Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Стипендије Владе Румуније намијењене страним грађанима, за академску 2013/2014. годину

Датум објаве: 29.10.2012 13:48 | Аутор: Весна Гајевиц

Испис Штампај страницу


Министарство вањских послова (МАЕ)  и Министарство образовања, истраживања, младих и спорта (МЕЦТС) додијелиће 85 стипендија за редовне И постдипломске студије у Румунији градјанима из земаља које нису чланице ЕУ (без обзира на земљу пребивалишта). Приоритет ће се дати градјанима из земаља које нису чланице ЕУ, а са којима Румунија нема уговора у области културе и образовања.

Стипендије се додјељују за три нивоа студија:

а) основне студије: Овај ниво је намијењен матурантима гимназија и средњих школа, или еквиваленту предуниверзитетског  нивоа, као и кандидатима који желе еквиваленцију дјелимично обављених студијаи и наставак студија у Румунији. Укупни циклус универзитетских студија траје од 3 до 6 година, у складу са посебним захтјевима одабраног факултета, а завршава се са коначним испитом (дипломски);

 б) за 2. циклус (мастер): Овај ниво је намијењен дипомираним студентима универзитета/постдипломцима; а  траје од 1,5 до 2 године, а звршава дисертацијом;

ц) за 3. Циклус (докторат): Овај ниво је намијењен дипломираним студентима/постидплоцима (са мастер титулом); траје 3-4 године, сходно захтјевима одабраног факултета, а завржава докторском тезом.

Приоритетне области: приоритет ће се дати кандидатима који аплицирају за област политичких наука, администрације, образовања, румунске културе и цивилизације, новинарства, техничких наука, нафте и гаса, пољопривреде, ветерине, архитектуре, умјетности. Узимаће се у разматрање и захтјеви из других области.

Језик студирања: како би промовисали румунски језик и културу, Министарство образовања, истраживања, омладине и спорта одлучило је да корисници ових стипендија треба да студирају само на румунском језику.  Кандидатима који не знају румунски језик нуди се додатна припремна година дана за учење румунског језика. Студенти који изјаве да већ не знају румунски језик, мораће да полажу тест румунског језика који организују компетентне институције високог образовања.

 

2. Стипендија се састоји од :

· Ослобадјања од школарине,

· Бесплатног смјештаја (у зависности од слободних мјеста, биће понудјен бесплатан смјештај у студентским домовима, у складу са прописима о високом образовању),

· Финансијска подршка – мјесечни износ који представља:

· Еквиваленту у румунској валути износа од 65 еура мјесечно, за редовне студије (1. Циклус),

· Еквивалент у румунској валути износа од 75 еура мјесечно, за постдипломске студије (магистарске И специјализације), 2. циклус,

· Еквивалент у румунској валути износа од 85 еура мјесечно, за постдипломске студије 3. Циклуса (докторско звање)

· Стипендије не покривају трошкове исхране, медјународног и локалног транспорта. Кандидат мора бити спреман да лично покрије све остале додатне трошкове.

·  Календар финансијске подршке :

Горе наведени износи додјељују се студентима 1. и 2. Циклуса, током цијеле академске године, укључујући зимски и прољећни распуст, али не и током љетњег распуста.

За редовне студенте  3. Циклуса (докторат), мјесечни износ се исплаћује током цијеле календарске године.

Важно за добитнике стипендија (редовне студије-постдипломске студије): Стипендије ће бити обустављене ако студент, било којег циклуса, понови годину због лоших резултата. Може бити обновљено сљедеће академске године, након што студент успјешно продје поновљену годину. Студенти који понове академску годину морају платити пуне трошкове школовања и смјештаја. Број стипендираних година неће бити већи од образовног циклуса. 

3. Упис

Од крајње је важности правилно попунити све формуларе.

 

5. Списак докумената неопходних за апликациони досије 

5.1. Пропратно писмо издато од дипломатске мисије земље поријекла, акредитоване у Букурешту, или румунске амбасаде у датој земљи.

5.2. Правилно попуњен пријавни формулар Министарства спољних послова Румуније (МАЕ) за стипендију за школовање у Румунији.

5.3. Пријавни формулар Министарства образовања, истраживања, омладине И спорта (МЕЦТС) за Писмо о прихватању на студије у Румуниј. Уколико је кандидатов досије прихватило и Министарство спољних послова (МАЕ) и селекциона тијела Министарства образовања, истраживања, омладине и спорта (МЕЦТС), тада Министарство образовања, истраживања, омладине и спорта издаје и шаље кандидату Писмо о прихватању  (Леттер оф аццептанце) на студије по румунском образовном систему, на основу правилно попуњеног пријавног формулара.

Писмо о прихватању је неопходно ради регистровања на универзитету и за аплицирање за визу за дужи боравак.

 5.4. Овјерене копије докумената о школовању (средњошколска и универзитетска  диплома, ако је неопходно) и њихови овјерени преводи на румунском, француском или енглеском, уколико је потребно.

