Manja slova Veća slova RSS

>

Završena realizacija projekta „Hajde da razgovaramo o Evropskoj uniji“

Završena realizacija projekta „Hajde da razgovaramo o Evropskoj uniji“
Datum objave: 24.02.2014 11:15 | Autor: Ivona Međedović

Ispis Štampaj stranicu


FORS Montenegro – Fondacija za razvoj sjevera Crne Gore je 1. februara 2014. godine završila realizaciju projekta „Hajde da razgovaramo o Evropskoj uniji”, finansiran od strane Evropske unije, koji je imao za cilj podizanje nivoa svijesti stanovništva na sjeveru Crne Gore o Evropskoj uniji i procesu evropskih integracija. Ovaj projekat je finansiran iz komunikacionog budžeta Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i predstavljao je dio sveobuhvatnog komunikacionog plana Delegacije EU za Crnu Goru. Kroz posebno osmišljene aktivnosti projekat je doprinio upoznavanju stanovništva iz sjevernog regiona Crne Gore sa vrijednostima Evropske unije i razumijevanju njenih politika, procesa evropskih integracija, kao i koristi i izazova koje sam proces postavlja pred stanovnike zemalja koje su na putu da postanu punopravne članice Evropske unije. 

Projekat se realizovao u opštinama: Berane, Andrijevica, Plav, Rožaje, Bijelo Polje, Žabljak, Šavnik, Plužine i Pljevlja. Vijednost projekta je 62,454.79 eura, od čega je Evropska unija finansirala 49,800 eura, a Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću iznosom 7,700 eura je podržala projekat.

Kako su mladi primarna grupa čija je budućnost povezana sa procesom evropskih integracija, veliki dio projekta „Hajde da razgovaramo o EU" je bio posvećen njihovoj edukaciji o pomenutoj temi. Projekat je realizovan u 18 osnovnih i srednjih škola na sjeveru Crne Gore, pružajući priliku djeci i mladima da steknu znanje o ovoj temi kroz posebno osmišljene aktivnosti kao što su: radionice, predavanja, EU kviz, proslava Dana Evrope koja je uključivala podjelu raznovrsnog promotivnog i edukativnog materijala o Evropskoj uniji, sportska takmičenja, maskenbal, kreativne radionice, slaganje velike EU slagalice i ostale aktivnosti, i kojoj je prisustvovalo preko 500 djece i mladih. Jedna od interesantnih aktivnosti koja je realizovana u okviru projekta je i literarno takmičenje za učenike srednjih škola na temu „Šta za mene znači Evropska unija”. Ova aktivnost je organizovana u saradnji sa upravama škola iz ciljnih opština i nastavnicima maternjeg jezika i književnosti. Komisiju za izbor najboljeg rada su činili predstavnik Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, predstavnik Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore i profesor crnogorskog jezika. Takođe, u svakoj od osnovnih škola uključenih u projekat organizovan je i kviz o Evropskoj uniji, tokom koga su učenici pokazali svoje znanje o temama u vezi sa EU, proces evropskih integracija Crne Gore, istoriju proširenja, zemlje članice, institucije EU itd. Projektne aktivnosti su uključile veliki broj djece i omladine, tako da su predavanja u srednjim školama slušala 304 učenika, a značajan broj učenika je učestvovao u literarnom takmičenju. Radionice u osnovnim školama su pohađala 643 učenika, a po 9 učenika iz svake ciljne opštine tj. 81 učenik se takmičio u kvizu o EU. Pored takmičara, veliki broj njihovih školskih drugova je prisustvovao kvizu i imao priliku da uči o navedenoj temi. U okviru projekta su organizovana i predavanja za studente kojima je prisustvovalo 208 budućih akademskih građana Crne Gore.

FORS Montenegro nastavlja sa edukacijom mladih o ovoj za njih važnoj temi kroz novi projekat „Hajde da razgovaramo o Evropskoj uniji 2“ koji će biti realizovan u narednih godinu dana.