Manja slova Veća slova RSS

>

ŠEHOVIĆ: SLIJEDI GRADNJA PLAVSKOG VRTIĆA I REKONSTRUKCIJA SPORTSKE SALE

Otvorena nova škola u Plavu, vrijedna 230 000 eura

Otvorena nova škola u Plavu, vrijedna 230 000 eura
Datum objave: 15.10.2019 09:53 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Danas je zvanično otvorena nova škola u Vojnom selu u Plavu, kapaciteta za preko 100 djece, u čiju izgradnju i opremanje je uloženo oko 230 000 eura. Ovo je samo jedna u nizu uspješno završenih investicija Ministarstva prosvjete u obrazovnu infrastruktruru na teritoriji Opštine Plav, rekao na otvaranju ministar Damir Šehović. Ministar je takođe najavio nova ulaganja u Plav, ističući planiranu gradnju novog plavskog vrtića ukupne vrijednosti preko milion eura i rekonstrukciju sportske sale, za koju će biti izdvojeno 120 hiljada eura. Školu u Vojnom selu su, pored ministra Šehovića, otvorili predsjednik opštine Plav Mirsad Barjaktarević i direktor škole »Hajro Šahmanović« Igor Vukanić.

PR služba Ministarstva prosvjete

Kako je saopštio Šehović, ukupna investicija Ministarstva prosvjete u Školu bila je 230 000, a od toga 185 000 eura kroz osnovni ugovor, 30 000 za uređenje terena, zaštitnu ogradu i opremanje objekta, a dio za izradu projekta i nadzor. »Ono što je posebno važno jeste da je riječ o modernom, savremenom objektu, koji je rađen sa najsavremenijim materijalima i koji je energetski efikasan. Jer mi sa podjednakom pažnjom i kvalitetom radimo na velikim, gradskim školama kao i manjim, seoskim«, istakao je ministar.

PR služba Ministarstva prosvjete

Ministar je najavio i nove obrazovne investicije u Plav i Gusinje: »Nedavno smo otvorili sportske terene u Plavu vrijedne oko 250 000 eura, koji spadaju u red najsavremenijih u Crnoj Gori. I Gusinje će narednih dana i zvanično dobiti sportske terene vrijedne oko 300 000 eura, koji su rađeni sa Fondacijom »Gusinje«. Naredni korak jeste izgradnja novog plavskog vrtića vrijednog preko milion eura. Ne manje važna je i planirana rekonstrukcija sale Srednje mješovite škole „Bećo Bašić“ iz Plava vrijedna oko 120 000 eura, koja je i centralna sportska sala u opštini Plav. Ni osnovna škola „Petar Dedović“ iz Murina neće biti zapostavljena, te planiramo rekonstrukciju dva područna odjeljenja ove škole, Velika i Ržanica, ukupne vrijednosti 70 000 eura“.

PR služba Ministarstva prosvjete

Ministar je zaključio obraćanje podatkom da je Ministarstvo prosvjete, samostalno ili u saradnji sa drugim subjektima, u posljednje dvije ipo godine rekonstruisalo preko 200 obrazovnih objekata, a da je vrijednost nedavno završenih ili planiranih projekata iz obrazovanja samo u plavskoj opštini na nivou od oko 2 miliona eura.

Predsjednik opštine Plav Mirsad Barjaktarević rekao je: »Ovakve investicije donose novi zamah u našu opštinu. One pokazuju da, kad se ima volje, može se načiniti ozbiljan iskorak u uslovima u kojima borave naša djeca, a što je pokazano i nedavno otvorenim sportskim terenima škole »Hajro Šahmanović«. Vodeći računa o obrazovanju na teritoriji plavske opštine, mi vodimo računa o svojoj budućnosti. U Plavu je trenutno aktivno šest gradilišta, a ukupna vrijednost investicija na teritoriji opštine je blizu 6 miliona eura«.

PR služba Ministarstva prosvjete

Direktor škole “Hajro Šahmanović” Igor Vukanić osvrnuo se i na istorijat škole u Vojnom selu: » Još 1926. godine, osnovana je škola u blizini ove koju danas otvaramo. Kasnije, 1953. godine, se nastava preselila u Dom omladine Vojno selo, koji se nalazio na ovom mjestu i taj objekat je bio otvoren do prije par godina. Nakon toga, škola nije bila u funkciji sve do danas, kada imam čast i zadovoljstvo da otvorim faktički novi objekat na istom tom mjestu. Vrijednost više današnjem otvaranju daje i podatak da je ova škola uvijek ostvarivala svoju vaspitno-obrazovnu funkciju, jer su iz nje izlazili doktori, inženjeri i drugi brojni uspješni pojedinci. Zato sam zahvalan što je Ministarstvo prosvjete na čelu sa ministrom Šehovićem prepoznalo tu činjenicu i potrebe naše djece, te što su bili maksimalno posvećeni ovom projektu“.

VIDEO: