Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Осамдесет стипендија за дефицитарна занимања

Осамдесет стипендија за дефицитарна занимања
Датум објаве: 25.04.2017 16:00 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


Институције и привреда сарађиваће на пољу практичног образовања, а Министарство просвјете обезбиједиће ове школске године 80 стипендија свршеним основцима који се одлуче за одређена дефицитарна занимања, поручено је данас након потписивања Протокола о сарадњи Министарства и Привредне коморе Црне Горе. Протокол су потписали предсједник Коморе Велимир Мијушковић и министар просвјете др Дамир Шеховић. 

У Протоколу се, између осталог, наводи да ће потписници заједно радити на стварању услова за квалитетно практично образовање које ће се у што већем обиму реализовати код послодавца, на радном мјесту. Ученици ће тако развијати вјештине и компетенције релевантне за тржиште рада, што ће допринијети изградњи квалитетнијег и ефикаснијег средњег стручног образовања. 

Министар Дамир Шеховић је казао да је Министарство просвјете отварањем јавне расправе о измјенама осам закона из области образовања отпочело свеобухватну реформу образовног система са циљем да се створи ефикаснији, квалитетнији али и доступнији систем школовања: “Важан сегмент те реформе односи се на стручно образовање, зато што цијенимо да образовни систем мора више да буде у функцији економског и општедруштвеног развоја наше државе. Такав и систем је немогућ без квалитетног стручног образовања. Управо зато нас наредних дана очекује конкурс за стипендирање 80 дефицитарних квалификација, гдје на симболичан начин покушавамо да промовишемо важност стручног образовања” – рекао је Шеховић. 

Према његовим ријечима, образовног система који ће бити више у функцији економског и друштвеног развоја не може бити ни без квалитетније сарадње послодаваца и образовања, промоције стручне едукације, подстицаја послодаваца да учествују у истој, те праћења ученика и њихове даље каријере. 

Он је, одговарајући на питање новинара, говорио да ће се након дужег времена извршити реформа наставног плана за основне школе на начин што ће се растеретити мање потребног садржаја, као и да ће се створити претпоставке да се кроз Фонд за квалитет и таленте промовишу најбољи основци. “Када дође вријеме за одабир гдје ће они наставити школовање, сигуран да им у томе може помоћи кампања коју смо започели за промоцију стручног образовања” – рекао је министар. 

Предсједник Привредне коморе Мијушковић је казао да је састанак са министром Шеховићем организован у сусрет измјенама и допунама системских закона који се тичу општег и стручног образовања, те да је на тој основи потписан Споразум који прецизно дефинише заједничке активности везане овај процес. 

“Образовање без укључивања привреде у тај систем, у смислу исказивања потреба за кадровима, води неусклађености кадрова са потребама тржишта” – казао је Мијушковић. 

Он је истакао и да цијени да је потребна истрајност, залагање, заједничка активност потписника и образовних институција како би се младима предочила шанса за запошљавање након завршетка школовања, као и да је потребно подстаћи послодавце на додатно укључивање у овај сегмент образовања: “Морамо размислити о томе да Влада пружи одређене подстицаје компанијма које доприносе школовању кадрова за њихове потребе и запошљавају их” – сматра он.