Manja slova Veća slova RSS

>

U Crnoj Gori 100 provajdera obrazovanja odraslih: Moramo povećati učešće odraslih u cjeloživotnom učenju

U Crnoj Gori 100 provajdera obrazovanja odraslih: Moramo povećati učešće odraslih u cjeloživotnom učenju
Datum objave: 23.10.2017 13:40 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Obrazovanju odraslih u Crnoj Gori posvećuje se velika pažnja, a jedan od prioriteta je povećanje stope učešća odraslih u programima cjeloživotnog učenja, poruka je sa Završne konferencije “Profesionalizacija u obrazovanju odraslih” u hotelu Verde.

Konferenciju su otvorili ministar prosvjete dr Damir Šehović i direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković.

Ministar Šehović je rekao da se Crna Gora za relativno kratak period uključila u evropske tokove primjenjujući savremena dostignuća u oblasti obrazovanje odraslih. On je istakao da je u cilju približavanja nacionalnih vrijednosti evropskim standardima nužno ostvariti međuresornu saradnju i kreirati ambijent koji će institucije sistema, kompanije i preduzeća, kao i ustanove NVO sektora učiniti organizacijama koje uče.

PR služba Ministarstva prosvjete

„Crna Gora mora imati zaposlene visoke stručnosti, koji mogu stati rame uz rame sa zaposlenima u zemljama Evropske unije. Zato se u narednom periodu od sistema obrazovanja odraslih očekuje mnogo, jer je on mehanizam brzog usmjeravanja na poslove kojim se podstiče društveni i ekonomski rast i razvoj“, naglasio je Šehović i dodao da su to uslovi koji zahtijevaju od zaposlenih visoku sposobnost i spremnost za brze promjene radnih mjesta, kao i aktivno učešće u programima cjeloživotnog učenja.

„Stoga je jedan od pet prioritetnih ciljeva Strategije obrazovanja odraslih povećanje kompetencija zaposlenih u cilju postizanja bržeg privrednog rasta“, zaključio je ministar Šehović.

Direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković rekao je da se Konferencija održava u sklopu 16. Dana obrazovanja odraslih, koje je Centar propratio nizom događaja.

On je objasnio da je Centar za stručno obrazovanje kao nosilac projekta “Nacionalni koordinator za učenje odraslih, radni plan: Crna Gora” koji je realizovan od novembra 2015. godine do novembra 2017. godine, uspio da donese značajna dokumenta i alate za podršku obrazovanju odraslih.

Podsjetio je da je Centar 2016. godine izdao Vodič kroz sistem neformalnog obrazovanja odraslih, u kome su objedinjene informacije o svim provajderima ove vrste obrazovanja na nivou Crne Gore, kao i da je otvoren internet portal koji se odnosi na obrzovanje odraslih.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori radi oko 100 provajdera obrazovanja odraslih čiji su sertifikati cijenjeni i u zemljama Evropske unije.

PR služba Ministarstva prosvjete

Na početku Konferencije obratila se i načelnica Direkcije za stručno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Zora Bogićević koja je strateške dokumente kojima je uređena ova oblast obrazovanja.

Ona je naglasila važnost motivisanja pojedinca za stalno učenje, prilagođavanja sistema obrazovanja potrebama pojedinca, kao i kontinuirano profesionalno savjetovanje.

U nastavku Konferencije, Gordana Bošković, nacionalna koordinatorka za učenje odraslih, predstavila je komparativnu analizu u obrazovanju odraslih i Izvještaj ekspertske grupe na ovu temu.

Učesnici Konferencije su, pored predstavnika Ministarstva prosvjete i Centra za stručno obrazovanje, i predstavnici Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva sporta, Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija i dr.

VIDEO: