Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Образовање одраслих има снажан развојни потенцијал

Образовање одраслих има снажан развојни потенцијал
Датум објаве: 06.03.2018 14:57 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


„Данас, када многе европске земље активно теже друштву знања, када се пословни амбијент стално мијења и захтијева континуирана прилагођавања, чини се да ниједан сегмент образовног система нема толику потенцијалну развојну моћ какву има образовање одраслих“, поручио је министар просвјете др Дамир Шеховић на регионлној ЕПАЛЕ конференцији која се одржава у Будви.

На отварању конференције „Истраживачка пракса у образовању одраслих”, поред министра Шеховића, говорили су и директор Центра за стручно образовање Душко Рајковић и генерални директор Директората за опште средње, стручно образовање и образовање одраслих Вељко Томић.
Министар је рекао да у ситуацији када Црна Гора мора да рјешава озбиљне изазове у синхронизовању и повезивању образовања и тржишта рада, не смијемо себи дозволити да пренебрегнемо образовање одраслих, као важну карику.

“Дошколовавање, доквалификовање и преквалификовање, један су од најважнијих инструмената за увођење индивидуе на тржиште и испуњавање њених пуних потенцијала. Зато њега не можемо гледати ни само као техничко питање, већ као озбиљан процес преиспитивања вриједности јединке”.

ПР служба Министарства просвјете

Он је нагласио да према извјештају о реализованим активностима из Годишњег плана образовања одраслих за 2017. годину, у различите облике едукативних активности било укључено преко 20 000 учесника, те да је само кроз програме Завода за запошљавање у сарадњи са лиценцираним организаторима образовања одраслих, 338 полазника стекло стучну квалификацију.

Министар је подсјетио да тренутно имамо 100 установа које се баве образовањем одраслих и закључио да оно има снажан развојни потенцијал, те да може имати виталну улогу у рјешавању кључних изазова са којима се сусријеће друштво данашњице.

Као важан фактор у образовању одраслих министар је истакао подизање свијести о важности цјеложивотног учења.

„На учење одраслих не смије се гледати као на доказ неуспјеха на пословном плану, већ као нужност за свакога ко своје мјесто на тржишту схвата озбиљно и разумије да га мора заслужити. Дакле, ова област захтијева не само рад на њеном развијању, већ озбиљне активности на промјени перцепције“.

Истакавши да су за рад у сваком нивоу образовамја потребни другачији приступи, он је рекао да ће Министарство наставити да подржава обуку кадра у овој области, као и развој истраживачке праксе у образовном систему као једини ваљани почетни корак у планирању и креирању будућих стратешких мјера и опредјељења.

ПР служба Министарства просвјете

Директор Центра за стручно образовање Душко Рајковић рекао је да је стручно усавршавање наставника један од императива ЕПАЛЕ пројекта, те је стога у претходном периоду започет низ активности попут оснивања струковног удружења наставника у области туризма. Он је додао да се ради и на оснивању још два струковна удружења са циљем њиховог активног учешћа у ЕПАЛЕ заједници.
ПР служба Министарства просвјете

Рајковић је истакао да ће током конференције бити представљено и прво истраживање потреба за стручним усавршавањем наставника у средњим стручним школама и код лиценцираних организатора образовања одраслих, а резултати истраживања биће основ за планирање обука за наставнике.

У свом излагању, Вељко Томић је у објаснио да је правац развоја ове области дефинисан Стратегијом образовања одраслих (2015-2015) чији су приоритети повећање социјалне укључености одраслих кроз цјеложивотно учење, унапређење њхових знања, вјештина и компетенција за запошљивост, успостављање система осигурања квалитета и обезбјеђивање одрживог система образовања одраслих.

ПР служба Министарства просвјете

Конференција се завршава 7. марта, а у наставку ће бити ријечи о регионалној сарадњи, примјерима добре праксе, унапређењу образовања одраслих, укључујући и истраживање потреба за стручним усавршавањем наставника у средњим стручним школама и оних који раде у институцијама за образовање одраслих у Црној Гори.

 

ПР служба Министарства просвјете