Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

ШЕХОВИЋ: НА МАТУРИ НЕМА ЧЕТВРТОГ ТРОМЈЕСЕЧЈА, МАТУРСКИ И СТРУЧНИ ИСПИТИ ОД 20. МАЈА

ШЕХОВИЋ: НА МАТУРИ НЕМА ЧЕТВРТОГ ТРОМЈЕСЕЧЈА, МАТУРСКИ И СТРУЧНИ ИСПИТИ ОД 20. МАЈА
Датум објаве: 30.04.2020 13:34 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Матурски, стручни и полуматурски испити биће одржани од 20. маја, а на полагањима неће бити градива из четвртог тромјесечја, саопштио је даснас министар просвјете др Дамир Шеховић. Елиминисање питања из четвртог класификационог периода односно тромјесечја био је и један од захтјева Уније средњошколаца, са чијим представницима су се Шеховић и управа Испитног центра срели. Додатно, рокови за закључивање оцјена матурантима су скраћени, како би се оставило више времена за припрему за матурске испите. Биће организована и припрема на даљину односно емитовање припремих часова, тестови за припрему биће објављени онлине и у штампаним медијима, а школе ће такође искористити све ресурсе за подршку матурантима и полуматурантима, што су такође били неки од захтјева Уније средњошколаца. Рокови за издавање диплома ће бити такви да ученици могу да се упишу не само на факултете у Црној Гори већ и шире.

Министар је на ову тему истакао: “Вјерујем да нема разлога за бригу, потпуно смо разумјели младе људе из Уније средњошколаца и водимо рачуна о актуелном моменту. Ни на интерним нити на екстерним испитима полуматуранти и матуранти уопште неће имати градиво из четвртог тромјесјечја, а самим тим ће имати и мањи број питања. Осим тога, полуматурски испити нијесу елиминаторни фактор за упис у средње школе. Са друге стране, матурски испити се вреднују приликом уписа на факултете већег дијела земаља региона и шире, а и на овај начин се код младих људи, пред којима је професионални развој, подстиче култура објективне екстерне провјере знања. Заједно ћемо дати све од себе да дјеци омогућимо добру припрему, уз поштовање епидемиолошких мјера. Зато сам увјерен да смо на правом путу, јер: корист дјеце, њихово знање и њихов наставак школовања су нам приоритет”.

Термини полагања за матуранте су како слиједи: екстерни матурски и стручни испити из Црногорског - српског, босанског, хрватског језика и књижевности 20. маја, као и за Албански језик и књижевност; екстерни матурски и стручни испит из првог страног језика 30. маја; екстерни матурски и стручни испит из Математике 1. јуна.

Термини полагања за полуматуранте су како слиједи: из Црногорског - српског, босанског, хрватског језика и књижевности 26. маја, као и за Албански језик и књижевност; из Математике 27. маја; из предмета по избору 28. маја.

Иницијални предлог Уније средњошколаца је, након консултација са средњошколцима, био и отказивање матурских испита. Међутим, како је констатовано да је, због најбољег интереса дјеце тај захтјев неодржив, разговарано је о начинима организације испита, те су усвојени њихови захтјеви да се елиминише са полагања четврто тромјесечје, да се тестови за припрему учине доступним свима, те да се у сваком могућем смислу има у виду актуелни моменат. Додатно, наведена одлука о одржавању Испита ће омогућити ђацима да се, без проблема, припреме и упишу на жељене факултете у Црној Гори, али региону и шире.