Manja slova Veća slova RSS

>

Državne stipendije Litvanije

Datum objave: 25.02.2013 14:43 | Autor: Ivona Međedović

Ispis Štampaj stranicu


 

Fondacija za podršku razmjene studenata (Education Exchange Support Foundation) iz Vilniusa poziva zainteresovane kandidate iz Crne Gore da apliciraju za državne stipendije Litvanije, za akademsku 2013/2014.godinu. Stipendije su namijenjene predavačima i istraživačima iz oblasti visokog obrazovanja i sa naučnih institucija sljedećih zemalja:  Austrija, Bjelorusija,Bugarska, Grčka, Gruzija, Indija, Jermenija, Kazahstan, Mongolija, Rumunija, Rusija, Srbija, Slovenija, Ukrajina, SAD, Uzbekistan, Ujedinjeno Kraljevstvo,Filipini, Finska,Hrvatska,  Crna Gora, Španija, Švedska:

 1. Ponudjena je kvota od ukupno 70 mjeseci kandidatima iz navedenih zemalja,za kratkoročne litvanske (baltičke) studije - trajanje studija od jednog semestra  (do 5 mjeseci), ili od dva semestra (do 10 mjeseci), po osobi.
 2. Biće dodijeljeno 40 grantova  za ljetnje tečajeve  litvanskog  jezika i kulture, kandidatima iz pomenutih zemalja.

Stipendije nisu namijenjene za pune studije, tako da se ne može steći neko akademsko zvanje, ili diploma,tokom  perioda koji stipendija pokriva.

Studije se moraju realizovati u periodu od septembra 2013. do juna/jula 2014. godine. Jesenji semestar u litvanskim institucijama  visokog obrazovanja obično traje od septembra do januara, a proljećni semestar od februara do juna.

DIO 1 - USLOVI ZA KANDIDDOVANJE

 1. Kandidat mora da bude student (ne na završnoj godini), predavač, ili istraživač sa neke istraživače institucije, ili institucije  visokog obrazovanja  Austrije, Bjelorusije, Bugarske, Grčke, Gruzije, Indije, Jermenije, Kazahstana, Mongolije, Rumunije, Rusije, Srbije, Slovenije, Ukrajine, SAD, Uzbekistana, Ujedinjenog Kraljevstva, Filipina, Finske, Hrvatske,  Crne Gore, Španije, Švedske.
 2. Kandidati zastipendiju za  litvanske (baltičke) studije moraju da imaju pismo o prihvatanju koje je izdala  istraživačka institucija/ institucija visokog obrazovanja iz Litvanije.
 3. Od kandidata koji apliciraju za stipendiju za litvanske (baltičke) studije se zahtijeva da sakupe 30 ECTS za jedan semestar u relevantnoj oblasti, a moraju ispuniti i druge zahtjeve za litvanske (baltičke) studije (pogledati Dio 4).
 4. Litvanske državne stipendije se ne mogu spojiti sa drugim grantovima, ili stipendijama.

Dio 2 – FINANSIJSKI USLOVI

 1. Finansijski uslovi za litvanske (baltičke) studije:

-          Prihvaćeni studenti za oblast litvanskih (baltičkih) studija), za 1. Ciklus (Bachelor), 2. Ciklus (Master) i 3. Ciklus (PhD) dobiće mjesečnu stipendiju od 1.950 Lt (približno 565 EUR);

-          Istraživači i predavači koji budu prihvaćeni na litvanske  (baltičke) studije primiće mjesečnu stipendiju od 3.250 Lt (približno 941 EUR).

 1. Finansijski uslovi za ljetnje tečajeve litvanskog jezika i kulture:

-          Prihvaćeni studenti za ljetnje tečajeve litvanskog jezika i kulture, za 1. Ciklus (Bachelor), 2. Ciklus (Master) i 3. Ciklus (PhD) dobiće mjesečnu stipendiju od 1.950 Lt (približno 565 EUR);

-          Istraživači i predavači koji su prihvaćeni za ljetnje tečajeve litvanskog jezika i kulture primiće mjesečnu stipendiju od 3.250 Lt (približno 941 EUR).

VAŽNO: Stipendija je namijenjena za pokrivanje troškova  samog korisnika. Dodatni iznosi za partnere koji ih prate, ili porodicu, neće se odobravati.

