Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Образовање не смије бити измјештено из реалног живота: и до 60 процената практичне наставе се обавља код послодаваца

Образовање не смије бити измјештено из реалног живота: и до 60 процената практичне наставе се обавља код послодаваца
Датум објаве: 26.10.2017 12:40 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


Неки од црногорских образовних програма попут конобара и кувара, имају око 60 процената наставе послодавца у укупном фонду часова практичне наставе, а планиран је и рад на увођењу предузетничких клубова у средњим стручним школама, саопштено је на дводневној регионалној конференцији на тему стручног образовања која је данас почела у Будви. Организатори су Министарство просвјете Црне Горе, у сарадњи са Европском комисијом и Европском тренинг фондацијом (ЕТФ).

Конференција је отворила многе теме, а посебно се разговарало о значају који Црна Гора, земље региона и шире придају стручном образовању и вјештинама. Излагање министра Дамира Шеховића који је отворио Конференцију, базирало се на поруци да се мора више радити на професионалној орјентацији младих и праћењу професионалног развоја оних који заврше поједине нивое образовања. Тиме се, како је закључено, препознају најтраженија занимања и компетенције, те производе кадрови које ће тржиште апсорбовати, а не одбацити.

ПР служба Министарства просвјете

Шеховић је тако посебно истакао да у образовним и студијским програмима Црна Гора сада прописује обавезан фонд часова наставе који се мора реализовати у реалном радном окружењу, што је огроман искорак у учешћу послодаваца у едукацији.

Он је, обраћајући се приустним представницима земаља региона, али и чланица ЕУ, говорио и о сарадњи са ЕУ у дијелу образовања кадрова стручних профила: „Оно што је показатељ да смо на правом путу, јесте чињеница да су недавно представници Европске уније најавили нови Оперативни Програм ”Развој људских ресурса” и то троструко веће вриједности него досадашњи. Наиме, досадашњи програм био је вриједности 5,8 милиона еура, а наредни ће бити вриједан преко 15 милиона еура.

Ми ћемо, са своје стране, наставити да чинимо оно што је у нашој моћи, а то је да улажемо максималне напоре у креирање образовне политике која није измјештена из реалности, већ је њен продукт, и у образовање које неће бити образовања ради, већ ради живота“.

 ПР служба Министарства просвјете

Великим кораком напрјед оцијењен је овогодишњи почетак дуалног образовања тј. паралелног учења и рада код послодавца у Црној Гори. Тренутно је у овај вид образовања укључено 17 школа, 12 општина, скоро 300 дјеце и око 100 реномираних послодаваца.

Присутнима се обратио и шеф Сектора за сарадњу у Делегацији ЕУ у Црној Гори Херман Шпиц, који је говорио о томе да пословни и социјални партнери треба да буду у значајној мјери укључени у стручно образовање на свим нивоима, те да овај вид едукације треба да има јаку практичну димензију.

Потпредсједник Привредне коморе Црне Горе Иван Савељић рекао је: “Након деценије дуално образовање је поново заживјело у Црној Гори и то на правим основама и много амбициозније. Дуално образовање је развијено у земљама чије примјере желимо да слиједимо. Практична настава развија код ученика позитивну орјентациу према послу, што омогућава његово боље позиционирање на тршишту“.

Поред представника Европске комисије, Европске тренинг фондације, Естоније, Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД), те земаља кандидата, у раду Конференције учествују и представници Аустрије, Белгије, Француске, Италије, Летоније, Малте, Португала, Румуније, Словачке, Шведске, Шпаније и Велике Британије.

Један од приоритета ЕТФ-а у сарадњи са Црном Гором је побољшање квалитета стручног образовања и, у складу са тиме, јачање квалитета практичне наставе и обуке наставника, тренера, ментора и савјетника у стручним школама.

ВИДЕО:

Шеф сектора за сарадњу у Делегацији ЕУ у Црној Гори Херман Шпиц - ИЗЛАГАЊЕ на конференцији о стручном образовању

Потпредсједник Привредне коморе Црне Горе Иван Савељић - ИЗЛАГАЊЕ на конференцији о стручном образовању