Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Прва искуства у дуалном образовању: Задовољни и ученици и послодавци

Прва искуства у дуалном образовању: Задовољни и ученици и послодавци
Датум објаве: 20.11.2017 13:53 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


У систем дуалног образовања који подразумијева да ученици средњих стручних школа дио образовања стичу непосредно код послодавца гдје обављају праксу, заживио је од ове године и у Црној Гори. Овај вид обуке прихватило је око стотину реномираних послодаваца, али и преко 250 ученика, који су у прилици да у реалном радном окружењу уче да обављају послове и примјењују теоријско знање које у исто вријеме стичу у школи.

Тим поводом представници Министарства просвјете и Центра за стручно образовање обишли су кухињу и ресторан хотела Хилтон, у коме од ове школске године праксу обавља преко 10 ученика Школе за средње и више стручно образовање „Сергије Станић“, док је укупан број ученика ове школе који су у дуалном образовању – 46. У савременој кухињи познатог хотела, они се, уз своје менторе, стручњаке из области кулинарства, посластичарства и ресторатерства уче услуживању, припремају јела и посластица.

Ученици Слободан Луковац и Милош Митровић који су се опредијелили за ресторатерство подијелили су своје искуство током учешћа у овом моделу школовања:

„Одувијек ми се допадао позив конобара, па сам ове године уписао трећи степен Школе за средње и више стручно образовање „Сергије Станић“ и школујем се по дуалном систему образовања. Овакав систем учења, који подразумијева рад са искусним колегама уз новчану надокнаду пуно значи ученицима“, рекао је Милош Митровић.

ПР служба Министарства просвјете

Његов колега Слободан Луковац, ученик другог разреда, сматра да је дуално образовње велика прилика за стицање радног искуства и бржег запослења:

„Мислим да је одличан потез државе што нам је омогућила да на овај начин учимо и сјутра лакше дођемо до посла“.

Кроз дуално образовање ученици прве године проводе четири дана у школи, а један код послодавца. Друге године три дана у школи, а два код послодавца, док током треће године код послодавца проводе три радна дана, док се надокнада повећава по разредима сразмјерно броју проведених дана код послодавца.

Рад дјеце прати ментор који је одређен од стране послодавца, али и организатор практичног образовања из школе коју ученик похађа. Они заједно учествују у оцјењивању ученика, када за то дође вријеме.

Дејан Лабовић организатор практичног образовања у Школи за средње и више стручно образовање „Сергије Станић“ рекао је да 46 ученика ове школе учествује у програму дуалног образовања.

„Они се образују у хотелима Хилтон, Хемера, Центре Вилле и ресторанима Асториа и Марцо Поло. Сигуран сам да ће дуално образовање уродити плодом јер пословдавац активно учествује у образовању ученика, креирању наставног плана и образовног програма, прати и мјери успјех. Овакав начин учења допринијеће популаризацији дефицитарних занимања“, сматра професор.

ПР служба Министарства просвјете

Још једна добра страна дуалног образовања је план да након потписаног уговора са послодавцем ученици остају код истог послодавца до краја школовања. То нарочито радује Ксенију Пајовић, ученицу првог разреда, која се у Хилтону практично образује за посластичара.

„У дуалном образовању не мјењам хотеле већ сам константно у једном, што је добро, јер ћу научити њихов систем рада, а ако им се допаднем, велика је могућност да ћу остати да радим ту“, рекла је Ксенија.

ПР служба

Шефица кухиње хотела Хилтон Слађана Шоћ сматра да је реализацијом програма дуалног образовања учењен велики корак у стручном образовању, те да је ово прави начин за стицање знања и обликовање кадра који потребан Црној Гори.

„Кроз програм дуалног образовања наставили смо иначе добру сарадњу са Школом за средње и више стручно образовање „Сергије Станић“, овај пут на још вишем нивоу. Многи ђаци ове школе, међу којима сам и ја, запослени су управо у кухињи хотела Хилтон. Ученици који се код нас практично образују и чији сам ментор, биће овдје све три године школовања, током којих ће упознати наш начин рада, а ми бити у прилици да препознамо њихове квалитете. Уколико се добро покажу, по завршетку школе могу постати и дио нашег тима“, казала је она.

ПР служба Министарства просвјете

Њен ученик, Немања Шутовић, каже да је за њега од велике важности што праксу врши уз доста искусних ментора.

„Научио сам како се обрађују месо и воће, припремају нека јела, пите и ролнице. Задовољан сам што не мијењамо мјесто праксе, не губимо вријеме на упознавање нових кухиња, већ га можемо искористти да научимо нешто ново код послодавца код којег већ обављамо праксу, а уз све то добијамо и новчану награду“, нагласио је Немања.

ПР служба Министарства просвјете

Ученици са којима је разговарано препоручили су будућим генерацијама основаца да се опредијеле за средњу стручну школу и на тај начин отворе могућност за запослење у струци.

Генерални директор Директората за опште средње, средње стручно и образовање одраслих у Министарству просвјете, Вељко Томић, изразио је задовољство због одличног почетка програма дуалног образовања. Он је објаснио да ће се на тај начин омогућити креаторима образовне политике да директно са тржишта добију информације који су то образовни профили који нам недостају.

„Сада имамо ситуацију да се скоро 40% средњошколаца који су уписали трећи степен налази у систему дуалног образовања. Бенефит имамо сви: образовни систем производи средњошколце који ће ићи директно на тржиште рада и лакше наћи посао, послодавци су у прилици да учествују у креирању кадра онаквог какав им је заиста и потребан“, рекао је Томић.

ПР служба Министарства просвјете

Он је подсјетио да је око 100 еминентних послодаваца почетком школске године потписало уговоре са ученицима о индивидуалној реализацији практичне наставе, који ће им омогућити да у реалном радном окружењу стекну знање и касније лакше дођу да запослења.

Министарство просвјете је кроз измјене сета закона из области образовања, којима је, између осталог, омогућено да заживи дуално образовање, као и кроз активну промоцију стручног образовања, креирало претпоставке да стручно образовање буде први избор све већег броја свршених основаца.