 1. Troškove školarine za studije, ili za tečajeve litvanskoj jezika i kulture, uplatiće zemlja-domaćin. Maksimalni iznos školarine biće utvrdjen na osnovu normativnih troškova koje odobri ministar obrazovanja i nauke Republike Litvanije.
 2. Bilo koji drugi troškovi, poput članarine u studentskoj uniji, članstva u biblioteci, i sl.,mora da plati sam dobitnik stipendije.
 3. Troškove smještaja pokriće sam dobitnik stipendije. Institucija-domaćin omogućava dobitniku stipendije mjesto u studentskom domu, ili univerzitetskoj kući za goste, po njegovom zahtjevu. Zahtjevi za smještaj u medjunarodnima studentskim domovima mora da bude podnijet zatno prije dolaska. Alternativno, strani studenti i istraživači mogu razmotriti iznajmljivanje nekog privatnog stana. Pomoć u tom smislu pružiće osoblje iz Kancelarije za medjunarodne odnose relevantne institucije visokog obrazovanja, ili istraživačke institucije Moldavije.

Dio 3. LJETNJI TEČAJEVI LITVANSKOG JEZIKA I KULTURE

U 2013. godini, organizovaće se tečajevi na sljedećim litvanskim univerzitetima:

Br.

Institucija

Datum

Websajt

1

Klaipeda Univerzitet

26. jul – 13. avgust 2013.g.

http://www.ku.lt/htnf/struktura/centrai/kalbu-

centras/lithuanian-language-and-culture-summer-school

2

Vytautas Magnus University

29. jul – 24. avgust 2013.g.

http://bmf.vdu.lt/en/lithuanian-language-course

 

3

Vilnius University

1-26. jul 2013

http://www.lsk.flf.vu.lt/en/

 

4

Lithuanian University of Educational Sciences

5-29. avgust 2013

http://www.lituanistai.vpu.lt/index.php?langue

 

 

Kandidati mogu da biraju 3 univerziteta, zavisno od prioriteta, i od njih se traži da navedu nivo znanja litvanskog jezika u prijavnom formularu.

Stipendija ne mora da bude odobrena za univerzitet koji je kandidatu prioritetan. Kandidati će biti upisani na tečaj  odmah nakon što dodjelu stipendije odobri Komitet za medjunarodne studije.

Dio 4. LITVANSKE (BALTIČKE STUDIJE)

1.1. Opis

Litvanski jezik pripada indoevropskoj porodici jezika. To je jedan od preostala dva živa baltička jezika, sa brojnim arhaizmima, najbolje očuvanim starim sistemom zvukova i  jednim brojem morfoloških posebnosti. Tečajevi litvanskog jezika, koje organizuju istraživačke i institucije visokog obrazovanja u Litvaniji, namijenjeni su svim kandidatima zainteresovanim za litvansku, ili baltičku morfologiju, indoevropsku lingvistiku, litvansku književnost, litvansku istoriju, kulturu, etnografiju, ili folklor.

1.2.  Programski zahtjevi za litvanske(baltičke) studije

Od kandidata za stipendiju za  litvanske(baltičke)  studije zahtijeva se da projektuju svoj studijski program koji mora uključiti predmete iz dvije sljedeće studijske grupe:

 1. Prva grupa - filologija. Studijske oblasti koje se mogu birati iz ove grupe su:  baltička filologija, litvanska filologija, lingvistika, književnost.
 2. Druga grupa – istorija, filozofija, teologija i kultura. Studijske oblasti koje se mogu birati iz ove grupe su: litvanska istorija, etnologija i folklor, kulturologija.

Od kandidata za litvanske(baltičke) studije se zahtijeva da sakupe 30 ECTS za jedan semestar. Ukupni broj kredita iz obije studijske grupe ne bi smio da bude manji  od 22,5 ECTS, za jedan semestar. Preostalih 7,5 ECTS studijskog programa treba birati iz drugih studijskih oblasti, po sopstvenom izboru.

1.3. Spisak litvanski institucija visokog obrazovanja na kojima se mogu realizovati litvanske(baltičke) studije:

Vilnius University

Lithuanian University of Educational Sciences

Vytautas Magnus University

Klaipeda University

Sianliai University

Dio 5. POTREBNA DOKUMENTACIJA

Spisak dokumenata koje treba podnijeti (navedenim redoslijedom). Mole se kandidati da ne stavljaju svaki pojedinačni dokument u plastične košuljice, ili fascikle:

 1. Odštampan i potpisan online Prijavni formular koji se može naći na web sajtu http://paraiskos.smpf.lt/registration/#topas
 2. Zvanično pismo kandidatove institucije visokog obrazovanja, ili istraživačke institucije, koje dokazuje  status studenta, predavača, ili istraživača.

