Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Одржан Свјетски самит о климатским промјенама у Финској

Одржан Свјетски самит о климатским промјенама у Финској
Датум објаве: 20.06.2019 08:30 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Свјетски ученички самит за климу је одржан од 29. маја до 5. јуна, у градовима Хелсинкију и Јоенсуу у Финској, и окупио је ученике и наставнике из свих дјелова свијета у оквиру међународног програма Енвиронмент Онлине (ЕНО).

Самит је окупио 135 ученика и 100 наставника из 70 земаља. Делегати земаља учесница су кроз презентације и промоције природног богатства и шума својих земаља, кроз акције садње, размјене искустава, радионице и др. активности, узели учешће у заједничким расправама и постигли договор око будућих активности за сузбијање климатских промјена и промовисање заштите животне средине. На самиту је усвојен Акциони план за период 2019-2025, а овом приликом је промовисан је и Климатски споразум за школе за период 2019-2025. године.

Црногорске представнице на самиту биле су ученице СМШ „Младост“ из Тивта, Нина Курбановић и Викторија Самарџић, и професорица енглеског језика Милица Церовић. За цјелокупну координацију и припрему ученица за учешће била је задужена професорица биологије Зорана Грубишић.

Утисци Викторије и Нине:

„Било је изузетно занимљиво, заиста смо се лијепо провеле и пуно тога научиле, а један од најјачих утисака је то што је било дјеце из седамдесет земаља свијета. Упознале смо доста људи, оствариле нова познанства и трудиле се да представимо нашу земљу у што бољем свијетлу.

Радионице су биле веома занимљиве и темељне. Радило се у одвојеним групама, сваког дана, од 9 ујутру до 7 увече. Поред радионица, имали смо и акције пошумљавања, облизак Националног парка Коли, посјетили смо велику књижару Ооди у Хелсинкију гдје смо присуствовали еко радионицама и отвореној трибини, организовали смо културолошку ноћ гдје су ученици и професори имали прилику да се на директан начин упознају са различитим културама из различитих крајева свијета, правили смо видео материјале који ће се у будућности користити, присуствовали многобројним засједањима која су везана за климатске промјене. Имали смо и прилику упознати и руковати се са предсједником Финске, господином Саулијом Ниинистöм.

Поред тога, имали смо свакодневе консултације са орагнизаторима који су у сваком тренутку били уз нас и пратили рад и напредак групе. Радиле смо углавном одвојено од професора. Овај Самит нам је подигао свијест о климатским промјенама које су стварно једна од најважнијих тема тренутно. Трудићемо се да што више промијенимо ствари у нашим школама. Такође, имаћемо неке презентације о томе шта смо све научиле и о чему смо све причале тамо. Потрудићемо се да наша земља допринесе том споразуму који је потписан и да до 2025. године промијенимо нешто и помогнемо нашој Земљи, пошто је она једина коју имамо“.

Самит је инициран и организован од стране Међународне мреже школа Енвиронмент Онлине (ЕНО), у сарадњи са градским властима Хелсинкија и Јоенсуа, општином Липери, министарствима животне средине, шумарства и пољопривреде, образовања и вањских послова Финске.

Учешће наших делегата на самиту је омогућено уз подршку Општине Тиват.

Више информација о самиту на сајту: хттпс://wссц.енопрограмме.орг/

Климатски споразум за школе (2019-2025)

Овим глобалним споразумом се позивају ЕНО школе широм свијета да, акцијама садње и другим активностима, у периоду од 2019 до 2025. године, подрже глобалну кампању за смањење угљен-диоксида у атмосфери.

Споразумом су прецизиране активности на које се школе обавезују, а подијељене су у двије врсте активности: акције садње и активности у циљу подстицања климатских акција.

Тако да се споразумом препознају двије групе школа учесница:

Прва група: Школе које се обавезују да ће сповести акције садње и

Друга група: Школе које неће реализовати конкретне акције садње, већ се обавезују да ће успоставити сарадњу са школом из прве групе и, кроз разне активности, пружити подршку партнерској школи у набавци садница.

Текст Климатског споразума: хттп://www.енопрограмме.орг/цлимате-агреемент-бy-сцхоолс-2019-2025/