Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Регионални искорак: Двије хиљаде црногорске дјеце иде у позориште - чувамо дјечију душу од површности и стварамо добру публику

Регионални искорак: Двије хиљаде црногорске дјеце иде у позориште - чувамо дјечију душу од површности и стварамо добру публику
Датум објаве: 09.02.2018 13:07 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Ако не сачувамо душу дјетета, изгубили смо човјека. Зато је упознавање дјеце са собом кроз културу, наш начин да дамо допринос чувању њихове душе, поручено је на данашњем отварању пројекта “Дан умјетничког образовања” који ће у овом полугодишту око 2 000 дјеце организовано и бесплатно довести у Краљевско позориште Зетски дом и Народни музеј. План је да Пројекат, који организују Краљевско позориште Зетски дом и Министарство просвјете у сарадњи са Народним музејом и Министарством културе, прерасте у сталну активност, и као такав постане једна од највећих база за повезивање културе и образовања икад иницираних у Региону. Додатно, истакнуто је и да је важно што је, „у вријеме када се све наплаћује до бесмисла“, пројекат бесплатан за дјецу.

Овај пројекат, чији је слоган “Наша станица је позориште!” представили су: министар просвјете др Дамир Шеховић, умјетничка директорица Краљевског позоришта Зетски дом Лидија Дедовић, директорица гимназије “Слободан Шкеровић” Зоја Бојанић – Лаловић која говорила испред школа које учествују у Пројекту, те аутор једне од представа које ће се играти за дјецу у оквиру Пројекта Петар Пејаковић.

ПР служба Министарства просвјете

Предвиђено је да 2000 ученика из 10 црногорских школа у пет општина - Цетиње, Подгорица, Даниловград, Бар и Беране, током овог полугодишта имају организоване, бесплатне посјете Зетском дому на Цетињу, у коме ће се за њих играти представе, као и Народном музеју на Цетињу. Дјеци ће бити обезбијеђен бесплатан превоз и храна, а неће се плаћати ни улаз у Зетски дом и Народни музеј. Основци ће тако имати прилику да погледају комад Капитал-дјеца, ауторски пројекат г. Петра Пејаковића. За средњошколце, планирано је да током посјете Краљевском позоришту Зетски дом буду упознати са функционисањем театра и позоришним занимањима, а одгледаће представу Докле поглед сеже, пројекат једног од водећих европских редитеља Арпада Шилинга.

“Данашњи живот преплављен је могућностима за одвлачење пажње младих у сталну забаву кроз површне садржаје и бучне стимулансе, који заправо умртвљују сваки ментални напор. А са друге стране, дјеца која учествују у овом пројекту, су у периоду живота који вапи за слободом, великим идејама, боробом за правду и индивидуалношћу. Којим ће од та два правца да крену – искључиво је на нама. Кад кажем нама, мислим на: родитеље, медије који им пласирају садржаје и образовне институције од којих не треба да бјеже, већ у којима треба да нађу себе” поручио је министар Шеховић.
Шеховић је говорио о томе да морамо стварати позоришну публику која је достојна великих умјетничких дјела. “Јер, тамо гдје немате такву публику, нећете имати ни велика дјела, јер их нико неће тражити нити умјети препознати. Чини ми је да је то једна од већих трагедија која може задесити неки народ и нешто што себи не смијемо дозволити.”

Умјетничка директорица Краљевског позоришта Лидија Дедовић рекла је да није било тешко оцијенити шта је потребно друштву да има квалитетнији и здравији пулс, те Пројекат има управо тај циљ. Она је рекла да је идеја да младе одвучемо од баналности свакодневнице и „јефтиних понуда које их окружују и да удружено покажемо одговорност према себи и новим генерацијама.“

ПР служба Министарства просвјете

„Васпитање душе је наш циљ, у коме је фокус добар и здрав млади човјек, културан, свјестан својих могућности и жеља, човјек који тежи развоју знања, игре, маште, храбрости, млада особа која није заражена баналном свакодневицом, дневном политиком, национализмима и најразличитијим предрасудама, већ млада особа која корача путем добра, љубави, морала и највиших људских вриједности. Обавезни смо да новим генерацијама обезбједимо уточиште за бољи свијет и ширимо видике и сазнања, дајући им шансу за откривање својих потенцијала" рекла је Дедовић и додала да је понсона што је идеја за „Дан умјетничког образовања“ потекла од стране умјетничког тима Зетског дома.

Зоја Бојанић-Лаловић се, испред школа које учествују у Пројекту захвалила, истакавши. “Ово је посебан образовни метод, јер ми у школама обрађујемо умјетничка дјела, али самим тим се бавимо формом. Потпуно је другачије ученицима кад имају могућност да се директно сусретну са умјетношћу. Ми смо ту да их припремимо за живот. Да бисмо имали једну комплетну личност, ми као школе не смијемо се бавити само образовним циљевима, већ дјецу морамо и васпитавати и код њих развијати посебне вјештине. А од тога много зависи како ће они касније конзумирати културу”.

ПР служба Министарства просвјете

Петар Пејаковић, аутор једне од представа која ће се играти за дјецу у оквиру Пројекта рекао је: “Вјерујем да ће ово бити нешто што ће да заживи, да траје и наџиви све нас овдје. Ово се ради у најразвијенијим срединама, а и за Регион је раритет организовани, бесплатни долазак школа у институције културе, те заиста јесмо направили регионални искорак.

ПР служба Министарства просвјете

Такође, у доба кад се све наплаћује до бесмисла, јако је важна чињеница да је пројекат бесплатан. Када је ријеч о самој мојој представи Капитал-дјеца, њоме преиспитујемо дух нашег доба и капитализам, те поручујемо да се дјеца главни капитал. То јесте флоскула ако се остане на њој, али ако кренемо како смо кренули, онда је то све само не фраза”.

Током посјета дјеца ће имати превоз који је обезбиједило Министарство просвјете Црне Горе, као и лунцх-пакете које обезбјеђује такође Министарство просвјете, у сарадњи са кухињом Дома ученика и студената.

ВИДЕО: