja se primjenjuju u razvijenim zemljama pomoći da prevaziđemo relativnu neefikasnost sistema obrazovanja koja karakteriše region. Ona je zaključila da je učenje na radnom mjestu jedan od najmoćnijih instrumenata u oblasti obrazovanja odraslih.

VIDEO: