Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Испоручен остатак опреме за средње стручне школе у вриједности од 86.474 еура

Испоручен остатак опреме за средње стручне школе у вриједности од 86.474 еура
Датум објаве: 12.10.2017 13:50 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


Преостала опрема за практичну наставу из сектора електротехнике и уготитељства вриједна 86.474 еура испоручена је средњим стручним школама: Електро-економска школа, Бијело Поље, Средња стручна школа, Беране, Економско-угоститељска школа, Никшић и Школа за средње и више стручно образовање “Сергије Станић”, Подгорица.

ЈУ Економско-угоститељска школа, Никшић и ЈУ Школа за средње и више стручно образовање “Сергије Станић”, Подгорица, добиле су опрему из сектора угоститељства, вриједности 59.644 еура. ЈУ Електро-економска школа, Бијело Поље, и ЈУ Средња стручна школа, Беране, добиле су опрему из сектора електротехнике, укупне вриједности од 26.830 еура.

ПР служба Министарства просвјете

Опрема је набављена у оквиру Инструмента за претпиступну помоћ (ИПА), уз подршку Министарства финансија. У питању је уговор „Набавка опреме за школе у складу са модернизованим образовним програмима“ који се реализује у оквиру ИПА перспективе И (2007-2014) и Оперативног програма “Развој људских ресурса 2012-2013”. Укупна вриједност пројекта је 345. 000 еура.

Поред опреме за ова два сектора, из истог уговора набављена је опрема за секторе пољопривреде, мехатронике и текстила. Опремљено је укупно 8 црногорских стручних школа.

ПР служба Министарства просвјете

Набавком ове опреме, стекли су се предуслови за успјешну реализацију нових модернизованих образовних програма у овим школама, а наставницима и ученицима пружена могућност да наставу реализују уз модерну опрему неопходну за стицање знања, вјештина и компетенција потребних на тржишту рада.

Реализација Оперативног програма „Развој људских ресурса 2012-2013“ је званично почела у децембру 2014. године, када је потписан финансијски споразум, а завршава се 31. децембра 2017. Године. Укупна вриједност Оперативног програма у овом тренутку износи 5,8 милиона € и подијељена је у односу 85% ИПА средства, 15% национално кофинансирање.