Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Дуално образовање коначно заживјело и у Црној Гори: скоро 300 ученика се образује код 97 реномираних послодаваца и прима накнаду

Дуално образовање коначно заживјело и у Црној Гори: скоро 300 ученика се образује код 97 реномираних послодаваца и прима накнаду
Датум објаве: 16.10.2017 13:02 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


Дуално образовање тј. паралелно учење и рад код послодавца за ученике трећег степена, гдје ученик добија и мјесечну накнаду, заживјело је након деценије и у Црној Гори. Тако ће се по овом систему од ове школске године образовати скоро 300 ученика код 97 реномираних послодаваца попут Франце, Хилтона, Сплендида, Центре Вила, Тошчелика, Адриатик Маринаса, Калампера, Мерцедес бенза, Реноа, Шкоде, Фијата, Опела и многих других. Тиме смо корак ближе размијевању да дјецу образујемо за њих саме, тј. за развијање оног што су њихове изворне склоности, чиме им обезбјеђујемо и мјесто на тржишту. То је поручено на данашњем састанку министра просвјете са школама и послодавцима поводом почетка дуалног образовања у Црној Гори.

Наведени подаци значе да се тренутно 40% од укупног броја дјеце која су на трећем степену, образује у дуалном облику, који подразумијева да ученици прве године од пет радних дана у недјељи проводе један дан код послодавца, друге године два дана и треће године три дана код послодавца, и за то добијају накнаду.

ПР служба Министарства просвјете

Излагања на ову тему су имали: министар просвјете др Дамир Шеховић, предсједник Привредне коморе Велимир Мијушковић, предсједник Црногорског туристичког удружења Жарко Радуловић, власник компаније “Месо-промет” Хилмија Франца и власник компаније “Нормал Цомпанy” Жарко Бурић.

Излажући податке у вези са дуалним образовањем, министар Дамир Шеховић је рекао да у овом виду образовања ове године учествује 17 школа из 12 црногорских општина, и то са 14 образовних програма тј. смјерова, те је готово извјесно да ће ти ученици по завршетку школе засновати радни однос, јер ће имати практично знање обликовано према потребама тржишта и послодаваца: „Образовни програми у дуалном образовању су кувар, конобар, аутомеханичар, фризер, заваривач, инсталатер санитарних уређаја, гријања и климатизације, електроинсталатер, пекар, продавач, монтер телекомуникационих система, посластичар, бравар, аутоелектричар и обрађивач племенитих метала. Кроз практично образовање ученици не развијају само мануелне вјештине, већ стичу способност тимског рада, сналажења у новим и непознатим ситуацијама, способност рјешавања проблема”.

Предсједник Привредне коморе Велимир Мијушковић рекао је да је право рјешење оно у коме послодавци учествују у образовању кадра, као и да је огроман напредак чињеница да по први пут у дуалном образовању учествује оволики број реномираних послодаваца који имају завидне капацитете, а који притом нијесу везани само за услужне, већ и друге дјелатности попут прехрамбене индустрије или дрвопрераде.

ПР служба Министарства просвјете

Предсједник Црногорског туристичког удружења Жарко Радуловић истакао је да је задовољан што је дуално образовање кренуло да се системски спроводи, те да се хотел Сплендид са задовољством одазвао позиву за учешће тј. обуку ученика. Туризам, као бранша коју представља, је, како је нагласио, врло специфична јер је највећи дио онога што се продаје доживљај, те да је за тако нешто потребан врхунски обучен кадар. Посебно важним је оцијенио потребу да се афирмишу одређена занимања, због чињенице да на примјер “врхунски кувар у Риму има 10 000 еура плате, а менаџер тог истог ресторана 5 000.”

Власник “Нормал Цомпанy” Жарко Бурић рекао је: “Родитељи морају да схвате да не морају сва дјеца да заврше факултете, већ је основно да се посао обавља врхунски, те да је то главни изазов. Данас имамо хиперпродукцију факултетских диплома, након чега имате незадовољног и тог младог човјека и послодавца. Управо зато је дуално образовање кључ, и оно ће тек у периоду пред нама дати пуни резултат.”

Власник “Месо-промет” компаније Хилмија Франца сматра да је важност дуалног образовања у чињеници да је практично образовање основ за касније запослење због повезивања са послодавцима, те стицања употребљивих знања.

Дуално образовање, тј. учење у школи и рад код послодавца реализује се на начин да Центар за стручно образовање контролише материјално-техничке и кадровске услове које мора да испуни послодавац да би могао образовати ученика. Затим ученик потписује индивидуални уговор са послодавцем. Формирано је радно тијело које ће пратити реализацију.

Земље које у сарадњи са послодавцима реализују практично образовање, попут Њемачке, Швајцарске, Аустрије и Данске, биљеже низак ниво опште незапослености и незапослености младих.