Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Литванска Фондација за подршку размјене студената позива заинтересоване кандидате из Црне Горе да аплицирају за државне стипендије Литваније, за академску 2014/2015.годину

Датум објаве: 12.02.2014 10:46 | Аутор: Ивона Међедовић / Лидија Ерцеговић

Испис Штампај страницу


Литванска Фондација за подршку размјене студената (Едуцатион Еxцханге Суппорт Фоундатион) позива заинтересоване кандидате из Црне Горе да аплицирају за државне стипендије Литваније, за академску 2014/2015.годину.

Фондација за подршку размјене студената (Едуцатион Еxцханге Суппорт Фоундатион) позива заинтересоване кандидате из Црне Горе да аплицирају за државне стипендије Литваније, за академску 2014/2015.годину. Стипендије су намијењене предавачима и истраживачима из области високог образовања и са научних институција сљедећих земаља:  Аустрија, Белгија (Фландрија), Бјелорусија, Бугарска, Грчка, Грузија, Индија, Исланд, Јерменија, Казахстан, Молдавија, Монголија, Румунија, Русија, Србија, Словенија, Украјина, САД, Узбекистан, Уједињено Краљевство, Украјина,  Филипини, Финска, Хрватска,  Црна Гора, Шпанија, Шведска:

- Понуђена је квота од укупно 80 мјесеци кандидатима из наведених земаља,за краткорочне литванске (балтичке) студије - трајање студија од једног семестра  (до 5 мјесеци), или од два семестра (до 10 мјесеци), по особи.

Стипендије нијесу намијењене за пуне студије, тако да се не може стећи неко академско звање, или диплома, током периода који стипендија покрива.

Студије се морају реализовати у периоду од септембра 2014. до јуна/јула 2015. године. Јесењи семестар у литванским институцијама високог образовање обично траје од септембра до јануара, а прољећни семестар од фебруара до јуна.

ДИО 1 - УСЛОВИ ЗА КАНДИДОВАЊЕ

1. Кандидат мора да буде студент (не на завршној години), предавач, или истраживач са неке истраживаче институције, или институције  високог образовања Аустрије, Белгије (Фландрија), Бјелорусије, Бугарске, Грчке, Грузије, Индије, Исланда, Јерменије, Казахстана, Молдавије, Монголије, Румуније, Русије, Србије, Словеније, Украјине, САД, Узбекистана, Уједињеног Краљевства, Украјине,  Филипина, Финске, Хрватске,  Црне Горе, Шпаније, Шведске:

2.      Кандидати за стипендију за литванске (балтичке) студије морају да имају писмо о прихватању које је издала истраживачка институција/институција високог образовања из Литваније.

3.      Од кандидата који аплицирају за стипендију за литванске (балтичке) студије се захтијева да сакупе 30 ЕЦТС за један семестар у релевантној области, а морају испунити и друге захтјеве за литванске (балтичке) студије.

4.      Литванске државне стипендије се не могу спојити са другим грантовима, или стипендијама.

Дио 2 – ФИНАНСИЈСКИ УСЛОВИ

- Прихваћени студенти за област литванских (балтичких) студија, за 1. Циклус (Бацхелор), 2. Циклус (Мастер) и 3. Циклус (ПхД) добиће мјесечну стипендију од 1.950 Лт (приближно 565 ЕУР);

- Истраживачи и предавачи који буду прихваћени на литванске (балтичке) студије примиће мјесечну стипендију од 3.250 Лт (приближно 941 ЕУР).

ВАЖНО: Стипендија је намијењена за покривање трошкова самог корисника. Додатни износи за партнере који их прате, или породицу, неће се одобравати.

1.      Трошкове школарине за студије покриће Република Литванија. Максимални износ школарине биће утврдјен на основу нормативних трошкова које одобри министар образовања и науке Републике Литваније.

2.      Било које друге трошкове, попут чланарине у студентској унији, чланства у библиотеци, и сл.,мора да плати сам добитник стипендије.

3. Путне трошкове и трошкове смјештаја покриће сам добитник стипендије.

Дио 3.ЛИТВАНСКЕ (БАЛТИЧКЕ) СТУДИЈЕ

Литвански језик припада индоевропској породици језика. То је један од преостала два жива балтичка језика, са бројним архаизмима, најбоље очуваним старим системом звукова и  једним бројем морфолошких посебности. Течајеви литванског језика, које организују истраживачке и институције високог образовања у Литванији, намијењени су свим кандидатима заинтересованим за литванску, или балтичку морфологију, индоевропску лингвистику, литванску књижевност, литванску историју, културу, етнографију, или фолклор.

Програмски захтјеви за литванске (балтичке) студије

Од кандидата за стипендију за литванске (балтичке) студије захтијева се да пројектују свој студијски програм који мора укључити предмете из двије сљедеће студијске групе:

1.      Прва група - филологија. Студијске области које се могу бирати из ове групе су:  балтичка филологија, литванска филологија, лингвистика, књижевност.

2.      Друга група – историја, филозофија, теологија и култура. Студијске области које се могу бирати из ове групе су: литванска историја, етнологија и фолклор, културологија.