Напомена:  уколико је кандидат још увијек на посљедњој години предуниверзитетског школовања, досије мора да садржи И документ (и његов овјерени превод) којим се потврдјује година школовања и чињеница да ће кандидат дипломирати крајем 2012-2013. Школске године, наводећи датум када ће се диплома издати. Уколико кандидатов апликациони досије буде прихваћени, он је дужан да дипломатској мисији, до 15.  авгиста 2013. године, достави овјерену копију дипломе и њен овјерени превод, или, ако је то случај, копију документа који потврдјује да је кандидат дипломирао, такодје наводећи кад се диплома издаје.

 

Кандидати за постдипломске студије морају поднијети све дипломе о претходном школовању, са овјереним копијама и овјереним преводима.

5.5. овјерене копије и овјерени преводи преписа оцјена са досадашњег школовања.

Напомена: Предуниверзитетски кандидат који се уписује по румунском универзитетском систему, мораће да поднесе овјерену копију преписа оцјена са посљедњег циклуса школовања, напр.успјех из средње школе или њеног еквивалента. Студенти који су на посљењој години студија поднијеће препис оцјена из претхоних година и са првог дијела текуће школске године(до датума подношења).

 

У случају да кандидат захтијева еквиваленцију дјелимично обављених студија и наставак студија у Румунији, препис оцјена мора бити праћен овјереном копијом и овјереним преводом цуррицулум-а за дјелимичне студије које су, до тада, обављене.

Уколико дипломирани средњошколац аплицира за постдипломске студије, он/она мора поднијети овјерене копије свих документа која потврдјују до сада стечено образовање, укључујући И преглед оцјена као допуну диплома.

5.6. овјерена копија и овјерени превод извода из матичне књиге родјених.

5.7. овјерена копија пасоша.

5.8. Љекарско увјерење које потврдјује да кандидат не болује од неке заразне болестиили других обољења неспојивих са будућом професијом.

5.9. кандидатов ЦВ .

5.10. 4 скорије фотографије, пасошког формата.

Овјеру докумената раде јавни нотари у земљама боравишта. 

6. Провјера апликација И избор

Министарство спољних послова (МАЕ – ДДПЦС) провјерава апликационе досијее и подноси ваљано формиране апликације Изборној комисији овог Министарства. Досијеа која изабере ова Комисија биће упућена Изборној комисији Министарства образовања, истраживања, омладине И спорта. Изборни критеријуми су: кандидатове компетенције (претходна образовна достигнућа), наведена у његовим/њеним документима) И одабрана област школовања.

Комисије ће одбрити списак од 85 прихваћених кандидата, као  и листу чекања, у случају да неко од добитника стипендија одустане.

.

 7. Објављивање резултата

Комисија Министарства спољних послова Румуније прави прву селекцију у периоду измедју 15. И 20. марта 2013. године.

До 01. априла 2013. године, Министарство спољних послова Румуније шаље Министарству образовања, истраживања, омладине И спорта Румуније одабрана досијеа. Комисија Минисарства образовања се састаје у априлу 2013. године, како би направила коначан избор, а коначну листу успјешних кандидата доставиће до 30. априла 2013. године.

Резултати селекције биће достављени до 30. маја 2013. године свакој дипломатској мисији која је поднијела апликациона досијеа.

8. Обавезни кораци након прихватања

МЕЦТС(Министарство образовања, истраживања, омладине и спорта Румуније)  издаће успјешним кандидатима (у периоду измедју 15-30. маја) Писмо о прихватању  на школовање у Румунији (Леттер оф Аццептанце). У том писму ће бити наведена и додатна припремна година за обавезно учење румунског језика (уколико је то случај)  назив академске институције на којој ће се курсеви одржати.

Уколико кандидат  не наведе двије опције у пријавном  формулару, а изабрани универзитет не може да му понуди мјесто, Министарство образовања (МЕЦТС) може да му понуди други универзитет  (за исти факултет), у складу са расположивим мјестима на румунским институцијама за високо образовање. Уколико је у писму о прихватању наведена још нека понуда, кандидат  може да је одбије

 

Након што добије Писмо о прихватању, кандидат ће контактирати Амбасаду Румуније у својој земљи поријекла/земљи пребивалишта, како би аплицирао за визу за дуги боравак (за румунске дипломатске мисије погледати вебсајт хттп://www.мае.ро/ен/романиан-миссионс; пријаве се морају поднијети до 30. јуна 2013. године.

 

Детаљније информације заинтересовани кандидати могу добити на вебсајту румунског Министарства сполњих послова:

хттп://www.мае.ро/ен/ноде/2176

И на вебсајту румунског Министарства образовања, истраживања, омладине и спорта:

хттп://www.гув.ро

Крајни рок за подношење  документације Амбасади Румуније у Подгорици је 10. фебруар 2013. године,

Адреса:                              Амбасада Румуније

                   Вукице Митровић бр. 40, Подгорица, Телефон (020) 618 040

                                       (рад са странкама од 09 до 13 часова)

Непотпуна досијеа неће се узети у разматрање, а одбијена досијеа се не враћају.