Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Још 10 школа добило микробит рачунаре

Још 10 школа добило микробит рачунаре
Датум објаве: 21.09.2018 15:22 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


У великој сали Министарства просвјете обиљежен је почетак друге фазе пројекта “Школе за 21. вијек”, а директорима 10 школа уручени су микробит рачунари.

Догађај су отвориле Аријана Николић-Вучинић, генерална директорица Директората за предшколско, основно и инклузивно образовање и васпитање и Клер Сирс, директорица Бритисх Цоунцил-а за Западни Балкан. Наставници и ученици ЈУ ОШ “Вук Караџић”, Беране и ЈУ ОШ “Ристо Ратковић”, Бијело Поље, представили су искуства у раду на микробит рачунарима.

Аријана Николић-Вучинић захвалила је Британском савјету што је омогућио ученицима да се упознају са микробит рачунарима. Она је рекла да употреба микробита нема за циљ да од дјеце направи програмере, већ младе људе који ће креативно и критички размишљати и ријешавати проблеме. Она је истакла да ученика при изласку из основне школе, поред читалачке и математичке писмености, мора карактерисати и дигитална писмесност. Управо коришћење микробита побољшаће квалитет њихове дигиталне писмености", поручила је Вучинић-Николић.

ПР служба Министарства просвјете

Директорица Бритисх Цоунцил-а за Западни Балкан Клер Сирс рекла је да је програм "Школе за 21. вијек" дио петогодишњег пројекта који се бавио новим технологијама и образовањем, а који је укључио све релевантне стране да заједно препознају које су вјештине потребне будућим генерацијама. Она је нагласила да се питање дигитализације дугорочно може унаприједити само кроз образовни систем. Сирс је рекла да овај пројекат у Великој Британији имао снажан утицај на дјевојчице тако да буду мотивисаније за овај сегнмент образовања.

Директорица Бритисх Цоунцил-а за Црну Гору Вања Маџгаљ истакла је да вријеме у којем живимо диктира куда образовање треба да се креће, те да нова економија захтјева генерације које ће бити креативне, флексибилне и способне не само користе технологију, већ и да стварају нове садржаје и рјешења. Управо, микробит даје шансу ученицима узраста од 10 до 14 година да уђу у свијет програмирања и у коначном, буду кративни носиоци економског развоја.

ПР служба Министарства просвјете

Догађају су присуствовали ученици и наставници који на такмичењу у оквиру Сајма нових технологија у Београду остварили значајан успјех у кодирању на микробит уређају. Ученици ЈУ ОШ „Вук Караџић“, Беране, Миро Марјановић и Мило Шекуларац су освојили треће мјесто са радом „Пластеник“, а ученици ЈУ Основна школа „Ристо Ратковић“, Бијело Поље, Милица Марковић и Марко Марковић су освојили четврто мјесто, као и специјалну награду жирија за рад „Језичка игрица“, као најкреативнији и инспиративнији пројекат представљен на такмичењу. Они су, заједно са својим наставницама, Милуном Чукићем из ЈУ ОШ „Вук Караџић“, Миленом Куч и Елзом Нумановић из ЈУ ОШ „Ристо Ратковић“ представили своје пројекте.

ПР служба Министарства просвјете

На данашњем догађају, микробит рачунари уручени су сљедећим школама: ЈУ ОШ “Максим Горки”, Подгорица, ЈУ ОШ “Салко Аљковић”, Пљевља, ЈУ ОШ “Његош”, Цетиње, ЈУ ОШ “Радомир Митровић”, Беране, ЈУ ОШ “Божидар Вуковић Подгоричанин”, Подгорица, ЈУ ОШ “Марко Нуцуловић”, Улцињ, ЈУ ОШ “Србија”, Бар, ЈУ ОШ “Милева Лајовић-Лалатовић”, Никшић, ЈУ ОШ “Дашо Павичић”, Херцег Нови и ЈУ ОШ “Душан Обрадовић”, Жабљак.

Пројекат “Школе за 21. вијек” реализује Британски савјет уз подршку Министарства просвјете, а у првој фази додијељено је 300 микробит рачунара за 10 основних школа.

ПР Служба Министарства просвјете