Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Другог дана Међународног сајма књига и образовања представљене ЈУ Гимназија "Слободан Шкеровић", ЈУ ССШ "Спасоје Распоповић" и ЦСО

Другог дана Међународног сајма књига и образовања представљене ЈУ Гимназија "Слободан Шкеровић", ЈУ ССШ "Спасоје Распоповић" и ЦСО
Датум објаве: 03.05.2017 15:28 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


Другог дана 12. Међународног подгоричког сајма књига и образовања свој рад представили су ЈУ Гиманзија „Слободан Шкеровић", ЈУ Средња стручна школа "Спасоје Распоповић" и Центар за стручно образовање.

ЈУ Гиманзија „Слободан Шкеровић“ из Подгорице представила своју образовну дјелатност. Указано је на историјат ове школе, једне од најстаријих обазовних институција у Црној Гори, те су представљене и различите образовне иновације и савремени дидактички приступи средњошколском образовању. У оквиру представљања подгоричке Гиманизије на Сајму образовања емитован је и документарни филм снимљен поводом стодесетогодишњице ове средње школе. На крају промоције, школски хор подгоричке Гиманзије извео је и химну школе.

ПР служба Министарства просвјете

Послије Гимназије, своје активности на пољу образовања и едукације ученика на овогодишњем 12. Међународном подгоричком сајму књига и образовања представила је и ЈУ Средња стручна школа „Спасоје Распоповић“ из Подгорице под мотом „Знање је моћ“.

Љепосава Вуксановић, директорица Средње стручне школе „Спасоје Распоповић“ истакла је да ова школа спада у ред најопремљенијих установа средњег образовања у Црној Гори. На представљању школе истакнуто је да је учешће на Сајму образовања само наставак континуираних напора које руководство школе, у сарадњи са Министарствима образовања и науке, улаже у пројекат медијске промоције стручног образовања и науке. Ученици школе су такође извели експерименте из области занимљиве хемије, а представила се и вокална група ученика ССШ „Спасоје Распоповић“ са пјесмом „Наша школа“ која је освојила прво мјесто на конкурсу Завода за школство Црне Горе.

ПР служба Министарства просвјете

У склопу представљања ССШ „Спасоје Распоповић“ на Сајму образовања приказан је и документарни филм снимљен поводом седамдесетогодишњице школе, који садржи и својеврсни омаж свим претходним професорима и наставницима Средње стручне школе „Спасоје Распоповић“.

У оквиру Међународног подгоричког сајма књига и образовања, сајамској публици своје активности на пољу промоције образовања одраслих представио је Центар за стручно образовање.

Представници Центра упознали су присутне са новитетима у имплементацији пројекта ЕПАЛЕ (Европска електронска платформа за учење одраслих) који се већ двије године заредом имплементира у Црној Гори. У пројекат ЕПАЛЕ укључене су двадесет четири европске земље.
Кроз имплементацију платформе ЕМПАЛЕ у Црној Гори, Центар за стручно образовање има за циљ да промовише сам пројекат образовања одраслих у Црној Гори. Вођа пројекта Душко Рајковић истакао је да се у Црној Гори у посљедње вријеме доста ради на питању образовања одраслих, а да је садашњи пројекат Центра за стручно образовање побољшавање умрежености и протока информација између различитих институција које су укључене у овај пројекат.

ПР служба Министарства просвјете

Љиљана Гарић, тренер Центра за стручно образовање, истакла је да промоција пројекта ЕПАЛЕ представља значајан механизам афирмације образовања у својим бројним аспектима, попут формалног и неформалног образовања
ЕПАЛЕ је платформа намјењена, прије свега, актерима креирања и спровођења политике образовања одраслих, наставницима, тренерима, инструкторима, академским професорима и стручњацима који раде у области образовања одраслих. Платформа је креирана да пружи подршку онима који организују и реализују активности на пољу образовања одраслих.

Представници Центра представили су и своје публикације и андрагошке приручнике.