Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Министарка Секулић позива младе да уписују средње стручне школе: Уколико имате талента за области стручних школа, не оклијевајте

Министарка Секулић позива младе да уписују средње стручне школе: Уколико имате талента за области стручних школа, не оклијевајте
Датум објаве: 05.06.2019 13:16 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


“Уколико имате афинитета за неку од области коју покривају наше стручне школе, не оклијевајте. Стручно је кључно”, поручила је министарка економије Драгица Секулић у оквиру кампање “Стручно је кључно – алати будућности су у твојим рукама!”, коју спроводи Министарство просвјете.

Секулић, која је и сама била ученик средње стручне школе, поручила је младима да не треба да имају предрасуде према овим школама, које, посебно данас, нуде озбиљна знања и широке могућности: “Данас стручне школе пружају много више него раније. Пружају прије свега могућност да кроз рад и праксу усавршите своја знања. Такође, кроз дуално образовање имате могућност да радите за вријеме школовања, а засигурно и одмах након школовања добијете посао, уколико будете заинтересовани за тако нешто.”

Кампања “Стручно је кључно” има за циљ да на стручне школе усмјери оне ђаке који имају таленат у некој од области које се изучавају у стручним школама. Спроводи се неколико година, те се у том периоду биљежи и пораст интересовања за стручно образовање.

Прецизније, прије двије године покренуто је дуално образовање, као модел који подразумијева паралелно учење у школи и обуку код послодавца уз накнаду. До сада није било ни једне примједбе на његово спровођење, а од наредне школске године преко 800 ученика и минимум 250 послодаваца ће бити укључено у овај модел едукације.

Министарство просвјете и наредне школске године стипендираће преко 700 ђака који се одлуче за неко од дефицитарних занимања у оквиру средњих стручних школа. Конкурс ће бити расписан убрзо.

Осим тога, у посљедњих пар година урађена су укупно 42 нова, модуларизована програма за средње стручне школе, а наредне школске године планирано је и велико, вишемилионско опремање ових школа.