Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Испоручена опрема за средње стручне школе од 345 000 еура, најављено утростручавање средстава за програм људских ресурса

Испоручена опрема за средње стручне школе од 345 000 еура, најављено утростручавање средстава за програм људских ресурса
Датум објаве: 17.10.2017 13:14 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


Данас је у подгоричкој школи “Иван Ускоковић” обиљежена испорука опреме за осам средњих стручних школа у Црној Гори, вриједности 345 000 еура, и то за секторе пољопривреде, електротехнике, мехатронике, текстила и угоститељства. Ученици ће тако стицати практична знања у најсавременијим условима. Опрема је прибављена у оквиру Оперативног програма „Развој људских ресурса 2012-2013“ чија је вриједност 5,8 милиона еура и који се завршава ове године, а представници ЕУ данас су најавили и нови Оперативни програм чија ће вриједност бити утростручена на 15,3 милиона.

Током дешавања опрему су обишли министар просвјете др Дамир Шеховић и директорица за Западни Балкан у Генералном директорату Европске комисије за политику сусједства и преговоре о проширењу Хеновева Руиз Калавера.

Министар Шеховић је говорио је о активностима и средствима која се улажу у средње струцно образовање: „Стручно образовање је у фокусу Министарства просвјете. Зато смо од почетка мандата ове владе кренули у промоцију, како бисмо објаснили основцима да је у њиховом интересу да уписују те школе. Те напоре крунисали смо стартовањем дуалног образовања у које је укључено 264 ученика и 100 послодаваца.

ПР служба Министарства просвјете

Када је ријеч о испоруци опреме, задовољан сам да смо били у прилици да преко овог пројекта опремимо осам школа широм Црне Горе, а данас смо и видјели како она изгледа и функционише у једној од тих школа. Очекујем да ћемо имати прилику да на сличним пројектима и у будућности радимо, јер је улагање у образовање најиплативија инвестиција.“

Госпођа Калавера је, говорећи о улагањима ЕУ, рекла да је Унија највећи донатор у Црној Гори, те да је од 2007. године наша земља добила преко 620 милиона еура подршке. Како је поменута опрема прибављена у оквиру Оперативног програма “Развој људских ресурса” који се завршава ове године, Калавера је најавила и нови оперативни програм са утрострученом финансијском вриједношћу: „…програм људских ресурса, који имамо намјеру да утростручимо у наредним годинама.

ПР служба Министарства просвјете

Поздрављам напоре у Црној Гори који се тичу реформе образовања, посебно у вези са стручним образовањем. Недавно сам се упознала са студијом која указује на то да је већина младих грађана Црне Горе који су самозапослени заправо завршила средњу стручну школу. Зато треба да промовишемо предности стручног образовања.

Црна Гора усваја систем дуалног образовања. Ова иницијатива се показала као веома успјешна у државама европске уније и надам се истом позитивном резултату и у Црној Гори“.

Опрему су добиле сљедеће школе: Средња стручна школа у Бару и Образовни центар у Шавнику добили су опрему из сектора пољопривреде од око 30 000 еура. Електро-економска школа из Бијелог Поља и Средња стручна школа из Берана добиле су опрему из сектора електротехнике, укупне вриједности око 27 000 еура. Стручна школа “Иван Ускоковић” из Подгорице, добила је опрему из сектора мехатронике вриједности скоро 155 000 еура, која ће се користити са Електротехничком школом “Васо Алигрудић”. Подгоричка школа “Спасоје Распоповић” добила је такође опрему и то из сектора текстила, укупне вриједности 72 000 еура. Економско-угоститељска школа из Никшића и “Сергије Станић” из Подгорице, добиле су опрему из сектора угоститељства, укупне вриједности око 60 000 еура.

ПР Служба

На догађају је поручено и да је Црној Гори потребно ефикасно стручно образовање, те да су основцима потребне информације у вези са могућностима стручних школа у Црној Гори, како би донијели информисану одлуку о избору средње школе.

ВИДЕО:

Директорица за Западни Балкан у Генералном директорату Европске комисије за политику сусједства и преговоре о проширењу Хеновева Руиз Калавера- ИЗЛАГАЊЕ