VAŽNO: Za studente ovo pismo mora sadržati informaciju o kandidatovom sadašnjem studijskom ciklusu (1., 2., ili 3. ciklus), godina studija iočekivani  datum diplomiranja.

 1. Prijepis akademskih ocjena sa posljednja 2 semestra koji je izdala kandidatova sadašnja institucija visokog obrazovanja, ili istraživačka institucija.
 2. Ovjerena kopija dobijene diplome/diploma/ visokog obrazovanja
 3. Dva pisma preporuke od matične institucije visokog obrazovanja, ili istraživačke institucije (napisane tokom posljednjih šest mjeseci).
 4. Zvanično pismo o prihvatanju koje je izdala institucija visokog obrazovanja, ili istraživačka institucija-domaćina u Litvaniji (ovo se ne odnosi na kandidate koji apliciraju za ljetnje tečajeve litvanskog jezika i kulture).

VAŽNO: Za kandidate za stipendiju za litvanske (baltičke) studije – ovo pismo mora sadržati informaciju o odabranim predmetima i broju kredita za svaki predmet.

 1. Detaljan program planiranih studija (ne važi za kandidate koji apliciraju za ljetnje tečajeve litvanskog jezika i kulture).
 2. Kopija uvjerenja o nivou znanja engleskog, ili litvanskog jezika (ili nekog drugog jezika koji institucija-domaćin prihvata).

VAŽNO: Prihvataju se uvjerenja o znanju engleskog jezika, poput  TOEFL, IELTS, CPE, ili druga opšte priznata uvjerenja o položenim ispitimaengleskog jezika. Ukoliko kandidat nema neku od tih potvrda, prihvata se i pismo  koje je potpisao kandidatov profesor engleskog, ili litvanskog jezika , koji ga je pratio tokom studija.

 1. Kopija važećeg identifikacionog dokumenta.

5.1. Dokumenta moraju da budu:

 1. Izdata na na engleskom, ili litvanskom jeziku, ili prevedena od sudskog tumača za jedan od ova dva jezika.
 2. Podnijeta u vidu dva  identična seta (jedan set u originalu, i jedna kopija). Svaki set mora biti stavljen u plastičnu košuljicu, ili kovertu.
 3. Otkucana i odštampana (rukom napisana dokumenta  neće se razmatrati).

Dio 6. VAŽNI DATUMI

 1. April, 2013. godinekrajnji rok za podnošenje aplikacija online.

Aplikacioni formular se može naći na http://paraiskos.smpf.lt/registration/#topas Sistem za online apliciranje biće zatvoren u 12.00 po vremenu u centralnoj Evropi (GMT +1).

Odštampani i potpisani online aplikacioni formular, zajedno sa ostalom dokumentacijom, mora biti poslat običnom, ili preporučenom poštom do 1.  aprila 2013.godine (prihvata se datum pošte).

Prijave sa kasnijim datumom (nakon 1. aprila 2013. godine) neće biti razmatrane.

 

Aplikacije treba poslati na sljedeću adresu:

Higher Education programmes Unit

Education Exchanges Support Foundation

Geležinio Vilko str. 12

01112 Vilnius, Lithuania

Konačnu odluku o dodjeljivanju stipendija, zasnovanu na preporukama Komiteta za medjunarodne studije, donosi ministar obrazovanja i nauke Republike Litvanije. Uspješni kandidati biće lično obaviješteni, putem elektronske pošte, najkasnije do:

 • 3. juna, 2013. godine – obavještenje o rezultatima za ljetnje tečajeve litvanskog jezika i kulture
 • 2. jula, 2013. godine – obavještenje o rezultatima za studije, istraživačke stipendije i stipendije za litvanske (baltičke) studije.

Dio 7. DODATNE INFORMACIJE

Kako bi organizovali litvanske (baltičke) studije i dobili zvanično pismo o prihvatanju, kandidatima se savjetuje da direktno kontaktiraju medjunarodnu službu odabrane litvanske institucije visokog obrazovanja. Spisak sa kontakt infrormacijama o litvanskim institucijama visokog obrazovanja i istraživačkim institucijama mogu se naći  na http://www.smpf.lt/en/statescholarships