Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Шеховић: Завршена школа у Голубовцима вриједна 4,5 милиона €, планирано још 10 школа и вртића у Главном граду

Шеховић: Завршена школа у Голубовцима вриједна 4,5 милиона €, планирано још 10 школа и вртића у Главном граду
Датум објаве: 17.06.2019 12:51 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Радови на изградњи Средње мјешовите школе у Голубовцима за 750 ђака, вриједности преко 4,5 милиона еура, су завршени. Школа ће званично бити у функцији од септембра, а планирано је још 10 школа и вртића на територији Главног града, поручио је данас министар просвјете др Дамир Шеховић, након обиласка школе са директором Управе јавних радова Решадом Нухоџићем, и предсједницом општине Голубовци Тањом Стајовић.

Овом приликом Шеховић је рекао да је ријеч о једном од највећих објеката у Црној Гори, који се простире на 5,5 хиљада м² и намјењен је за смјештај 750 ученика. „Објекат се састоји од четири ламеле у којима је смјештено 12 учионица, те неколико лабораторија, кабинета и радионица, библиотеке са читаоницом, просторије за управу, наставнике и остало особље, као и фискултурна сала од око 480 мјеста. Ово је уједно и једина средња школа на територији Голубоваца, због чега она има изузетан значај за грађане ове општине“, рекао је министар.

ПР служба Министарства просвјете

Он је најавио да ће од септембра у овој школи ученици бити у прилици да се образују за четворогодишње програме - општи смјер гимназије, економски техничар и пољопривредни техничар, као и трогодишње програме – кувар, конобар и фризер. Настава ће бити стручно заступљена квалитетним кадром, а избор смјерова вршен је на основу интересовања ђака и тражње на тржишту.

ПР служба Министарства просвјете

Шеховић је изразио увјерење да ће упис, који је почео данас, бити на очекиваном нивоу, те да ће интересовање ученика бити велико, посебно за стручна занимања која се иначе промовишу кампањом „Стручно је кључно – Алати будућности су у вашим рукама!“ јер, како је рекао: „Тиме желимо да пошаљемо поруку свршеним основцима да су средње стручне школе одличан избор за све оне који имају таленат за бројне програме које ове школе нуде“.

ПР служба Министарства просвјете

Он је подсјетио да Министарство просвјете посвећено ради на реализацији 38 капиталних пројеката из области образовања, од чега је чак 10 планирано на територији Главног града. Најавио је да се за школу у Толошима и Цитy кварту у наредном периоду расписује конкурс за идејно рјешење, а планиране су школе на Забјелу, Карабушком пољу и подгоричка гимназија, те дасу све ушле у Капитални буџет. Он је рекао да ће, уколико процедуре буду текле по плану, до краја године почети радови на изградњи вртића у Блоку ВИ, а осим тог вртића планирана је градња вртића на Златици, Старом аеродрому, Тушком путу и Цитy кварту.

ПР служба Министарства просвјете

Решад Нухоџић је изразио задовољство због привођења крају овако важног пројекта, који ће, како је рекао, служити на понос не само грађанима Голубоваца, већ и цијелој Црној Гори, с обзиром на то да је ово један од најљепших и најквалитетнијих образовних објеката у земљи. Он је захвалио свим актерима који су радили на овом комплексном пројекту и истакао да је изградњу пратило испуњавање свих грађевинских стандарда, о чему говоре савремено опремљени кабинети и учионице, као и репрезентативна фискултурна сала.

Тања Стајовић је рекла да је изградњом овог објекта Зета добила модерну образовну установу, чиме ће бити значајно олакшано школовање дјеце из овог краја, самим тим што ће се смањити вријеме и трошкови путовања, уз богату образовну понуду. Стајовић је истакла да ће савремена школска спортска дворана ријешити вишедеценијски проблем спортских клубова из ове градске општине и бити центар спортских дешавања.

Градска општина Голубовци је привела крају радове на изградњи приступне саобраћајнице, што је била њена обавеза у реализацији овог пројекта, школа је опремљена и прије отварања потребно је, како је најављено, спровести још неколико процедуралних корака.

 

ПР служба Министарства просвјете /Управа јавних радова