Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

СТУДИЈСКА ПОСЈЕТА “ОБРАЗОВНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ ИМПЛЕМЕНТИРАЈУ ОБРАЗОВАЊЕ ЗА МИР“

СТУДИЈСКА ПОСЈЕТА “ОБРАЗОВНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ ИМПЛЕМЕНТИРАЈУ ОБРАЗОВАЊЕ ЗА МИР“
Датум објаве: 17.11.2014 16:11 | Аутор: Ивона Међедовић

Испис Штампај страницу


У оквиру регионалног програма „Образовне институције имплементирају образовање за мир“, Нансен дијалог центар Црна Гора у сарадњи са Нансен дијалог центром Србија, уз подршку Завода за школство Црне Горе и мреже Глобалног партнерства за превенцију оружаних сукоба (ГППАЦ), од 13. до 15. новембра 2014. године, реализовао је прву студијску посјету ЈУ ОШ “Милија Никчевић”, Никшић.

Циљеви студијске посјете односили су се на размјену искустава о имплеметацији програма образовања за мир и школске медијације, подстицање сарадње образовних институција, школа, Завода за школство, министарстава просвјете Црне Горе и Србије, употреба приручника „Образовање за мир – искуства из праксе“ и професионално усавршавање наставника у области образовања за мир и школске медијације.

У оквиру студијске посјете организован је округли сто на темуОбразовање за мир као дио наставног процеса” на којем су говорили: Соња Никчевић, предсједница Скупштине Општине Никшић, Бранка Канкараш, самостална савјетница за основно образовање  Министарства просвјете Црне Горе, Биљана Лајовић, координатор Јединице за превенцију насиља Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Душанка Поповић, начелница Одсјека за континуирани развој Завода за школство Црне Горе, Милан Кораћ, секретар Секретаријата за културу, спорт, младе и социјално старање Општине Никшић, Славица Перошевић, директорица ЈУ ОШ „Милија Никчевић“ из Никшића, Жељко Ћорић, предсједник Савјета родитеља ЈУ ОШ „Милија Никчевић“ и Драгана Шаренгаћа, Нансен дијалог центар Србија.

У раду округлог стола такође су учествовали наставници-медијатори и мировни едукатори из Црне Горе и Србије и разматрали могућности примјене Образовања за мир у наставном процесу. Студијска посјета била је и прилика за размјену искуства наставника школа у којима се имплементира образовање за мир из Подгорице, Бара, Улциња, Новог Сада, Темерина, Бачког Петровца и Ниша.

У ЈУ ОШ „Милија Никчевић“ у Никшићу се од 2010. године спроводи вршњачка медијација, која је започета пројектом „За добро свих генерација - живјела медијација“, подржаног од стране АЦЕС-а. Током студијске посјете представљене су активности реализоване у оквиру програма образовања за мир, одржани огледни часови са елементима образовања за мир, презентован снимљени час реализован у ЈУ ОШ „Милија Никчевић“ на основу сценарија из збирке искустава из праксе и одржана радионица са школским медијаторима.