Од кандидата за литванске (балтичке) студије се захтијева да сакупе 30 ЕЦТС за један семестар. Укупни број кредита из обије студијске групе не би смио да будемањиод 22,5 ЕЦТС, заједансеместар. Преосталих 7,5 ЕЦТС студијског програма треба бирати из других студијских области, по сопственом избору.

Списак литванских институција високог образовања на којима се могу реализовати литванске(балтичке) студије:

Вилниус Университy

Литхуаниан Университy оф Едуцатионал Сциенцес

Вyтаутас Магнус Университy

Клаипеда Университy

Сианлиаи Университy

Дио 4. ПОТРЕБНА ДОКУМЕНТАЦИЈА

Списак докумената које треба поднијети (наведеним редослиједом). Моле се кандидати да не стављају сваки појединачни документ у пластичне кошуљице или фасцикле:

1.      Одштампан и потписан онлине Пријавни формулар који се може наћи на wеб сајту хттп://параискос.смпф.лт/регистратион/#топас

2.      Званично писмо кандидатове институције високог образовања, или истраживачке институције, које доказује статус студента, предавача, или истраживача.

НАПОМЕНА: За студенте ово писмо мора садржати информацију о кандидатовом садашњем студијском циклусу (1, 2,или 3. циклус), година студија и очекивани датум дипломирања.

3.      Пријепис академских оцјена са посљедња 2 семестра који је издала кандидатова садашња институција високог образовања, или истраживачка институција

4.      Овјерена копија добијене дипломе/диплома/ високог образовања

5.      Два писма препоруке од матичне институције високог образовања, или истраживачке институције (написане током посљедњих шест мјесеци)

6.      Званично писмо о прихватању које је издала институција високог образовања, или истраживачка институција-домаћина у Литванији (ово се не односи на кандидате који аплицирају за љетње течајеве литванског језика и културе).

НАПОМЕНА:

- За кандидате за стипендију за литванске (балтичке) студије – ово писмо мора садржати информацију о одабраним предметима и броју кредита за сваки предмет.

- У писму о прихватању мора бити наведена дужина трајања и датуми  планираних студија.

7.      Детаљан програм планираних студија

8.      Копија увјерења о нивоу знања енглеског, или литванског језика (или неког другог језика који институција-домаћин прихвата).

НАПОМЕНА: Прихватају се увјерења о знању енглеског језика, попут ТОЕФЛ, ИЕЛТС, ЦПЕ, или друга опште призната увјерења о положеним испитима енглеског језика. Уколико кандидат нема неку од тих потврда, прихвата се и писмо које је потписао кандидатов професор енглеског, или литванског језика , који га је пратио током студија.

9.      Копија важећег идентификационог документа.

Документа морају да буду:

1.      Издата на енглеском или литванском језику, или преведена од судског тумача за један од ова два језика.

2.      Поднијета у виду два идентична сета (један сет у оригиналу, и једна копија). Сваки сет мора бити стављен у пластичну кошуљицу или коверту.

3.      Откуцана и одштампана (рукомнаписанадокументанећесе разматрати).

Све копије оригиналних докумената (укључујући и скенирана документа) морају бити овјерене од институције која их је издала, или од јавног нотара.

Одштампани апликациони формулари, са додатном документацијом, морају бити послати обичном поштом.

Документа која су поднијета онлине, послата факсом, или електронском поштом, неће бити прихваћена. Непотпуна, или неблаговремена документација неће бити разматрана.

 

Дио 5. ВАЖНИ ДАТУМИ

1. април 2014. годинекрајњи рок за подношење апликација онлине.Апликациони формулар се може наћи нахттп://параискос.смпф.лт/регистратион/#топас Систем за онлине аплицирање биће затворен у 12.00 по времену у Централној Европи (ГМТ +1).

Апликациона документација мора бити послата обичном или препорученом поштом, најкасније до 1. априла 2014.године (прихвата се датум поште), на сљедећу адресу:

Хигхер Едуцатион программес Унит

Едуцатион Еxцхангес Суппорт Фоундатион

Гележинио Вилко стр. 12

ЛТ-03163 Вилниус, Литхуаниа

Све апликације за стипендије морају стићи до Фондације за подршку размјене студената (Едуцатион Еxцханге Суппорт Фоундатион), најкасније до 25. априла 2014. године. Апликације које буду стигле након овог датума неће бити разматране.

Коначну одлуку о додјељивању стипендија, засновану на препорукама Комитета за медјународне студије, доноси министар образовања и науке Републике Литваније. Успјешни кандидати биће лично обавијештени, путем електронске поште, најкасније до:

1.јул 2014. године – обавјештавање кандидата, електронском поштом о резултатима за стипендије за литванске (балтичке) студије.

Дио 6. ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Како би организовали литванске (балтичке) студије и добили званично писмо о прихватању, кандидатима се савјетује да директно контактирају међународну службу одабране литванске институције високог образовања. Списак са контакт инфрормацијама о литванским институцијама високог образовања и истраживачким институцијама могу се наћинахттп://www.смпф.лт/ен/статесцхоларсхипс