Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Мастер програм Националног и каподистријског Универзитета у Атини за академску 2013/14. годину

Датум објаве: 07.02.2013 12:34 | Аутор: Лидија Ерцеговиц

Испис Штампај страницу


Факултет политичких наука и јавне администрације Националног и каподистријског универзитета у Атини објавио је позив за пријављивање кандидата на једногодишњи Мастер програм: Студије Југоисточне Европе, на енглеском језику, који ће се реализовати у академској 2013/14. години. Овај Програм је дио пројекта “Сарадња универзитета за промоцију стабилности, људских права и одрживог мира у Југоисточној Европи (“У/СЕЕ Пројецт”).


Ослобађање од школарине: У складу са циљевима овог Програма, његов Координациони комитет одобрава ослобађање од школарине за студенте који нијесу корисници никакве стипендије, а који су држављани сљедећих земаља Југоисточне Европе: Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Косова - по Резолуцији 1244 Савјета безбиједности Уједињених нација, Румуније, Србије, Бивше југословенске Републике Македоније, Хрватске и Црне Горе.

Своје држављанство кандидати треба да наведу у пријавном формулару.

Заинтересовани кандидати из Црне Горе треба да се обрате Координационом комитету овог Програма за потпуно ослобађање од трошкова школарине која износи 1.500 еура.

Услови пријема: У академској 2013/14. години, на овај Програм биће примљено 25 студената, од којих највећи број поријеклом из земаља Југоисточне Европе. Програм је првенствено намијењен студентима који су завршили основне студије у области друштвених наука (социологија, политика, економија, друштвена антропологија, политичка и друштвена историја, балканске студије). Када се ради о страним дипломама, предуслов је да оне буду признате од Грчког националног академског и информационог центра за признавање страних диплома (Хеллениц Нариц). Више информација о тој процеудри биће доступно након што се заврши селекција кандидата.

Потребна документа:

1. Попуњен пријавни формулар који се може преузети са интернет адресе www.сее.пспа.уоа.гр.

2. Изјава о циљу студија, на енглеском језику (највише 500 ријечи).

3. Овјерена копија дипломе о завршеним основним студијама (минимална просјечна оцјена током студија: 6.5/10 предуслов је за пријем на овај Програм) и њен овјерени пријевод на грчки језик (пријевод сталног судског тумача за грчки језик). Кандидати који не буду дипломирали до крајњег рока за пријављивање, али очекују да дипломирају током 2013. године, требало би да поднесу потписану изјаву у којој ће навести сљедеће: а) тренутну просјечну оцјену, б) број испита које још
треба да положе да би дипломирали, и ц) да поднесу увјерење/потврду о задњем стеченом степену, током уписа у октобру.

4. Овјерена копија и овјерени пријевод на грчки језик (пријевод сталног судског тумача за грчки језик) званичног преписа универзитетских оцјена кандидата.

5. Званични пријеводи на грчки језик захтијевају се када су диплома (документ под 3) и препис оцјена (документ под 4) издати на неком другом језику, а не на грчком, или енглеском. Студенти који поднесу своја документа на енглеском језику треба да знају да ће, уколико буду прихваћени на овај Програм, од њих бити тражено да обезбиједе званичне пријеводе на грчки језик приликом уписа на Универзитет у Атини.

6. Доказ о одличном знању енглеског језика на сљедећим нивоима: (а) Профициенцy оф Мицхиган ор Цамбридге, или (б) ТОЕФЛ, са резултатом од најмање 88 (Интернет верзија), или (ц) универзитетску диплому енглеског језика и књижевности, или (д) диплому енгеског језика неког универзитета са енглеског говорног подручја (уколико се универзитет налази у земљи ван енглеског говорног подручја, кандидати би требало да уз пријаву приложе и увјерење универзитета којим се потврђује да је настава из свих предмета реализована на енглеском језику).

7. Двије препоруке, од којих би бар једна требало да буде од неког члана вашег универзитета. Препоруке треба да буду написане на енглеском, или грчком језику, са оригиналним потписом и печатом релевантне институције. Препоруке треба закачити уз апликациони формулар, са потписом даваоца препоруке преко преклопа коверте. Од Кандидата се тражи да користе формуларе: “Форм фор Рефереес”, који су саставни дио апликационе документације.

8. Обичне фотокопије остале документације, попут увјерења о знању других страних језика, учешћу на разним семинарима, итд.

9. Од успјешних кандидата који имају диплома о завршеним основним студијама са универзитета који није грчки биће тражено да, након што буду прихваћени на овај Програм, поднесу свој захтјев за признавање дипломе Грчком националном академском и информационом центру за признавање страних диплома (Хеллениц Нариц - званична грчка институција за признавање страних диплома, хттп://www.доатап.гр). Више информација о тој процедури биће доступно након што се заврши селекција кандидата.

Главне предметне области овог Програма су: Модерна и савремена историја Југоисточне Европе, Национализам у Југоисточној Европи, Европске интеграције и Југоисточна Европа, Политика и друштво у савременој Југоисточној Европи, Политичка економија транзита: случај Југоисточне Европе и Извори конфликата у Југоисточној Европи.

Апликациони досије може бити поднијет, упућен поштом, или предат лично, најкасније до 17. маја, 2013 .године, на сљедећу адресу Секретаријата овог Програма:

Постградуате Программе ин СЕЕ Еуропеан Студиес Сецретариат,
Фацултy оф Политицал Сциенцес & Публиц Администратион.
6, Тхемистоклеоус Стреет (2нд флоор ), 106 78 Атхенс, Грееце


Никаква документа неће бити прихваћена након 17. маја 2013. године
Грчки Селекциони комитет задржава право да интервјуише кандидате.

Више информација о овом Програму, као и пријавни формулар, заинтересовани кандидати могу преузети на интернет адресама: хттп://www.сее.пспа.уоа.гр и www.пспа.уоа.гр, или се обратити путем електронске поште на постград_СЕЕ@пспа.уоа.гр, радним данима од понеђељка до петка, од 10:00 до 14:00 часова.