Manja slova Veća slova RSS

>

Održan Svjetski samit o klimatskim promjenama u Finskoj

Održan Svjetski samit o klimatskim promjenama u Finskoj
Datum objave: 20.06.2019 08:30 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Svjetski učenički samit za klimu je održan od 29. maja do 5. juna, u gradovima Helsinkiju i Joensuu u Finskoj, i okupio je učenike i nastavnike iz svih djelova svijeta u okviru međunarodnog programa Environment Online (ENO).

Samit je okupio 135 učenika i 100 nastavnika iz 70 zemalja. Delegati zemalja učesnica su kroz prezentacije i promocije prirodnog bogatstva i šuma svojih zemalja, kroz akcije sadnje, razmjene iskustava, radionice i dr. aktivnosti, uzeli učešće u zajedničkim raspravama i postigli dogovor oko budućih aktivnosti za suzbijanje klimatskih promjena i promovisanje zaštite životne sredine. Na samitu je usvojen Akcioni plan za period 2019-2025, a ovom prilikom je promovisan je i Klimatski sporazum za škole za period 2019-2025. godine.

Crnogorske predstavnice na samitu bile su učenice SMŠ „Mladost“ iz Tivta, Nina Kurbanović i Viktorija Samardžić, i profesorica engleskog jezika Milica Cerović. Za cjelokupnu koordinaciju i pripremu učenica za učešće bila je zadužena profesorica biologije Zorana Grubišić.

Utisci Viktorije i Nine:

„Bilo je izuzetno zanimljivo, zaista smo se lijepo provele i puno toga naučile, a jedan od najjačih utisaka je to što je bilo djece iz sedamdeset zemalja svijeta. Upoznale smo dosta ljudi, ostvarile nova poznanstva i trudile se da predstavimo našu zemlju u što boljem svijetlu.

Radionice su bile veoma zanimljive i temeljne. Radilo se u odvojenim grupama, svakog dana, od 9 ujutru do 7 uveče. Pored radionica, imali smo i akcije pošumljavanja, oblizak Nacionalnog parka Koli, posjetili smo veliku knjižaru Oodi u Helsinkiju gdje smo prisustvovali eko radionicama i otvorenoj tribini, organizovali smo kulturološku noć gdje su učenici i profesori imali priliku da se na direktan način upoznaju sa različitim kulturama iz različitih krajeva svijeta, pravili smo video materijale koji će se u budućnosti koristiti, prisustvovali mnogobrojnim zasjedanjima koja su vezana za klimatske promjene. Imali smo i priliku upoznati i rukovati se sa predsjednikom Finske, gospodinom Saulijom Niinistöm.

Pored toga, imali smo svakodneve konsultacije sa oragnizatorima koji su u svakom trenutku bili uz nas i pratili rad i napredak grupe. Radile smo uglavnom odvojeno od profesora. Ovaj Samit nam je podigao svijest o klimatskim promjenama koje su stvarno jedna od najvažnijih tema trenutno. Trudićemo se da što više promijenimo stvari u našim školama. Takođe, imaćemo neke prezentacije o tome šta smo sve naučile i o čemu smo sve pričale tamo. Potrudićemo se da naša zemlja doprinese tom sporazumu koji je potpisan i da do 2025. godine promijenimo nešto i pomognemo našoj Zemlji, pošto je ona jedina koju imamo“.

Samit je iniciran i organizovan od strane Međunarodne mreže škola Environment Online (ENO), u saradnji sa gradskim vlastima Helsinkija i Joensua, opštinom Liperi, ministarstvima životne sredine, šumarstva i poljoprivrede, obrazovanja i vanjskih poslova Finske.

Učešće naših delegata na samitu je omogućeno uz podršku Opštine Tivat.

Više informacija o samitu na sajtu: https://wssc.enoprogramme.org/

Klimatski sporazum za škole (2019-2025)

Ovim globalnim sporazumom se pozivaju ENO škole širom svijeta da, akcijama sadnje i drugim aktivnostima, u periodu od 2019 do 2025. godine, podrže globalnu kampanju za smanjenje ugljen-dioksida u atmosferi.

Sporazumom su precizirane aktivnosti na koje se škole obavezuju, a podijeljene su u dvije vrste aktivnosti: akcije sadnje i aktivnosti u cilju podsticanja klimatskih akcija.

Tako da se sporazumom prepoznaju dvije grupe škola učesnica:

Prva grupa: Škole koje se obavezuju da će spovesti akcije sadnje i

Druga grupa: Škole koje neće realizovati konkretne akcije sadnje, već se obavezuju da će uspostaviti saradnju sa školom iz prve grupe i, kroz razne aktivnosti, pružiti podršku partnerskoj školi u nabavci sadnica.

Tekst Klimatskog sporazuma: http://www.enoprogramme.org/climate-agreement-by-schools-2019-2025/